Dikkat! Akıllı binalar hasta edebilir
Hayatı kolaylaştıran akıllı binalarda yaşayan ya da çalışanlar dikkat edilmediği takdirde büyük sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabilir.
Teknolojinin gelişimi ile birlikte elde edilen kazanımlar günlük hayatımızı kolaylaştırmakla birlikte farkında olmadan çeşitli sorunlar ve hastalıkları da beraberinde getiriyor. Son yıllarda akıllı bina teknolojisiyle inşa edilen yapılar ise dikkat edilmediği takdirde birçok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor.
Özellikle havalandırma sisteminin sağlık açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi'nden Op. Dr. Eyüp Bakmaz, konuyla ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu.
KAPALI BİNA SENDROMUNUN BELİRTİLERİ
Hiç farkında olmadan baş gösteren çeşitli belirtiler, önceden olmayan bir hastalığınızın ortaya çıkmasına çalıştığınız kapalı binanın klima sisteminden kaynaklanabilir. Geçmeyen kuru öksürük, ağız-boğaz ve gözde kuruma ve yanma, nezle, burunda akıntı, hapşırma ve kaşıntı, çeşitli yerlerinizde kaşınma, kabızlık, baş ağrısı, sırt ve bel ağrısı, göğüste sıkışma, sık sık enfeksiyon geçirme gibi belirtilerin altında bu kapalı ve kuru havalı suni ortamlar yatabilir. Erken teşhis ve tedavi edilmediği takdirde kapalı binalarda gözlenen bu belirtiler ileride alerjik rhinit, sinüzit, astım, bronşit, zatürree, verem, kanser, depresyon gibi çeşitli hastalıklara dönüşebilir. Bu nedenle çalıştığımız ve yaşadığımız ortamların klima sistemini iyi öğrenmeli, yaz ve kış ısı ayarı uygun sıcaklıkta tutulmalı, vücut sıcaklığına yakın olmalı, filtreleri zamanı geldiğinde değiştirmeliyiz. Önüne geçilemeyen semptomlara sebep oluyorsa sistem ve çalışılan ortam gözden geçirilmelidir.
HASTA BİNA SENDROMU NEDİR?
Amerika'da NBC Televizyon İstasyonunun bir bölümü New York'da yeni döşenmiş çok lüks bir binaya taşındığında herkes çok mutlu olmuştu. Ama bir süre sonra çalışanların çoğunda ortak yakınmalar başladı. Baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk, nefes darlığı… Üstelik, NBC mensuplarının sanki sözleşmiş gibi hafta sonlarında bu yakınmaları kayboluyordu. Verim düşmeye, insanların yakınmaları artmaya başlayınca yöneticiler durumu ciddi biçimde araştırmaya karar verdiler.
Sonuçta bunun kapalı havalandırma sistemi, kapalı pencereler ve diğer enerji tasarrufu araçlarıyla daha da belirginleşen uluslararası bir problemin en belirgin örneklerinden biri olduğu anlaşıldı ve NBC'nin bu bölümü başka bir binaya taşınmak zorunda kaldı. Medya devi NBC'yi yerinden eden bu uluslararası problem, dev plazalarda, lüks iş merkezlerinde çalışan milyonlarca insanı pençesine almış olan “hasta bina sendromu” ydu.
GELİŞMİŞ ÜLKELERDEKİ TOPLUM SAĞLIĞI SORUNU
Gelişmiş ülkelerde insanların zamanlarının yüzde 95'ten fazlasını kapalı mekanlarda geçirdiği hesaba katıldığında, hemen tüm insanları ilgilendiren önemli bir toplum sağlığı sorunu olduğu anlaşılır. Eskiden hava kirliliği deyince aklımıza sadece fabrikalar, yoğun trafik, sis gibi dış hava kirliliği gelirken, artık evler, bürolar gibi kapalı ortamların havasının da kirlenebileceğini ve sağlığımız için ciddi tehlikeler yaratabileceğini biliyoruz.”
MANTAR, ASTIM VE AŞIRI DUYARLILIK
Isıtma ve havalandırma sistemlerinde yaşayan diğer belirli organizmalar, birçok rahatsızlığa yol açabiliyor. Mantar, astım ve aşırı duyarlılık bunlardan bazıları. Bina havalandırma sistemlerinde nezle ve grip virüsleri bulunabiliyor. Hasta bina, yüksek seviyede insan sağlığına zararlı olabilecek kanserojen organik bileşikler içeren binalar için kullanılan bir tanım. Akıllı binalar aynı zamanda sosyal ve psikolojik problemler de yaratabiliyor.
Yüksek yapılar insanların korunma gereksinimine yeterince yanıt veremiyor. Alan daralmasıyla birlikte kendini kısıtlanmış hisseden insan saldırgan bir yapı kazanıyor. İnsanlar birbirlerine ve yaşadıkları çevreye zarar veren eylemlere başvuruyorlar. Çok yüksek binalar yükseklik korkusunu da güçlendiriyor. Pencere açılmadığı için verilen havanın yetmeyeceği hissinden kaynaklanan havasız kalma korkusu gibi geçici duygular yaşanabiliyor.
Yorum Yaz