Diyarbakır Tekstil OSB ile 7 bin 500 kişiye iş sağlanacak
GAP ile pamuk üretimini artırması beklenen Diyarbakır, Tekstil İhtisas OSB projesi için gün sayıyor
Uygunluk onayının ardından bu yıl yer tahsislerine başlanacak proje kapsamında 7 bin 500 kişinin istihdam edilmesi hedefleniyor. Ocak ayında Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş Adamları Derneği'nin (GÜNTİAD), desteğiyle kentte Tekstil İhtisas OSB kurulması için resmi başvurusunu yapan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) uygunluk onayı sonrası bu yıl içinde yer tahsislerine başlayacak. 40 firmanın ön talepte bulunduğu proje ile 7 bin 500 kişinin istihdam edilmesi hedefleniyor.
DTSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Tekstil Komisyonu Başkanı Aziz Odabaşı, Tekstil OSB projesinin yeni istihdam yaratmak, kayıtdışı üretimi önlemek, iş gücü maliyetlerini azaltmak gibi yararları olacağını belirterek, “Şanlıurfa ve Diyarbakır'da işsizlik yüzde 17.5 oranında. 2002 verilerine göre Diyarbakır'da yaşayanların yüzde 57'si 25 yaş altında. Genç işgücü emek yoğun sektörlerde istihdam edilmeli. GAP'ın sulama projelerinin işletmeye alınması ile tekstilin temel hammaddesi pamuk üretimi de artacak”dedi.
Tekstil ve hazır giyim sektöründe işgücü maliyetleri nedeniyle bazı firmaların başka bölge ve ülkelere taşındığını kaydeden Odabaşı, “2012 yılında odamız ve GÜNTİAD ortaklığında, Karacadağ Kalkınma Ajansı desteği ile yapılan saha araştırmasına göre, Diyarbakır'da 125 tekstil ve konfeksiyon firması var. Kentte üretilen pamuğu 48 çırçır fabrikası işliyor. İplik üreten bir işletme de mevcut. 2013'te İskur, Uniteks gibi büyük firmalar iplik tesisi için yatırım başlattı. 125 konfeksiyon firmasında yüzde 65'i kadın olmak üzere 2 bin 636 kişi istihdam ediliyor. Ancak, Diyarbakır'daki sektör firmalarının önemli bir kısmı kayıtdışı ve merdivenaltı üretim yapıyor. Kentteki işletmeler ile diğer kentlerden yatırımcıların önündeki en büyük engel ise yer sorunu” diye konuştu. Sektörün gelişimi için Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve Karacadağ Kalkınma Ajansı işbirliği ile Tekstil İhtisas OSB oluşturma kararı alındığını vurgulayan Odabaşı, “Odamız OSB kuruluşu için ocak ayında resmi başvuruyu yaptı.
Tekstil İhtasas OSB Komisyonu ve GÜNTİAD ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü ve ilgili müsteşar yardımcısı ile görüşmeler yaptık. İldeki tekstil firmaları ve yeni yatırım planlayan ulusal firmalardan oluşan 40 firmanın, 563 bin metrekarelik yer talebini bakanlığa sunduk” açıklamasını yaptı. Seçilen yer konusunda Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından 18'lik imar uygulaması için hizmet satın alındığını kaydeden Odabaşı, “Bu çalışmanın 2 ayda tamamlanması bekleniyor. Odamız belirlenen arsanın mera vasfının kaldırılması için ot bedelini ödedi” dedi.
Dünya
- Etiketler:
- Diyarbakır OSB
- DTSO
Yorum Yaz