maritbet girişmaritbet
Doğalgaz ve elektrik faturalarını azaltmanın püf noktaları neler?

Doğalgaz ve elektrik faturalarını azaltmanın püf noktaları neler?

Doğalgaz ve elektrik fiyatlarına yapılan zammın ardından enerjide tasarruf tedbirleri yeniden gündeme geldi.Enerji Verimliliği Derneği (ENVERDER) verilerine göre, evlerde tüketilen elektrik enerjisinin yüzde 10-15'i, kullanılmadığı halde prizde takılı kalan cihazlar tarafından tüketiliyor. Dernek Başkanı Dr. Mustafa Uysal vatandaşlara giderlerini azaltmak için pratik önerilerde bulunuyor.

 

ENVERDER Bursa Şubesi Kurucu Başkanı Dr. Mühendis Mustafa Uysal, zamlar sonrası enerji tasarrufunun daha da önem kazandığını söyledi. Muhtemel enerji maliyet artışlarına hazırlıklı olunması gerektiğine işaret eden Uysal, Türkiye'de, enerji verimliliğinde istenilen noktada olunmamasından dolayı halen önemli miktarda enerjinin israf edildiğini kaydetti. Artan enerji maliyetlerinin etkisini azaltmanın tek yolunun verimlilik uygulamalarının artırılması olduğunu belirten Uysal'a göre, ancak böylelikle bu kritik durum aşılabilir. Uysal, enerji fiyatlarındaki artış ile birlikte konut kesimine tedbirli bir yansıtma olmasına karşılık, sanayi kesiminde enerjideki artışın, öncelikle üretim girdi maliyetlerini erteleyeceğini ve yılın son çeyreğinde maliyetlerin artacağını vurguladı.
 
"Yerini değiştirin tasarruf edin"
 
Evlerde tüketilen elektrik enerjisinin yüzde 10-15'inin, kullanılmadığı halde prizde takılı kalan cihazlar tarafından tüketildiğine işaret eden ENVERDER Başkanı Uysal, eskiyen beyaz eşyaların da yenisiyle değiştirilmesiyle yüzde 45'e varan enerji tasarrufu sağlandığını dile getirdi. Sadece uykuda tutulan televizyon ve bilgisayarların yıllık tüketiminin 9MWh elektrik olduğunu anlatan Uysal, şöyle devam etti: "Buzdolabınızı mutfağın en soğuk yerine, ocak ve radyatörden uzağa yerleştirin, böylece buzdolabınız yüzde 15 daha az enerji tüketsin. 20 yıldan bu yana kullandığınız buzdolabını yenisi ile değiştirin yüzde 45 daha az enerji harcayın. Ev ve iş yerlerinde kullandığınız asansörlerin bakımını yaparken enerji tüketimlerine de göz attırın. Ülkemizde ruhsatlı asansör sayısının 180 bin adet olduğu, denetimsiz olduğu için sağlık ve güvenliği olmayan verimsiz, fazla enerji tüketen toplam 300 bin adet asansör olduğu tahmin edilmektedir. Sadece elektrik projelerinde asansör motoru olarak yaklaşık 7,5 kw'lık bir güç olarak dikkate alındığında 2.250 MW bir kurulu gücün varlığından söz ediyoruz. Yani 2 adet Keban gücüdür bu. Burada yüzde 10'luk bir enerji tasarrufu sağlayacak motor değişimi bizlere 225 MW'lık bir avantaj sağlayacaktır."
 
"Toplu ulaşımı tercih edin benzini boşa tüketmeyin"
 
Şehir içi ulaşımda çok zorunlu olmadıkça toplu taşımanın tercih edilmesi gerektiğini belirten Uysal, Almanya Federal Çevre Dairesi'nin, 2008 yılında yapmış olduğu hesaplamaların ortada olduğuna dikkat çekti. Bu hesaplamalara göre, yüzde 60 doluluk oranı ile çalışan bir şehirlerarası otobüsün kişi başına yakıt tüketiminin, 100 kilometrede 1,4 litre olduğunu kaydeden Uysal, "Bunu, kişi başına 3,1 litre tüketimle yüzde 21 dolulukla çalışan şehir içi otobüsü izlemektedir. Buna karşılık, içerisinde tek sürücü ile şehir trafiğine çıktığınız otomobil 6 ila 10 litre tüketim ile en kötü ulaşımı sağlar. Yani otobüse bindiğinizde en az 1/3 oranında tasarruf sağlarsınız. Bunun yanında, şehir içi ulaşım yoğunluğu ve çevreye salınan zehirli gazlar da artı hanenize yazılır." şeklinde konuştu.
 
Milli Gazete

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Doğalgaz ve elektrik faturalarını azaltmanın püf noktaları neler?
  • 04.10.2012 11:20

Doğalgaz ve elektrik faturalarını azaltmanın püf noktaları neler?

Doğalgaz ve elektrik fiyatlarına yapılan zammın ardından enerjide tasarruf tedbi ...

İDO'nun zamları vatandaşı canından bezdirdi!
  • 16.06.2012 12:13

İDO'nun zamları vatandaşı canından bezdirdi!

Vatandaşlar İDO biletlerinin pahalılığından şikayetçi. Araçla, Bursa'dan İstanbu ...

Enerji tasarruflu binalara kredi sağlanacak
  • 10.03.2012 10:26

Enerji tasarruflu binalara kredi sağlanacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, çevre ve doğaya zarar vermeyen yeşil binaları ...