Dünyanın en büyük geofit bahçesi Yalova'da açılıyor
Türkiye’nin soğanlı ve yumrulu süs bitkisinden oluşan genetik kaynağın koruma altına alınacağı dünyanın en büyük geofit bahçesi Haziran'da açılacak
MHP'li Özcan Yeniçeri'nin soru önergesini yanıtlayan Tarım Bakanı Mehdi Eker, Haziran'da Yalova'da geofit bahçesinin, 2015'te ise milli botanik bahçesinin açılmasının planlandığını açıkladı. Türkiye'nin uluslararası seviyedeki ilk Milli Botanik Bahçesi'nin temelinin 2013'te Ankara'da atıldığını kaydeden Eker, 2015'te açılması planlanan Milli Botanik bahçesinin Türkiye'nin florasının tanıtıldığı ve nadir bitkilerin korunduğu referans bir merkez olacağını kaydetti. Temeli Ocak 2014'te Yalova'da atılan geofit bahçesinde de Türkiye florasında bulunan 1000 türden fazla soğanlı ve yumrulu süs bitkisinden oluşan genetik kaynağı koruma altına alınacak.
Zeytin koleksiyonu kurulacak
Uluslararası Zeytin Konseyi ile yürütülen çalışmalar sonucunda Dünyanın 3. Zeytin Koleksiyonu'nun Türkiye'de kurulmasının kararlaştırıldığını da kaydeden Eker, çalışmaların 2015'te tamamlanmasının planlandığını belirtti. Eker, Türkiye'de 12 binden fazla bitki çeşidinin 4 bininin endemik olduğunu belirterek, genetik kaynakların araştırma enstitüleri ile tohum-gen bankalarında muhafaza ve kayıt altına alınarak tescil ve koruması için yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Eker'in verdiği bilgiye göre, Ankara'da bulunan 250 bin örnek kapasiteli dünyanın 3'üncü büyük tohum gen bankasında numune sayısı 3 bin 390 türe, örnek sayısı ise 107 bin 31'e ulaştı. Ayrıca meyve ve asma gen kaynağı olarak 60 türde 9 bin 306 örnek kayıt altına alındı. Araştırma enstitüleri ve istasyon müdürlükleri tarafından 2002-2013 arasında tarla bitkileri araştırmaları kapsamında 30 türde 267 çeşit, tescil edilerek kayıt altına alındı. Bahçe bitkilerinde, araştırma enstitüleri tarafından ilk yerli narenciye geliştirildi. Dünyanın ilk çekirdeksiz limonu üretildi. Ayrıca 5 çekirdeksiz üzüm, 5 trabzon hurması, 2 antep fıstığı, 2 fındık ve 4 nar çeşidi geliştirildi.
Hayvan genetik kaynakları çalışmaları kapsamında da 13 ırk 3 hat, 2 bin 331 örnek sayısına ulaşarak, 50 kovan ve 3 ipekböceği hattı kayıt altına alındı. Hayvan Gen Bankasında 30 ırk, 5 türe ait sperma, embriyo, DNA ve hücre örnek sayısı 88 bin 484'e ulaştı. Halk Elinde Hayvan Genetik Kaynakları Koruma Projesi kapsamında 24 ırk, 13 bin 314 baş hayvan ile 9 bin 248 koloni arı koruma altına alındı.
Canan Sakarya/Dünya
Yorum Yaz