maritbet girişmaritbet
Dünyanın en büyük kağıt müzesi açıldı

Dünyanın en büyük kağıt müzesi açıldı

SEKA Kağıt Fabrikası, ilk kurulduğu günden tam 80 yıl sonra bu kez Türkiye’nin hafızası niteliğinde SEKA Kağıt Müzesi olarak kapılarını yeniden açtı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin endüstriyel mirası korumak ve yaşatmak amacıyla oluşturduğu Türkiye'nin ilk, dünyanın en büyük kâğıt müzesi SEKA Mehmet Ali Kağıtçı Kâğıt Müzesi düzenlenen törenle açıldı. SEKA Kağıt Fabrikası, kurulduğu günden tam 80 yıl sonra bu kez Türkiye'nin hafızası niteliğinde olan SEKA Kağıt Müzesi olarak hayata merhaba dedi. 12 bin 345 metrekare alan üzerine kurulan ve 4 katlı, 16 farklı salondan oluşan müzede ziyaretçiler, Cumhuriyet Dönemi sanayileşme sürecinde önemli bir yere sahip olan fabrikanın kuruluş sürecinden başlayıp, Kocaeli'den Türkiye'ye yayılan kâğıdın hayat hikayesini izleyebilecek. 

MİLLİ SAVUNMA BAKANI IŞIK DA KATILDI 

Dünyanın en büyük kağıt müzesinin açılışına Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ,Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ali Kalyoncu, Kocaeli Cunhuriyet Başsavcısı Mehmet Ali Kurt, AK Parti Kocaeli Milletvekilleri İlyas Şeker, Zeki Aygün, Radiye Sezer Katırcıoğlu,  Kocaeli Üniversitesi Rektörü Sadettin Hülagü Büyükşehir Genel Sekreteri Doç. Dr. Tahir Büyükakın, ilçe belediye başkanları, siyasi parti il başkanları, sivil toplum kuruluşları, il ve ilçe protokolü, eski SEKA çalışanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

dünyanın en büyük kağıt müzesi

“SEKA POSTASI GAZETESİ” YENİDEN

İstiklal Marşı ve saygı duruşundan sonra “Kağıdın Kocaeli Serüveni” tanıtım filminin gösterimi yapıldı. Ardından 1956 yılında ilk sayısı çıkarılan ve Seka Fabrikası ile ilgili haberlerin yer aldığı Seka Postası Gazetesi, eski kıyafetler giymiş, başında kasketi, yandan takılmış bez torbası içindeki çocuk tarafından protokole dağıtıldı. Şair ve yazar Serdar Tuncer'in şiir dinletisinin sonunda protokol konuşmalarına geçildi.

ESKİ SEKALI'DAN ANLAMLI SÖZLER

Eski SEKA çalışanlarından Salim Uludağ SEKA Kağıt Müzesi'nin açılışında ilk olarak konuştu. 1986 Yılında 15 yaşındayken SEKA'lı olduğunu ifade eden Uludağ" Çocukluğumda, gençliğimde burada geçti. Burada askere gittim, evlendim. Çocuklarım da burada üretilen kağıtlardan okullarında kullandılar. Zamanla SEKA'da çalışırken zarar ettiğini sık sık duyar olduk. Her geçen yıl daha kötüye gitti. SEKA'nın kapatılmasının son günü çok duyguluyduk. İşsiz kalacağımızın hüznü ile beklerken Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız İbrahim Karaosmanoğlu bize sahip çıktı. Şimdi de Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nde görev alıyorum. SEKA tekrar halkın oldu." dedi.

"TARİHİ BİR GÜNE TANIKLIK EDİYORUZ"

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, Büyükşehir Belediyesi Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nun rahatsızlığı nedeni törene katılamadığını kaydederek" Bugün tarihi bir güne tanıklık ediyoruz. SEKA Türkiye'nin en büyük kalkınma hazinesi idi. SEKA Türkiye'nin ilk büyük sanayi atılımlarından birisi idi. Mehmet Ali Kağıtçı'nın hayali olan SEKA fabrikasını büyük bir emek verişten sonra kurdu. Ardından SEKA çağa ayak uyduramadı. Teknolojisini yenileyemedi. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak milletin malı olan SEKA'yı tekrar milletimize kazandırmak için önemli yatırımlar yaptık. Çevremize, doğamıza, tarihimize sahip çıkarak bu hizmetleri ürettik. Bu gün büyük bir hayali daha gerçekleştiriyoruz. Mehmet Ali Paşa Kağıt Müzesi ile kağıdın serüveni ve SEKA ruhu yaşatılacak." ifadelerini kullandı.

MÜZEDE KENDİMİZDEN BİRŞEYLER BULACAĞIZ

Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ise SEKA'nın Türkiye'de, çalışanları ve çevresi ile bütünleşen bir kavramsal bir kimlik olduğunu ifade ederek" SEKA Kağıt Müzesi SEKA'yı, Kağıdı, Kocaeli'yi tanıyacağız. Gençlerin kentini tanıması aynı zamanda kendini tanımasıdır. Burada herkes kendinden bir şeyler görebilecek. " dedi

KOCAELİ'DE YAŞAMAK AYRICALIK

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, manevi değeri yüksek açılış nedeni ile burada olmaktan dolayı heyecanlı ve mutlu olduğunu belirterek" Bu şehrin bir insanı olarak, Kocaeli'de yaşamanın ayrıcalık olduğuna inanıyorum. Dünya'da Kocaeli kadar güzel şehir çok az. Bu şehrin bu kadar güzel olması da tarihinin ilk yıllarından itibaren cazibe merkezi haline getirmiştir. Cumhuriyetin ilk yıllarında sanayileşmenin kalbine Kocaeli var. Osmanlı'nın ilk yıllarında da bu olay mevcut.. Bu yansımalar Kocaeli'de SEKA Kağıt Fabrikası olarak ortaya çıktı.

KENTLİLİK KİMLİĞİMİZ YAŞAYACAK

Cumhuriyetimizin ilk yıllarındaki sanayileşmenin sembollerinden olan SEKA'nın çok hızlı gelişen teknolojik dönüşüme ayak uyduramadığını kaydeden Bakan Işık" Uzun yıllar SEKA''nın kapatılması gündemden düşmedi. Zarar eden fabrika daha sonra Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nun girişimleri ile vatandaşımızın hizmetine sunuldu. Şimdi de açılan müzemiz ile vatandaşlarımız SEKA'yı yaşamış olacaklar. Müzelerin bir eğitim fonksiyonu vardır. Kağıt nedir, Kağıdın gelişim serüveni nasıl olmuştur. Gençlerimiz bunları müzemizde görme fırsatı bulacak. Müzemiz Kocaeli'nin kentlilik kimliğini yaşaması açısından da önemli bir birim olacak." ifadelerini kullandı. 

"ÜLKEMİZİN ÇIKARLARI ÖNEMLİ"

Türkiye'nin sadece kendi meseleleri ile uğraşan bir ülke olmadığının altını çizen Milli Savunma Bakanı Fikri Işık" Gerektiğinde ülkesinin çıkarları açısından her türlü hamleyi yapabilecek bir ülke haline geldik. Suriye'deki atılan her hamleden Türkiye'nin de haberi olacak.  Türkiye'nin güvenliğini bozacak hiç bir şeye müsaade etmeyeceğiz. Her seçeneğimiz masada var. Biz kimsenin toprağında gözü olan bir ülke değiliz. Bu sorumlukla çalışmalarımızı askeri, ekonomik, diploması gibi alanlarda sürdürüyoruz. Daha fazla insan ölmesin, öksüz, yetim kalmasın diye çabalıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesi "yurtta sulh cihanda sulh'tur. Bu kararlılıkla çalışmalarımızı sürdürdüğümüz zaman Bu ve bunun gibi eserlerin daha iyisini, çocuklarımız görecektir" şeklinde konuştu

“SEKA RUHU YAŞIYOR”

Konuşmaların ardından Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ile beraberindeki protokol dünyanın en büyük kağıt müzesini dolaştı. Kağıt Makinası Salonu'nda protokole anlamlı bir sürpriz yapıldı. Daha önce SEKA'da çalışmış şu anda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nde görev yapan 7 işçi kağıt makinasında karşılaşabildikleri senaryoyu yeniden canlandırdı. Kağıt makinasında kağıdın sıkışmasını işaret dili ve hareketleri ile diğer arkadaşlarına haber veren işçiler kopan kağıdın yeniden bağlanmasını sağladı. İşçiler olayın canlandırılmasının ardından “Seka Ruhu Yaşıyor” sloganını hep bir ağızdan söyledi ve protokol ile birlikte toplu fotoğraf çekildi.

SEKA HAYATA TUTUNAMADI

Türkiye'nin ilk kâğıt fabrikası ve Cumhuriyet tarihinin en önemli sembollerinden biri olan SEKA Kâğıt Fabrikası, Kocaeli'de yaşayan herkesin hayatında bir iz bıraktı. SEKA, İzmit'i küçük, kendi halinde bir şehir olmaktan çıkararak önemli bir ‘Sanayi Kenti'ne dönüştürdü. Aş oldu, iş oldu, gelecek oldu. Aradan yıllar geçti SEKA, teknolojisini yenileyemedi, zarar etmeye başladı, binlerce canı hayatta tutan SEKA, hayata tutunamadı ve denizle şehir arasına duvar oldu.

MUHTEŞEM DÖNÜŞÜMÜN EN SON HALKASI

Ömrünü tamamlamasının ardından SEKA'nın yeniden doğuşu için beklenen karar 2005 yılında verildi. SEKA arazisi Kocaeli halkına armağan edildi. Bu büyük değeri korumaya karar veren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi; yeniliğin yolunu açan ve tarihe sahip çıkan Endüstriyel Dönüşüm Projesi'ni hayata geçirdi. Eski SEKA fabrikası bugün bilimin, teknolojinin ve öğrenmenin merkezi haline geldi. İlk olarak Kocaeli Bilim Merkezi, 7'den 70'e tüm bilim tutkunlarına kapılarını açtı. Şimdi ise sıra Kâğıt Müzesi'ne geldi. SEKA'nın ilk açıldığı yıldan tam 80 yıl sonra bu kez kapılar Türkiye'nin hafızasına açılıyor.

MÜZE GEÇMİŞ VE GELECEĞİ BULUŞTURUYOR

Türkiye'nin ilk kâğıt mühendisi Mehmet Ali Kâğıtçı tarafından kurulan SEKA Kâğıt Fabrikası tarihe gömülmedi. Hamurdan başlayan yolculuğun yüzyıllarca devam edebilmesi için kollar sıvandı. Geçmişin izlerinin, geleceğin müjdecileriyle yan yana aynı koridorda durmasına karar verildi ve yoğun bir çalışma döneminin ardından, eski kâğıt fabrikası dünyanın en büyük kâğıt müzesi olarak hayata geri döndü. SEKA Kâğıt Fabrikası artık SEKA Kâğıt Müzesi olarak geçmiş ve geleceği buluşturuyor.

MÜZE KOLEKSİYONU ÇOK GENİŞ

12 bin 345 metrekare alan üzerine kurulan ve 16 farklı salondan oluşan müzede ziyaretçiler, Cumhuriyet Dönemi sanayileşme sürecinde önemli bir yere sahip olan fabrikanın kuruluş sürecinden başlayıp, Kocaeli'den Türkiye'ye yayılan kâğıdın hayat hikayesini görüntüler eşliğinde izleyebilecek. 
SEKA ruhunu taşıyan ve bugüne kadar kâğıt üretim sürecinde kullanılan tüm makina ve ekipmanları barındıran müzede, 5 adet matbaa makinası da sergilenmek üzere bakım ve onarımı yapılarak çalışır hale getirildi.

Korunan makinalar içerisinde en önemli olanı 1936 yılında açılan SEKA 1. Kâğıt Fabrikası'na ait 2 No'lu Kâğıt Makinası. Bu makinenin en önemli özelliği, fabrikanın kurulduğu günden kapandığı güne kadar 70 yıl boyunca hiç durdurulmadan sürekli olarak çalışmış olmasıdır.

115 AYRI VİTRİNDE 443 BELGE VE 337 OBJE

Müzede bugüne kadar kâğıt üretim sürecinde kullanılan makine ve ekipmanların yanı sıra sergilenecek örnekler, on binlerce fotoğraf, belge ve objenin içinden titizlikle seçildi. Sergide, Roma Dönemi sikkeleri, SEKA tarihine ait belgesel videolar, kâğıttan ve geri dönüşüm malzemelerinden üretilen heykeller yer alıyor. Müze koleksiyon ve arşivi, devam eden bağışlarla giderek genişliyor. Ayrıca, müze arşiv ve koleksiyonuna online olarak erişim sağlanabiliyor.

KÂĞIDA ADANMIŞ BİR ÖMÜR

Türkiye'de kâğıt denilince, ilk akla gelen isim Mehmet Ali Kâğıtçı. Türkiye'nin ilk kâğıt mühendisi ve SEKA'nın kurucusu. Yaşamını kağıda ve SEKA'ya adayan Kâğıtçı'nın hayatının dönüm noktaları, yazdığı çok sayıda kitap, belgeler ve bilgiler Mehmet Ali Kağıtçı Anı Salonu'nda yer alıyor.  

SEKA'LILARIN HİKÂYESİ BURADA

İzmit'te SEKA'lı olmak, SEKA'da çalışmak büyük bir anlam taşıyordu. SEKA'nın uzun yıllar süren tarihi boyunca neler yaşandı? Fabrikadan kimler geldi? Kimler geçti? Müzenin SEKA'lılık ruhunu günümüze taşıyan bölümünde, SEKA'da çalışanların yemek yediği tabaklar ve kahve içtiği fincanlar yer alıyor. SEKA tarihinde yaşananlar hem o dönemden hatıra kalan objelerle hem de çalışanlarının anılarını anlattıkları sözlü tarih çalışmalarıyla ziyaretçilere aktarılıyor.

ÇOCUKLAR KÂĞIDIN YOLCULUĞUNA TANIKLIK EDİYOR

SEKA Kâğıt Müzesi'nin içerisinde geleneksel yöntemle kâğıt yapma atölyeleri,  ebru gibi kâğıt sanatlarına ilişkin atölye ve sergiler yer alıyor. Müze içerisinde düzenlenecek olan atölye çalışmaları sayesinde çocuklar kâğıt ile nelerin yapılabileceğini görebilecek ve kâğıdın oluşum süreçlerine tanıklık etme şansı yakalayabilecekler. Ayrıca müzede özel olarak ayrılan etkinlik bölümüyle “El yapımı Kâğıt Atölyesi”nde kendi kâğıdını yapabilecek, Origami, Kirigami, Kâğıt Boyama, Hüsn-i Hat, Minyatür, Tezhip ve Ebru gibi kağıt sanatları ile buluşabilecekler.

4 KATI DA DOLU DOLU

SEKA Kâğıt Müzesi 4 kattan oluşuyor. Bodrum kattaki salonda SEKA'da sosyal yaşam anlatılıyor. Zemin Katta; Kâğıt Müzesi Geçiş Holü, Karşılama Salonu, Türbin (Enerji motoru) Dairesi, Şlayfer (Parçalama) Salonları, Güç Santrali, Doğu Galerisi, Hamur Deposu, Hamur Temizleme, Kâğıt Makinesi Salonu, Mehmed Ali Kâğıtçı Anı Salonu, Güney Galerisi, Süreli Sergi Salonu ve Kâğıt Bitkileri Bahçesi olmak üzere toplamda 13 salon var. 1. katta Hamur Hazırlama Salonu, Matbaa Salonu olarak 2 salon bulunuyor. 2. katta ise Dekantasyon (Çökertme) Kuleleri ve Teksif (Elekleme) Dairesi olmak üzere 2 salon mevcut. Giriş bölümünde de vestiyer, hediyelik eşya dükkânları, kahve evi, restoran ve sosyal donatı alanları yapıldı.

SANAYİ 4.0 MUCİT DÜNYASI AÇILDI

Kağıt Müzesi'nin açılışında ayrıca Sanayi 4.0 Mucit Dünyası'nın açılışı da gerçekleştirildi. Gerçekleşmesi beklenen 4. sanayi devrimine geri kalmamak için bu endüstride çalışacak kişilere ufak yaşta eğitimler verilecek Mucit Dünyasının açılışında Bakan Fikri Işık'a bir öğrenci eşlik etti. Mucit Dünyası kapısını bir kartla açan Bakan Işık'a, burada lazer sistemli sınır güvenliği kilidi,  3\d yazıcı programları gibi bilimsel uygulamaları öğrenciler eşliğinde gösterildi.  

HANGİ EĞİTİMLER VERİLECEK

Sanayi 4.0 Mucit Dünyasında Anaokulu, İlkokul, Ortaokul, Lise, Üniversite öğrencileri ile yetişkinler ve öğretmenlere uygun olarak eğitimler verilecek. Sanayi 4.0 Mucit Dünyasında Arduino Yazılım Eğitimi, Scratch Oyun Kodlama ve Robot Kontrol eğitimi, Makey Makey Elektronik Devre eğitimi, İntel Edison Mikro denetleyici Yazılım eğitimi, 3D Tarayıcı ile 3D ürün tarama ve dijital ortama aktarma eğitimi, 3D Tasarım ve Ürün çıktısı alama eğitimi, 3D Kalem ile Ürün Tasarlama eğitimleri yapılacak.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kocaeli Seka Kağıt Müzesi açıldı!
  • 10.11.2016 00:55

Kocaeli Seka Kağıt Müzesi açıldı!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Seka'nın kağıtfabrikasını müzeye dönüştürdü. Müze ...

Dünyanın en büyük kağıt müzesi açıldı
  • 06.11.2016 15:28

Dünyanın en büyük kağıt müzesi açıldı

SEKA Kağıt Fabrikası, ilk kurulduğu günden tam 80 yıl sonra bu kez Türkiye’nin h ...

SEKA Kağıt Fabrikası, Avrupa'nın en büyük kağıt müzesi olacak
  • 07.02.2016 12:10

SEKA Kağıt Fabrikası, Avrupa'nın en büyük kağıt müzesi olacak

SEKA Kağıt Fabrikası, ilk deneme üretimini yaptığı 18 Nisan 1936'dan 80 yıl sonr ...

Seka Kağıt Fabrikası'nın lojmanı, dokümantasyon merkezi oldu
  • 24.10.2014 14:50

Seka Kağıt Fabrikası'nın lojmanı, dokümantasyon merkezi oldu

Merkezde, cumhuriyetin ilk sanayi kuruluşlarından Kocaeli'ndeki SEKA Kağıt Fabri ...

Tarihi Seka Kağıt Fabrikası müze oluyor
  • 02.10.2014 11:05

Tarihi Seka Kağıt Fabrikası müze oluyor

Seka Kağıt Fabrikası, iç mekan düzenlemelerinin ardından müze olarak hizmete açı ...

Kocaeli Seka kağıt fabrikası müzeye dönüştürülecek
  • 29.03.2014 09:46

Kocaeli Seka kağıt fabrikası müzeye dönüştürülecek

Kocaeli'de 1936 yılında açılan, 80 yıllık faaliyetin ardından kapatılan Seka Kağ ...