maritbet girişmaritbet
Dünyanın en büyük kervansarayı restore ediliyor!

Dünyanın en büyük kervansarayı restore ediliyor!

Anadolu Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat tarafından, Aksaray ilinde bulunan, 8 asır önce yaptırılan Sultanhanı Kervansarayı restore ediliyor.

Anadolu Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat tarafından İpek Yolu üzerinde hem konaklama hem de ticaret yolunun güvenliğini sağlamak amacıyla sekiz asır önce yaptırılan Türkiye'nin ve dünyanın en büyük kervansarayı olan Sultanhanı Kervansarayı'nda restorasyon çalışmaları başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca finanse edilen ‘Tarihi Sultanhanı Kervansarayı Restorasyon ve Çevre Düzenleme' projesiyle kervansaray içinde halı müzesi gibi mekanlar da oluşturulacak.

ASLINA UYGUN RESTORASYON

Sultanhanı Kervansarayı'nın Türkiye'nin ve dünyanın en büyük kervansarayı olduğunu belirten Sultanhanı İlçe Belediye Başkanı Fahri Solak, “Kervansarayımız, Selçuklu mirası Alaeddin Keykubat'ın 1229 yılında temelini atıp 1236 yılında bitirdiği İpekyolu güzergahında bulunan en büyük kervansaray. Ortalama günlük bine yakın yabancı, 500'e yakın yerli turist ziyaretçimiz var. Biz belediye başkanı olduktan sonra Sultanhanı Kervansarayı'nın restorasyonuna el attık. 2018 yılında ilk önce avan projeyi ve mimari projeyi Anıtlar Yüksek Kurulu'ndan geçirdikten sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na müracaat ettik. Öngörülen bitiş süresi 2019 yılı. 2019 yılında inşallah Sayın Cumhurbaşkanımız'ı da davet edeceğiz ve Sultanhanı Kervansarayı'nı yüzümüzün akıyla restore edip tamamlayacağız” diye konuştu.

DÜNYA MİRASI LİSTESİNDE

Yaklaşık 800 yıldır ayakta duran Sultanhanı Kervansarayı, 2014 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası yedek listesine alındı. Yılda ortalama 500 bin yabancı turistin ziyaret ettiği Sultanhanı Kervansarayı restorasyon ekibinin sorumlusu Şantiye Şefi Büşra Suvarıklı, onarım ve restorasyon çalışmaları hakkında bilgi verdi. Büşra Suvarıklı, öncelikle kervansarayın çatısından su almaması için bir çalışma yaptıklarını, yapılan işlemin tarihi eserlerde kullanılan en uygun malzemeyle yapıldığını belirterek, dayanıklı ve uzun ömürlü olan bu malzemeyle tarihi yapının ömrünün çok daha uzun olacağını söyledi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İzmir Körfezi'ne yönelik "İzmir İçin Nefes" projesi tanıtıldı
  • 20.11.2024 14:47

İzmir Körfezi'ne yönelik "İzmir İçin Nefes" projesi tanıtıldı

Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Gürsel Erul, bakanlıkta düzenlediği basın ...

Göcek Körfezi, 6 etaplı projeyle korunacak!
  • 17.03.2022 09:24

Göcek Körfezi, 6 etaplı projeyle korunacak!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Göcek Körfezi’ni koruyacak 6 e ...

Türkiye ve Angola şehircilik alanında iş birliği yapacak!
  • 11.03.2022 10:06

Türkiye ve Angola şehircilik alanında iş birliği yapacak!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Angola Bayındırlık ...

Yerli üretim, Hazine taşınmazları ile destekleniyor!
  • 15.02.2022 13:39

Yerli üretim, Hazine taşınmazları ile destekleniyor!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ilaç ve kozmetik sektöründe yo ...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ismi resmen değişti!
  • 29.10.2021 09:22

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ismi resmen değişti!

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Çevre ve Şehircilik ...