Ege Denizi'ndeki depremin ardından 20 artçı deprem meydana geldi
AFAD Deprem Dairesi Başkanı Nurlu ‘Şu ana kadar en büyüğü Saros Körfezi'nde 5.3 olarak gerçekleşen 20 artçı deprem meydana geldi’
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanı Murat Nurlu, Ege Denizi'ndeki depremin ardından şu ana kadar en büyüğü Saros Körfezi'nde 5.3 olarak gerçekleşen 20 artçı depremin meydana geldiğini bildirdi.
Nurlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ege Denizi'nde 6.5 büyüklüğündeki depremin, Gökçeada'nın 40 kilometre kadar batısında, 25 kilometre derinlikte meydana geldiğini söyledi.
Ege Denizi'ndeki depremden 8 dakika sonra, Saros Körfezi'nde 5.3 büyüklüğünde artçı meydana geldiğini ifade eden Nurlu, şu ana kadar 2.8 ile 5.3 arasında 20 artçı deprem meydana geldiğini bildirdi.
Depremde can kaybı ve büyük çaplı hasarın söz konusu olmadığını belirten Nurlu, AFAD il müdürlüklerinin de bölgede çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.
İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Ege Denizi'ndeki depreme ilişkin, "Sürpriz değil, Marmara'yı da böyle direkt tetikleyip harekete geçirecek özelliği yok" dedi.
Gündoğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ege Denizi'ndeki sarsıntının Marmara'da beklenen depremle alakası olmadığını söyledi.
Depremin Gökçeada'da, Yunanistan'a uzanan Kuzey Anadolu fayının devamında olduğuna dikkati çeken Gündoğdu, "Bu hat zaten 4-5'lik depremler yapıp duruyordu. Şimdi daha büyük değer işliyor. 6,5 üzeri deprem olarak düşünülebilir. Çünkü çok geniş alanda meydana gelmesi bunu ifade ediyor. Sürpriz değil. Marmara'yı da böyle direkt tetikleyip harekete geçirecek özelliği yok.17 Ağustos'ta oldu zaten. Gereken fazla enerji, beklediğimiz deprem kırığının üzerine bindi" ifadesini kullandı.
Ege Denizi'ndeki depremin Marmara'da beklenen sarsıntıyı tetikleyeceğini söyleyebilmek için veriye ihtiyaç bulunduğuna dikkati çeken Gündoğdu, konuşmasını şöyle tamamladı:
"17 Ağustos'ta bir sürü 7,6, bundan çok daha büyükdeprem olduğu halde her tarafı kırıp geçirmedi. Şimdi Yunanistan yakınlarındaki 6 büyüklüğündeki depremde niye böyle bir şey olsun? O kırmadıktan sonra böyle bir tetiklenme olayı yok. Sadece enerjinin bir kısmının önündeki faya yığılması... Onu da matematiksel olarak çözüyoruz zaten. Yeri, uzaklığı farklı, önünde daha Saros fayı var. Kuzey Anadolu fayının parçası. Bunu kendi başına bağımsız ama Kuzey Anadolu fayıyla alakalı düşünmek lazım."
AA
Yorum Yaz