Elektriğini kendi üreten 3 katlı asansör dönemi başlıyor!
Başta AB ülkeleri olmak üzere ABD ve Avustralya gibi pazarlar için Türkiye'de genelikle yüksek katlı bina projeleri asansör ürettiklerini dile getiren Bora Gülan, "Sektörümüzde pek çok kurum Çin ürünlerinin ülkemizi istila ettiğinden yakınırken, Buga Otis olarak tüm Ar-Ge'si Türkiye'de yapılan, makine dairesiz, 80 kişi kapasiteli ağır yük asansörlerini Çin'e ihraç ediyoruz" dedi
Türkiye'de irili ufaklı bir çok firma var rekabet ortamı nasıl?
- Sadece ürünü satmak yeterli değiL Asansörlerde servis de önemli bir konu. Yasa gereği asansörlerin her ay en az bir kez bakımının yapılması gerekiyor. Otis'in en güçlü olduğu alan da servis. Örneğin, doğru ürün ve sağlıklı bir servis hizmeti sayesinde halen hizmete devam eden 80 yaşında asansörlerimiz var. Firmamız başka asansör markalarına da hizmet veriyor.
Türkiye'de şu anda servis portföyümüzde 114 farklı marka asansör var.
Dünyanın en yüksek binasına 3 katlı asansör projesi
Dünyadaki en yüksek 10 binanın 8'inde Otis'in çalıştığım belirten Bora Gülan, halen proje çalışmaları devam eden Sudi Arabistan'ın Cidde kentinde yapılacak dünyanın en yüksek binası olması planlanan Kraliyet Kulesi (Kingdom Tower) için teklif verdiklerini belirtti. 1.000 metrelik yüksekliğiyle Dubai'deki 828 metrelik 'Burj Khalifa'yi geride bırakacak 'Kraliyet Kulesi', Cidde'nin kuzeyinde yaklaşık 5,3 milyon metrekare alana inşa edilecek Kraliyet Şehri'nin ilk aşaması ve merkezi olacak.
1.000 metrelik yükseklikte dikey trafiğin sağlanmasının önemine işaret eden Gülan bu yüzden ilk kez 3 katlı asansör modelini kullanacağız dedi. Gülan Türkiye'de de Levent'de yapüan bir proje için de çift kath asansör uygulaması yapacaklarım ifade etti.
Dünyada ilk emniyet sistemli asansörü 1853 yılında Elisha Graves Otis'in icat etmesiyle New York'da doğan 'Otis', İlk yürüyen merdiveni de 1859 yılında yapmış. Otis, günümüzde, 60 binden fazla çalışanı, 12 milyar doları aşan cirosu ile 200'den fazla ülke ve bölgede 2 milyon adete yaklaşan asansör ve yürüyen merdivenden oluşan servis portföyü ile faaliyetlerini sürdürüyor.
Türkiye'de ise, 1865'te kurulan bir Türk firması olan Buga, 1921'den bu yana kesintisiz olarak asansör alanında faaliyet gösteriyor. 1991'de Otis ile bir araya gelen Buga Otis, Pera Palas Hotel'de Türkiye'nin ilk asansörünün kurulmasından günümüze kadar Sabiha Gökçen Havaalanı, Ankaray Metro Hattı, Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadı, Saphire Tower, İşbankası Genel Müdürlüğü, Sabancı Kuleleri, Trump Tower, Akmerkez, IstinyePark gibi bir çok prestijli dev projeye imza atmış. İstanbul Beylikdüzü'nde yıllık 1.700 adetlik üretim yapan şirketin 16 ülkeden sorumlu Ortadoğu Bölge Direktörü ve Türkiye Yönetici Ortağı Bora Gülan, Buga Otis'in yeni projelerini ve dünyada asansörde yaşanan yenilikleri Hürriyet Emlak'a değerlendirdi.
İnşaat sektöründe son yıllarda yaşanan büyüme sizleri nasıl etkiledi? Üretim ve ihracat nasıl gidiyor?
- İnşaat sektörüne üretim yapan diğer kuruluşlar gibi biz de olumlu etkilendik. Türkiye asansör pazarı yılda yüzde 10 büyürken, biz Türkiye'de üretim yapan tek uluslarası üretici olarak son yedi yılda her yıl ortalama yüzde 25 büyüdük. Üretimimizin yüzde 25'ini ihracat ediyoruz. Beylikdüzü'ndeki fabrikamızda 201 l'de 1.700 adet asansör ürettik.
2012 yılı ciro hedefimiz 100 müyon dolar. Otis'in dünya genelinde yaptığı ciro ise 12.5 milyar dolar.
Kentsel dönüşüm asansör sektörünü nasıl etkiler?
- Kentsel dönüşüm sektörde ciddi değişimlere yol açacak. Toplam konut ve ticari yapı portföyünün yüzde 50'sinin yenilenmesi gerekiyor.
Ayrıca yeni yasalar tüm yeni yapıların engellilerin erişimine uygun tasarlanması gerekliliğini getiriyor. Biz de hazırlıklarımızı artacak talebe göre yapıyoruz. Şu anda Türkiye için üretimimizin yüzde 80'ni yeni binalarda yüzde 20'si ise yemlenen binalarda kullanılıyor.
Avrupa'da ise bu dağılımın neredeyse tam tersi. Kentsel dönüşüm ve yeni yürürlüğe giren kanunlarla birlikte bizde de yenilenen binalarda kullanım oram daha da artacak.
MAKİNE DAİRESİ YOK
Gelelim ürünlere bize biraz yeni nesil asansörleri anlatır mısınız?
- Asansörlerde teknolojik gelişmeler öncelikle teknik hacim ihtiyaçlarının küçülmesinde yaşandı. Artık makine dairesi olmayan asansörler, aynı hacimde daha büyük ve hızlı sistemler kurabiliyoruz. Yeni nesil ürünler arasında depremi sezen kumanda sistemli ürünlerimiz var. Depremi hisseden asansör yaralanma riskini en aza indiren kata gidip kullanım dışı kalıyor. Elektrik üretimi yapan sistemlerimiz var. Bu üründe boş asansör kabini yukarı çıkarken veya dolu kabin aşağı inerken elektrik üretiyor. Bu sayede yüzde 75'e varan oranda enerji tasarrufu sağlanıyor. Gen2 adım verdiğimiz makine dairesiz asansörler 30 kata kadar olan tüm yapılarda montaj iskelesine ihtiyaç duyulmadan hızlı ve kolay şekilde tesis ediliyor.
Gen2,'deki en önemli yenilik ise, geleneksel çelik halatların yerini poliüretan kaplı yassı çelik kayışların almış olması. Böylelikle metal aksamların sürtünmesi, titreşim ve gürültü engellenerek, daha uzun ömürlü konforlu asansörler elde ediliyor. Güneş enerjisini kullanan sisteme sahip asansörlerimiz de var. Elde ettiğimiz tüm bu gelişmelere rağmen Türkiye'deki mevcut kurulu asansörlerin ne yazık ki yüzde 80'i emniyetsiz.
Yönlendirme yapacak reklam da alacak
Bu yeni nesil asansörler insan hayatım nasıl etkileyecek?
- Enerji tasarrufu sağlayan, daha konforlu sistemlerin dışında, daha hızlı binaların düşey trafiğini en iyi şekilde organize edebilen sistemler de var.
Yüksek kath binalarda kullandığımız bu sistemlerde aynı kuyuda 2 yada 3 katlı kabinler de kullanabiliyoruz. Aksi takdirde yüksek binalarda asansörler için ayrılan çekirdek alam çok artabiliyor. Bir başka yenilik ise asansöre binmeden önce yönlendirme sistemleri kullanılması. Bu sayede asansöre binecek kişi kartım sisteme okutarak en uygun asansöre yönlendiriliyor. Ayrıca günümüzde asansörler pazarlama alanında da etkin olarak kullanılmaya başlandı. Kabinlere yerleştirilen ekranlar sayesinde şirketler diledikleri bilgiyi paylaşabiliyorlar.
Hürriyet/Ömür Kırbaşlı
Yorum Yaz