Emisyon azaltımı ülkelerin ajandalarında üst sırada yer alıyor
Gelecek nesillere temiz ve yaşanılabilir bir dünya bırakmak isteyen ülkelerin emisyon azaltımını ajandalarının en üst sıralarına yerleştirdikleri göz
İTÜ ev sahipliğinde düzenlenen İstanbul Karbon Zirvesi, yurt içi ve yurt dışı bilim insanları, özel ve kamu kurum kuruluşlarının büyük ilgisiyle devam ediyor. Bu yıl ilki düzenlenen zirvede konuşmacılar, karbon yönetimi, ülkelerin karbon emisyonu ile ilgili alması gereken önlemler, Türkiye'de karbon piyasası gibi önemli konuları ele alıyor. Alman Çevre Bakanlığı'nı temsilen zirveye katılan Angelika Smuda, karbon emisyonunu azaltan kuruluşların önceki yıllara göre büyük artış gösterdiğini kaydetti. Smuda, fiyatlarda gözlenen artışa rağmen, çoğu kuruluşun karbon emisyonunu azaltmayı öncelikli hedef haline getirdiğini belirterek, “2005 yılından itibaren bu anlamda bir artış gözleniyor. Özellikle 2008 yılı ve sonrasında karbon emisyonunu azaltan kuruluşların sayısında oldukça büyük bir artış var. Artık emisyon azaltımı ülkelerin öncelikli hedefleri arasında” diye konuştu.
Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü'nden zirveye katılan Bekir Turan da elektrik enerjisi piyasasında lisans zorunluluğu olduğunu vurgulayarak, “Türkiye'de elektrik enerjisinin üretimi, dağıtımı, satışı hatta ithalat ve ihracatı gibi durumlarda lisans zorunluluğu bulunuyor. Bazı eksiklerden dolayı lisans yükümlülüğünü yerine getiremeyen işletmeler için, önlisans uygulamasını yürütüyoruz” dedi.
Önlisans uygulamasında inşaat öncesi yapılması gereken yükümlülüklerin anlatıldığını dile getiren Turan, bu yükümlülükleri tamamlayanların, işletme aşamasına geçebildiklerini ifade etti.
Enerjide büyük talep
Türkiye'de enerjiye olan talebin oldukça fazla olduğunu belirten Turan, “Her geçen gün enerjiye olan talep artıyor. Bu yoğun talebi karşılayabilmek için oldukça fazla yatırıma ihtiyaç var” dedi.
Garanti Bankası Proje Satınalım Finansmanı Yöneticisi Ahmet Tohma ise, enerjiyle ilgili sunulan projelerde sıkça karşılaşılan teknik eksikliklere değindi. Özellikle rüzgar projelerinde ölçüm eksiklikleriyle karşılaştıklarını vurgulayan Tohma, enerji üretimlerinin doğaya karşı hesaplandığının altını çizerek, “Genellikle ölçüm eksiklikleri gibi teknik sorunlar yaşıyoruz. Ancak eski yıllara göre karşılaştırma yaptığımızda bu sorunların yavaş yavaş azaldığını görüyoruz. Umuyorum ki gelecek yıllarda bu sorunlar tamamen ortadan kalacak” dedi.
Yaşanan bazı sorunların, piyasada projeyi gerçekleştirecek olan yatırımcıların konuyla ilgili yatırımcılar olmamasından kaynaklandığını kaydeden Tohma, Türkiye'de bu anlamda finansman ihtiyacı doğduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Garanti Bankası olarak çevre dostu projeleri finanse ediyoruz. Özellikle güneş ve rüzgar enerjisi yatırımlarını çevre dostu oldukları için çok seviyoruz. Gerekli mevzuatlar tamamlandığında Türkiye'de bu projelerin rahatlıkla finanse edilebileceğini düşünüyoruz.”
- Etiketler:
- İTÜ
- İstanbul Karbon Zirvesi
- Angelika Smuda
Yorum Yaz