Enerji Kimlik Belgesi Nedir? Almak Zorunlu Mu?
Enerji kimlik belgesi nedir sorusunu yanıtlarken, enerji belgesi zorunlu bir belge mi, nasıl ve nereden alınır, fiyatları gibi soruları cevaplıyoruz
Enerji Kimlik Belgesi nedir sorusu, son dönemde sıkça karşımıza çıkan, binalarla ilgili bir terimdir. Yanıt ise; binaların enerji ihtiyacı ve bu noktadaki tüketimlerinin sınıflandırılması, yalıtım özellikleri kapsamında ısıtma ya da soğutma sistem verilerinin yer aldığı belgedir. Enerji Kimlik Belgesi geçerlilik süresi ise, hazırlandığı tarihten itibaren 10 yıl olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte bu belgeyi düzenlemeyen yeni binalara, ilgili idareler tarafından yapı kullanma izin belgesi verilmesi söz konusu değildir. Enerji kimlik belgesi sorgulaması, enerji kimlik no ya da oturduğum bina seçeneğiyle www.turkiye.gov.tr adresiyle e-devlet üzerinden gerçekleştirilebilir.
Enerji Kimlik Belgesi Almak Zorunlu Mu? Hangi Binalarda Zorunlu?
Binalarda enerji kimlik belgesi alma zorunlu mu sorusuna evet olarak yanıt verilebilir. 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunun Geçici 6. maddesinin 2. fıkrası gereğince 2 Mayıs 2017'den itibaren mevcut binalar için düzenlenmesi zorunlu hale getirilmiştir. Yeni binalarda ise Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinin Geçici 4. maddesine göre 1 Ocak 2011'den itibaren bu belgeyi düzenlemek zorunlu gale getirilmiştir.
Enerji Kimlik Belgesi Nasıl ve Nereden Alınır?
Bu noktada da detaylar ikiye ayrılmış durumda. Mevcut binalar için enerji kimlik belgesi düzenleme noktasındaki yetkilendirme Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilen Enerji Verimlilik Danışmanlık şirketlerindedir. Bu kapsamda yetkili şirketlerin listesine www.eie.gov.tr adresinden ulaşılabilmektedir. Bununla birlikte yapı ruhsat tarihi 1 Ocak 2011 sonrasında olan binalar için enerji kimlik belgesi, yapı kullanım izin belgesi esnasında idare tarafından talep edildiği için, sonrasında binada oturanlar bu belgeyi almak zorunda kalmamaktadırlar.
Enerji Kimlik Belgesi Fiyatları Hesaplama
Binalarda zorunlu olan enerji kimlik belgesinin fiyatları hesaplanırken, bina tipi öne çıkıyor. Yetkili şirketler, enerji kimlik belgesi hazırlamak için gerekli evrakları; mimari proje, mekanik proje, ısı yalıtım raporu ve talep formu olarak sıralamaktadır. Enerji kimlik belgesi fiyat hesaplaması noktasında, yapıların metrekaresi ve kat metrekaresi öne çıkmaktadır. Genelde enerji kimlik belgesinde fiyatlama, daire başına değil, kat planındaki metrekareye göre hesaplandığı için, metrekare bazından yapılmaktadır.
Bu noktada enerji kimlik belgesi almak zorunlu mu, enerji kimlik belgesi için gerekli evraklar, enerji kimlik belgesi ücretleri hesaplama gibi konulara yazımızda yer verdik.
Yorum Yaz