Enerji verimliliği yüksek ürünler tasarruf ettiriyor
Danfoss'un Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Başkanı Levent Taşkın, 23. Dünya Enerji Kongresi'nde enerji verimliliğine dikkat çekti.
23. Dünya Enerji Kongresi'nde önemli bilgiler veren Taşkın, Türkiye'de son 3 yılda cirolarını 70 milyon avroya kadar yükselttiklerini söyledi.
Dünya genelindeki büyüklüklerinin 5,5 milyar avro olduğunu ifade eden Taşkın, "25 bin personelimiz var. 18 ülkede 50'ye yakın fabrikamız var. Türkiye'de bu tip sistemler yeni yeni oturuyor. Yatırımlarımızı Türkiye'nin 2023 vizyonu doğrultusunda yaptık. Türkiye'de iki önemli konu var. Biri kanunlar ve yönetmeliklerin AB'ye uyum çerçevesinde düzenlenmesi ancak bunun teşvik ve özendirilme ayağı biraz eksik. İkincisi ise Türkiye'de gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi yeni yatırımlar ve eski binalarda potansiyel çok fazla." diye konuştu.
Türkiye'nin 2023 vizyonu kapsamında enerji verimliliğinin önemli olduğunu vurgulayan Taşkın, Türkiye'nin bu konuda hem yüksek potansiyeli hem de iyi tanımlanmış bir enerji stratejisi olduğunu belirtti.
Bu anlamda Türkiye'de çıkartılan yasalara dikkati çeken Taşkın, "Yasalar bu bilinci yaratıyor ve buna yönelik altyapıyı oluşturuyor. Binaları enerji verimli hale getirerek alan ve satanlara artı bir değer katıyor. Bugün itibarıyla bakıldığında, enerji verimliliği sağlayan ürünlerin Avrupa ile eşdeğer kullanıldığı ülkelerden biri Türkiye'dir. Yeni bina projelendirilirken mimar ve mühendislerimiz bu ürünleri kullanma alışkanlığını kazanmıştır." değerlendirmesinde bulundu.
"Yatırımlar kendini 3-5 yılda amorti ediyor"
Taşkın, Türkiye'nin ekonomisine ve çevre kirliliğinin azaltılmasına katkıda bulunmayı ve geleceğe yönelik konforu artırmayı amaçladıklarını dile getirdi.
Türkiye'de sadece eski binaların yenilenmesinde, akıllı kombi, termostatik vanalar gibi enerji verimliliği yüksek ürünler kullanılırsa, her yıl 2 milyar dolar tasarruf edebileceğini belirten Taşkın, şunları kaydetti:
"Şu anda Türkiye'de yaklaşık 40-50 milyon arası eski bina var. Bunların hepsinde akıllı ve enerji verimliliği yüksek ısıtma-soğutma sistemleri kullanılsa yılda 2 milyar dolar tasarruf edilecek. Her yıl bu parayla Türkiye'de neler yapılır. Yeni binalarda ya da kömür, doğalgaz santrallerinde atık enerjilerin kullanılmasıyla yılda 10-15 milyar dolarlık ilave tasarruf imkanı var. Dolayısıyla attığınız her adımda yüzde 30-50 arasında bugün tüketilen enerjiyi tasarrufla elde edebilecek durumdasınız. Bütün bu sistemler Avrupa'da olduğu gibi bugün uygulansa Türkiye'nin yılda ithal ettiği doğalgazın yüzde 30-50 tasarruf imkanı var."
Ancak bunların bir anda uygulanmasının mümkün olmadığının da altını çizen Taşkın, yapılması gerekenin yeni teknolojilerin sistemlere uygulanma bilincini geliştirmek olduğunu söyledi.
Bu konularda seminerler ve eğitimler verdiklerini anlatan Taşkın, şehirler bazında da belediyelerle konuşarak bu uygulamayı yerleştirmeye çalıştıklarını dile getirdi.
3-5 yıl içinde kendini amorti ediyor
Taşkın, bu yatırımların 3-5 yıl içinde kendini amorti ettiğini belirterek, bu sürenin Avrupa'da 1-3 yıl içinde değiştiğini, Türkiye'de de insanların bu uygulamayı kabul edebilmesi için teşviklerin gerektiğini söyledi.
Türkiye'de kullanılan enerjinin yüzde 35'inin binalarda tüketildiğini vurgulayan Taşkın, şöyle devam etti:
"Herhangi bir eski binaya elektronik bir oda termostatı taktığınızda, radyatörlerdeki normal vanalara göre yüzde 46 tasarruf sağlıyorsunuz. Bugün siz bir konutta yılda ödediğiniz doğalgaz parasının yüzde 46'sını bir ekipman yerleştirerek halledebilirsiniz. Bu ekipmanın da size maliyeti 5 radyatör için 150 liradır. Yani bu parayı bir yıl içinde geri alıp, her ay yüzde 46 tasarruf edeceksiniz. Bir bina iyi tasarlanmamış ise gelecek 10 yıl bizim enerjimizden götürüyor. O yüzden bugün bunlar zorunlu hale getirilmeli."
- Etiketler:
- enerji verimliliği
- Levent Taşkın
- Danfoss
Yorum Yaz