Erdoğan Bayraktar: Arşivler, Osmanlı’nın iktisadi ve idari bütünlüğünü sağladı!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Osmanlı Coğrafyası Kültürel Arşiv Mirasının Yönetimi ve Tapu Arşivlerinin Rolü Uluslararası Kongresi’nin açılışında konuştu
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Osmanlı Coğrafyası Kültürel Arşiv Mirasının Yönetimi ve Tapu Arşivlerinin Rolü Uluslararası Kongresi'nin açılışında konuştu. Erdoğan Bayraktar'ın açıklamaları şöyle;
Arşivler, devletin ve milletin geçmişine ait belgeleri muhafaza eden, bu nedenle de her türlü hak ve menfaatin korunmasına ve ortaya çıkarılmasına yarayan hazinelerdir denilebilir. Arşivler, muhtevalarıyla değerlendirildiğinde devletin ve milletin hafızasıdır. Bu nedenle arşivsiz bir millet veya devlet belleğini kaybetmiş, yani beyin ölümü gerçekleşmiş insan gibidir. Arşivleri güçlü olan bir devlet ise, gerek kendi içinde gerekse uluslararası platformda hak ve hukukun korunmasında, bilim, eğitim ve kültürün gelişmesinde kendine güvenen güçlü ve sağlıklı bir devlettir.
Osmanlı Devleti de, arşivlerinin bulunduğu daireyi devletin üç hazinesinden birisi olarak görmekteydi. Bu durum, Osmanlı Devleti'nin iktisadî, idarî, sosyal, siyasal ve askerî yapısını ortaya koyan ve bu yapının bir düzen içinde yürütülmesi için elzem olan bilgilerin kayıtlı olduğu defter ve belgelerin arşivlerde muhafaza edilmesinden kaynaklanmaktadır. Aynı bilinç ve düşünce ile bizler de devlet olarak arşivlerimizin hazine değerinde olduğunu biliyoruz. Yalnız arşivlerimizdeki tarihi vesikaların değil, halihazırda üretilmeye devam eden ve gelecekte arşiv hazinesi mesabesinde olacak olan bilgi ve belgelerin de aynı nitelikte olduğunu düşünüyoruz. Bu maksatla arşivlerimizin ilgililerin istifadesinde kullanılması hususunda gereken özeni ve desteği daima vereceğiz. Hatta bu maksatla Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nde bulunan arşivlerin daha modern bir binada ve daha modern bir teknoloji ile hizmet verebilmesi için yeni bina müjdemizi geçen hafta vermiştim. İnşallah bununla ilgili çalışmalara 2013 yılı içerisinde netlik kazandıracağız.
Düzenlediğimiz bu kongre, yalnız arşivlerimizin ve tarihimizin tartışıldığı bilimsel bir kongre olmakla kalmayacak, aramızda bulunan katılımcı devletler ve onların temsilcileri ile gelecekte yapılabilecek önemli projelerin de başlangıcı olacaktır. Gerek ülkemizde gerekse işbirliği sağlamak isteyen ülkelerde ilgili kurumların veya arşivlerin restorasyon birimleri kurularak ve dijitalleştirme çalışmaları yapılarak modernleştirilmesi, ortak eğitim çalışmaları yapılması, belge paylaşım platformları kurulması noktasında da önemli bir adımdır diye düşünüyorum. Burada gerek bizler gerek Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün yöneticileri bu alanlarda sizlerle işbirlikleri kurmaya hazırdırlar.
Kongre çalışmalarında hiçbir emekten ve masraftan kaçınmayarak üst düzeyde verimli bir kongre yapılabilmesi için büyük bir gayret sarf edilmiştir. Daha öncesinde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nde bir araya geldiğimiz değerli hocalarımıza da ifade ettiğimiz üzere biz devlet olarak bilimsel çalışmaların desteklenmesinde üzerimize düşeni yerine getireceğiz. Ben bu kongrenin devletin bilimsel çalışmalara verdiği desteğin de bir göstergesi olduğu düşüncesindeyim.
Kongre'nin hem bilimsel anlamda hem kurumlar ve milletler arası ilişkiler noktasında verimli geçmesini diler, tüm insanlık tarihine katlı sağlamasını temenni ederim.
Yorum Yaz