Erdoğan Bayraktar: Yabancıya taşeron olma uygulaması sona erecek
Bakan Erdoğan Bayraktar, 'İngiliz, Japon, Amerikalı firma proje alıyor, biz müteahhitlik yapıyoruz. Bu sistem, Yeni İmar Kanunu ile son bulacak' dedi
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye'de inşaat sektörünün yabancı ülkelerde projelere imza atar hale gelmesini sağlayacaklarını, bunu da İmar Kanunu ile yapacaklarını söyledi. Malatya İş Adamları Derneği (MİAD) Genel Kurulu'na katılan Bayraktar, şunları söyledi: “Fakat inşaat sektörünü gönderirken, oyun kurucu değiliz. Sözleşmeleri, şartnameleri, projeleri biz yapmıyoruz. O noktaya gelemedik. İngiliz, Amerikan, Avrupalı, Japon firmalar yapıyor projeleri, biz gidip müteahhitlik yapıyoruz. Adeta taşeron gibi. İstediğimiz parayı oradan getiremiyoruz. Ülkemizin inşaat malzemelerini kullanamıyoruz. Hak edişlerimizi ancak yabancı müşavirlerin imzasıyla alabiliyoruz. O bakımdan bizim yeni İmar Kanunu'nda, yeni Yapı Denetim Kanunu'nda getireceğimiz Sistemle Türkiye'de çok ciddi bir reform, değişim ve dönüşüm olacak.” Erdoğan Bayraktar, Türkiye'nin yeni konjonktürde enerji tasarrufuna gitmesi için akıllı ve yeşil binalar yapması gerektiğini de dile getirdi. Bayraktar, Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği ile Trabzonlu İş Adamları ve Bürokratları Derneği'nin “Emlakta Yeni Vizyon” panelinde yaptığı konuşmada da geçmişte çok eleştirilmesine rağmen “Arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı” modelinin Türkiye'de inşaat sektörünün ufkunu açtığını söyledi. İnşaat sektörünün hem insanlar hem de ülkeler için büyük öneme sahip olduğunu dile getiren Bayraktar, şöyle devam etti: “Almanya'nın yüz ölçümü 400 bin kilometrekarenin altında, nüfusu 81-82 milyon. Ülke coğrafyasına öyle akıllı santralize etmiş ki... Bakıyorsunuz her tarafı bomboş, yeşillik. Şehirdeki imkânları köye taşımış, şehirlerin hayat kalitesini yeşille bezeyerek şehrin gürültüsünü, stresini azaltacak şekilde hayat alanları oluşturmuş. Bizim aradığımız bu. Evet kentsel dönüşüm olmalıdır ama esas lafzı bakımından, yeni vizyon ortaya konulmalıdır. 50 sene, 100 sene sonra tekrar bu binaları yıkmayalım. 'TOKİ binalar yaptı ama 30 sene 50 sene sonra bu binalar yıkılacak' lafı da bunun arkasından insanın aklına geliyor. Bu da doğrudur ama arkadaşlar, Türkiye'nin durumunu, bir röntgenine tarafsız gözle bakmamız lazım.”
ŞEHİRLERİ ALMANYA GİBİ YAPALIM
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, “Almanya'nın her tarafı bomboş, yeşillik. Şehirdeki imkânları köye taşımış, şehirlerin hayat kalitesini yeşille bezeyerek şehrin gürültüsünü, stresini azaltacak şekilde hayat alanları oluşturmuş. Bizim aradığımız bu” dedi.
Türkiye
Yorum Yaz