Erdoğan Bayraktar: Yeni ve yalıtımlı binalar sayesinde 12 milyar dolar tasarruf mümkün!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ''Yeni ve yalıtımlı binalar olduğu takdirde ülkemiz 8 ile 12 milyar dolar arasında bir tasarruf sağlayacak'' dedi
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ''Yeni ve yalıtımlı binalar olduğu takdirde ülkemiz 8 ile 12 milyar dolar arasında bir tasarruf sağlayacak'' dedi.
Bayraktar, Active Academy 10. Uluslararası Finans Zirvesi'nin onur konuşmacısı olarak yaptığı konuşmada, kentsel dönüşüme ilişkin yasanın güçlü olduğunu belirterek, vatandaşın menfaati doğrultusunda neler yapılabileceğine ilişkin çalışmalar yapıldığını kaydetti.
Acil riskli değil ise kendilerinin kentsel dönüşüm yapmadıklarını, vatandaşlarla anlaşarak yönlendirmesiyle bu dönüşümü gerçekleştirdiğini ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti:
''Bizim kimseyi itip kakmak gibi bir niyetimiz yok. Bazıları diyor ki 'bu hükümet geldi sizin yerlerinizi yıkıp buradan gönderecek' kesinlikle böyle bir şey yok. Bu spekülatörler kentsel dönüşümün önünü tıkamak için söylüyorlar. 'Bu iktidar yapmasın da ne olursa olsun' diyorlar. Hayır arkadaş! Bu iş siyaset üstü bir iştir, bu iş vatan eksenli bir iştir. Bu dönüşüm insanlarımızın hayatını korumaya, yaşam hakkını korumaya yönelik bir iştir. Hepimizin bu işe siyaset üstü, siyaset dışı sarılmamız lazım. Birilerine rant sağlama gibi bir niyetimiz yok. Eğer rant oluşacaksa, vatandaşımız sağlayacak.''
Devletin vatandaşlara destek olacağını anlatan Bayraktar, şunları aktardı:
''Kira yardımı yapacağız, vatandaşımız riskli bir binada oturuyorsa yeni ev alacağı zaman kredisinin faizine yüzde 4'ünü vereceğiz. Taşınma masrafını karşılayacağız, imarında yardımcı olacağız. Bir ev riskli bina ise, riskli bir alandaysa orası yıkılmış arsa haline gelmişse, 3'te 2 çoğunlukla karar alındığında yardımcı olacağız. Örneğin, 10 daireli bir bina yıkıldı. Arsada anlaşamıyorlar, 7/10'u anlaştı bunu SPK'ya bağlı ekspertiz eliyse 3 hissenin değerinin hesabını yapıyoruz açık arttırmayla 7 hissedara açık arttırmayla satışa çıkarıyoruz. Eğer alamazlarsa, biz devlet olarak ekspertiz değerindeki parayı hissedarların hesabına yatırıyoruz. Hazine adına tescil ediyoruz. Oradakilere de diyoruz ki 'bu gayrimenkulü nasıl değerlendirmek istiyorsunuz-' diyoruz. Yasanın ruhu vatandaşı korumaya yöneliktir.''
''Kentsel dönüşüm olmazsa olmaz''
Bayraktar, Türkiye'nin topraklarının büyük bir bölümünün fay hattında bulunduğunu anımsatarak, ''Hesaplarımıza göre Türkiye'de mutlaka 6,5 milyon birim konutun elden geçirilmesi lazım. Biz bir hesap yaptık '20 yılda bu 6,5 milyon konutu elden geçiririz' dedik. 'İlk 2 yılda vatandaşımızın katılımını sağlamamız' lazım dedik. Vatandaşımız da bize destek olacak. Türkiye'nin kentsel dönüşümü olmazsa olmazdır'' diye konuştu.
Vatandaşların konut talebinin artacağını ve müteahhitlerin daha çok iş yapacağını ifade eden Bayraktar, ''Binalarımız enerjiyi savuruyor. Enerjiye ödediğimiz 55 ile 65 milyar dolar arasındaki paranın yüzde 40-45'e yakını binalarda tüketiliyor. Binaların da enerjinin yüzde 40-50'sini savurduğunu biliyoruz. Yeni ve yalıtımlı binalar olduğu taktirde ülkemiz 8 ile 12 milyar dolar arasında bir tasarruf sağlayacak. Biz gittik Meksika'yı, Brezilya'yı gördük; biz çok başarılıyız. Bu işin finans ayağı çok önemli. Türkiye'nin geldiği nokta itibariyle AB'ye girme mücadelesi veriyoruz. Biz inşallah standartlar olarak AB'yi de geçeceğiz'' şeklinde konuştu.
Bayraktar, Türkiye'deki bütün sektörlerin kalkınma hamlesi içerisinde olduğunu anlatarak, ''Biz ara teknik elemanlarımızı iyi geliştirelim ki dünya ile yarışalım. Çevreyi koruyup kollayan bir anlayışla ülkemizi geliştirelim'' dedi.
Kentsel dönüşümün Türkiye için elzem olduğunu belirten Bayraktar, ''Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi noktasındaki kentsel dönüşüm ne kadar elzem ise bu dönüşümü vatandaşa rağmen yapmamak da o kadar elzemdir. Vatandaşın rızası doğrultusunda bunu yapacağız.''
Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bayraktar basında son günlerde çıkan haberlerin gerçekleri yansıtmadığını belirterek, ''O yapılan yanlışlığı bulan kim- Erdoğan Bayraktar. Soruşturmasını yapan kim- Erdoğan Bayraktar. Biz onu yapılırken göremedik diye, onun ızdırabı içerisinde, onu paylaştım. Ortaya çıkardık, bulduk. Biz dedik ki, 40 katrilyonluk iş yapmışız. Hakkımızda soruşturma var mı, mahkeme var mı, yok. Mahkeme var, biz açmışız mahkemeyi'' dedi.
Bayraktar, ''Onu biz bulmuşuz, o yanlışlığı yaptığı için de üzülmüşüz. Onu da düzeltmişiz sonra. Alacağımızı da alıyoruz şimdi. O gazetelerde bugün hiç yok. Alacağı alıyoruz arkadaşlar. Alacak raporlarla, teftiş raporlarıyla, Cumhurbaşkanlığı denetleme kurulu raporuyla, Başbakanlık teftiş ile teftiş edilmiş'' şeklinde konuştu.
Elif Ferhan Durmuş - Gökhan Kurtaran/AA
Yorum Yaz