Erkan Balcı, 'İzmir Adnan Menderes Havalimanı enerjiyi verimli kullanıyor'
İzmir Adnan Menderes Havalimanı, ACI Europe Karbon Akreditasyonu programında izleme seviyesinden azaltma seviyesine yükseldi
Havalimanı işletmeciliği alanında Türkiye'nin dünyadaki lider markası TAV Havalimanları tarafından işletilen İzmir Adnan Menderes Havalimanı karbon salımını azaltma yönündeki çalışmalarını sertifikalandırdı. Adnan Menderes, havalimanı işletmecilerinin çatı örgütü olan Airports Council International (ACI) Europe tarafından başlatılan Havalimanı Karbon Akreditasyonu (Airport Carbon Akreditasyonu) programında ikinci seviyeye yükseldi. 2012'de karbon salımını önceki yıla göre yaklaşık yüzde 2 azaltarak 6600 ton seviyesine indiren İzmir Adnan Menderes Havalimanı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından sürdürülen “Yeşil Havalimanı” projesinde de yer alıyor. TAV İzmir Genel Müdürü Erkan Balcı “Tüm dünyada doğal kaynakların tükenmesi ve iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerine her geçen gün artan şekilde tanık oluyoruz. Bu gelişmeler bize geleneksel iş yapma süreçlerimizin orta ve uzun vadede sürdürülebilir olmadığını, eğer toplumlar ve kurumlar olarak ayakta kalmak istiyorsak, yaşam ve iş yapma biçimlerimizi dönüştürmemiz gerektiğini gösteriyor. İzmir Adnan Menderes Havalimanı, bu çerçevede kuruluşundan bu yana öncü bir rol üstlenmek için çaba gösteriyor. Havalimanındaki faaliyetlerimizin karbon ayak izini küçültmek üzere çok sayıda çalışma yürütüyoruz. Bu çabalarımızın sonuçlarının uluslararası standartlarda kabul görmesinden de memnuniyet duyuyoruz. Müşteri memnuniyeti ve hizmet kalitesini artırırken çevresel etkilerimizi en aza indirmek için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Yeni terminal
Dış hatlar terminaliyle “Avrupa'nın Çevreye En Duyarlı Havalimanı” seçilen İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nın 2014'ün ilk çeyreğinde hizmete girmesi planlanan yeni iç hatlar terminali de çevre dostu olacak şekilde tasarlandı.
Yeni terminalde kullanılacak yağmur hasat sistemleri, gri su kullanım sistemi, PV fotovoltaik güneş enerji sistemleri ve trijenerasyon santraliyle enerji tüketimi ve su kullanımı en etkin hale aza getirilirken atık yönetimi de verimli bir şekilde gerçekleştirilecek.
Eski terminalin yıkımı sırasında ortaya çıkan atıkların yüzde 99'unu geri dönüştüren ya da yeniden kullanan TAV, bu projeyle Sürdürülebilir Kalkınma Derneği'nin (SKD) ilk kez verdiği “İnovatif Sürdürülebilirlik Uygulamaları” ödülünü kazanmıştı.
Havalimanları birlikte hareket ediyor
Havalimanı Karbon Akreditasyonu programı 2009 yılında hayata geçti. İzmir Adnan Menderes Havalimanı bu konuda sektör lideri ve 2009'da Avrupa'da akredite olan ikinci havalimanı oldu.
2013 itibariyle programda yer alan 90 havalimanı tüm dünyadaki yolcu trafiğinin yüzde 22'sini temsil ediyor. Programın başlamasının ardından geçen dört yılda toplam 170 bin tondan fazla karbon azaltımı sağlandı. Bu miktar, yaklaşık 71 bin hanenin bir yıllık enerji tüketimi sonucunda ortaya çıkan karbona eşit.
Türkiye'de İzmir'in yanı sıra İstanbul Atatürk Havalimanı azaltım, Ankara Esenboğa Havalimanı da haritalama seviyesinde programda yer alıyor.
Kısaca TAV Havalimanları Holding hakkında:
Dünyanın önde gelen havalimanı işletmecileri arasında yer alan TAV Havalimanları, Türkiye'de İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes ve Antalya Gazipaşa havalimanlarını işletiyor. TAV yurtdışında ise Gürcistan'ın Tiflis ve Batum, Tunus'un Monastır ve Enfidha-Hammamet, Makedonya'nın Üsküp ile Ohrid ve Suudi Arabistan'ın Medine Havalimanı'nı işletiyor. Holding, duty free, yiyecek-içecek hizmetleri, yer hizmetleri, bilişim, güvenlik ve işletme hizmetleri gibi havalimanı operasyonunun diğer alanlarında da faaliyet gösteriyor. Bu çerçevede TAV Havalimanları, Letonya'nın Riga Havalimanı'nda da duty free, yiyecek içecek ve diğer ticari alanların işletmesini gerçekleştiriyor. Şirket 2012'de iştirakleriyle birlikte yaklaşık 575 bin uçak seferine ve yaklaşık 72 milyon yolcuya hizmet sundu.
Yorum Yaz