Erwin Walter Graebner, Haliç’e yatırım yapmaya nasıl karar verdi?
İstanbul’un son 3 yılda en fazla değer kazanan yerlerinin başında Haliç bölgesi geliyor
Bölgedeki ilk uluslararası yatırımı Almanya'nın en büyük gayrimenkul yatırımcılarından olan Erwin Walter Graebner gerçekleştirdi. 2007 yılında Türkiye'de yatırım yapmaya karar veren Graebner, İstanbul'da yatırım yaptıkları noktayı nasıl belirlediklerini anlattı.
Almanya'nın en büyük gayrimenkul yatırımcılarından Erwin Walter Graebner, uzun yıllar birlikte çalıştığı Türk işadamı Alaeddin Babaoğlu'nun ikna etmesi üzerine 2007 yılında Türkiye'de yatırım yapmaya karar verdi. Amplio Emlak Yatırım A.Ş. olarak ilk yatırımlarını Hilton Garden Inn İstanbul Golden Horn ile Haliç'te yapan Graebner, neden bu bölgeyi seçtiklerini yıllar sonra anlattı.
Odak noktası Haliç
2007 yılında Türkiye'de yatırım yapmaya karar vererek Amplio'yu kurduklarını belirten Graebner, yatırım yapacakları noktayı seçerken birçok detayı incelediklerinin altını çizdi.
İstanbul'un Karadeniz kıyısını 130 km., Marmara Denizi kıyısını 115 km., enini ise 40 km. olarak ölçtüklerini belirten Graebner, bu rakamlar üzerinden bir değerlendirme yapıldığında Haliç'in İstanbul'un orta noktasında yer aldığını söylüyor.
“Boğazda bir otel yatırımı gerçekleştirebilirdik ancak o bölgede yeterince turizm alanı olduğunu düşünüyorum. Boğaz ile rakip olabilecek bir yer bizi cezbedebilirdi. İstanbul'u kuşbakışı değerlendirdik, hatta ölçüp biçtik diyebiliriz. Bugün bulunduğumuz nokta doğru bir hesap yaptığımızı gösteriyor. Bölgenin değeri son üç yılda en az 4 kat artarken, bölgede 6 yeni turizm yatırımı daha yapılıyor. Değerlenen bölgede yeni yatırımlarımızla yer almaya devam edeceğiz.”
Otelden sonra sırada kentsel dönüşüm var
Haliç'te yer alan ve dünyanın Amerika dışındaki ilk LEED Gold sertifikalı oteli olan Hilton Garden Inn İstanbul Golden Horn Oteli yatırımından sonra aynı bölgede başka yatırımlar gerçekleştireceklerini söyleyen Graebner, Türk ortağı, aynı zamanda Amplio'nun Yönetim Kurulu Başkanı Alaeddin Babaoğlu'nun kentsel dönüşüm konusunda yurtdışı tecrübeleri olduğunu hatırlattı.
Graebner, bölgede gerçekleştirilecek olan kentsel dönüşüm projeleriyle de ilgilendiklerini söyledi.
Manevi hissiyat yatırımın boyutunu genişletti
Graebner, İstanbul'da planladıkları rakamların üzerinde bir yatırım gerçekleştirdiklerini söylerken, bunda dedesinin büyük bir payı olduğunun altını çizdi.
Dedesi Julius Wilhelm Graebner'in Osmanlı Devleti himayesinde mimar olarak çalıştığını ve 1917'de İstanbul'da vefat ettiğini belirten Erwin Walter Graebner, bu topraklarda yeni bir şeyler inşa etmenin ifadesi zor bir duygu olduğunu belirtti.
2 milyar dolarlık yabancı fona fikir veriyor
Graebner yabancı yatırımcıların bir ülkede yatırım yapmadan önce var olan örnekleri incelediğini söyleyerek, “Türkiye'de yatırım gerçekleştirmek isteyen yabancı yatırımcılar önce bize danışıyorlar. Çalışmaların nasıl ilerlediğine dair bilgiler alıyor, yer seçimi konusunda destek istiyorlar. Biz de kendileriyle yaptığımız tüm analiz çalışmalarını paylaşıyoruz. En son yabancı bir fon Haliç'e 2 Milyar Dolarlık yaptırım yapmayı planladığını bizimle paylaştı” dedi.
Yorum Yaz