Erzurum’da atlama kulelerinde çalışmalara başlandı
Erzurum'da 2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları için yapılan atlama kulelerinin pistlerinin çöktüğü alanda fore kazık çakımına başlandı
Atlama kuleleri pistlerinin çöktüğü alanda hafriyat taşıma ve güçlendirme için fore kazık çakımına başlandı.
Kiremitlik Tepe'deki atlama kulelerinin pistlerindeki çökme nedeniyle güçlendirme çalışması için yapılan ihalenin ardından bölgede çalışma başlatıldı.
Vali Yardımcısı Ömer Hilmi Yamlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, atlama kulelerinde ilk etapta güçlendirme için ihale yapıldığını ve çalışmalara başlandığını söyledi.
Fore kazıklarla sağlam zemine ulaşılıp, tesisin yapılacağı yerlerin güçlendirildiğini vurgulayan Yamlı, "Çalışmalar başladı. Çok uzun sürmeyecek, üç ay içerisinde bitmesini bekliyoruz. Güçlendirme çalışmalarının yanında mevcut hafriyatın kaldırılması çalışmaları da devam ediyor" dedi.
Oradaki güçlendirme çalışmalarının üç ay içerisinde bitmesini öngördüklerini ifade eden Yamlı, şunları kaydetti:
"Güçlendirme bitince hemen faaliyet başlamayacak. Peşine üstyapı ve peyzaj çalışmaları ihalesi olacak. İlk etapta güçlendirme için ilgili müteahhit firmaya 30 milyon civarında ihale edildi. Oranın sağlamlığı, atlama kulelerinin bitiminden bir önceki aşama üç ay içerisinde bitecek. Ondan sonra üstyapı çalışmaları yapılacak. Peşine ihaleler yapılacak, o üstyapının mevcutla entegresi sağlanacak."
Yaz sonunda çalışmaların tamamının bitirilmesini hedeflerinin altını çizen Yamlı, çalışmaların Gençlik ve Spor Bakanlığı koordinesinde yapıldığını, valilik olarak yakından takip ettiklerini belirtti.
Yamlı, bir an öce pistlerin hem Erzurum'a hem Türkiye'de kış turizmine kazandırılması için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini söyledi.
Çalışmaların en kısa sürede bitmesinin sportif açıdan önemli bir değer olduğunu anlatan Yamlı, "Buranın, kış turizmine herhangi bir olumsuz etkisi söz konusu değil. Atlama kuleleri özel bir spora ait. Orada kayak yapılmaz, tesisleri kullanılmaz. Sadece turizme sembolik olarak katkısı var" diye konuştu.
"Fore kazıklarının dikilmesinin ardından heyelan olması mümkün değil
Atlama kulelerindeki hafriyat ve fore kazık çakma işini üstlenen yüklenici firma yetkilisi Kutal Gönülal ise kazıkların çakılmasının ardından tekrar bir heyelanın olmasının mümkün olmadığını söyledi.
Kulelerin alt kısımlarına 700 ila 900 fore kazık dikileceğini belirten Gönülal, şöyle devam etti:
"Fore kazıklarında 32'lik demir kullanılacak. Kazıkların derinliği 40 ila 36 metre aralığında değişiyor. Boydan boya 6 sıra çıkacağımız fore kazıklarının alt kademe ile üst kademe aralığı ise 20 metre olacak. Alt kısımların tamamlanmasının ardından kulelerin bulunduğu alana küçük çaplı 2 sıra daha kazık dikilecek.
Çift vardiya sistemiyle 24 saat makineleri durdurmadan çalışacağız. Kış mevsiminde hava durumuna göre beton dökmeyi öğle saatlerine, kazıkların dikileceği çukurların açılması ve demirlerin yerleştirilmesini akşam saatlerinde yapacağız. Şu ana kadar hafriyatı alınan alanlara 10 fore kazığı dikildi."
AA
Yorum Yaz