Eskişehir Müzesi'nin tasarımı japon mimar Kengo Kuma'ya verildi!
Eskişehir'de temeli atılan müzenin mimarisini Japonya'nın en önemli mimarlarından Kengo Kuma tasarladı.
Eskişehir'de modern sanat müzesi ve bünyesinde bir de butik otel barındıran kompleks projesinin temeli atıldı. Bugüne dek Eskişehir'e yatırım yapan Polimeks'in açacağı müzede, Polimeks koleksiyonundaki modern ve çağdaş sanat eserleri sergilenecek.
Kendisi de Eskişehirli olan Polimeks Yönetim Kurulu Başkanı Erol Tabanca'nın girişimiyle hayata geçecek olan kompleks, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunan tarihi Odunpazarı bölgesinde inşa ediliyor.
Müze, otel ve sosyal alanlardan oluşan kompleksin müze binasını, dünyaca ünlü mimar Kengo Kuma tasarladı. Japonya'nın son dönemde yetiştirdiği önemli mimarlardan olduğu belirtilen Kengo Kuma, tasarımlarında yerel malzemelerle çalışmaya özen göstermesi ve betonu olabildiğince az kullanması ile tanınıyor.
Mimari felsefesini, “Doğa ile mimariyi, ‘bina' ve bulunduğu ‘lokasyon' arasında güçlü bir bağ kurulmasını sağlayacak şekilde harmanlamak” olarak tanımlayan Kengo Kuma, bunu sağlamak için kolayca temin edilebilecek, ahşap, taş ve kağıt gibi doğal ve yerel malzemeler kullanmayı tercih ediyor. Otobüs durağından restorana, mağazadan otele farklı mekanlar tasarlayan Kuma, müze binaları konusunda da ciddi bir tecrübe ve birikime sahip.
Eskişehir'in tarihi Odunpazarı bölgesinde, toplam 3 bin 300 metrekare alan üzerine kurulacak kompleksin, 2017 sonunda kapılarını açması planlanıyor. Müzedeki daimi sergide Polimeks koleksiyonunda yer alan modern ve çağdaş Türk sanatçılarının eserleri sergilenecek. Bunun yanı sıra dönemsel sergiler, sanatçı buluşmaları, atölye, seminer ve eğitim programları da hayata geçirilecek.
“Dünyada bu türlü müzelerde sergilenecek eserler kadar, müze binasının mimarisinin de dikkat çekici olmasına özellikle önem veriliyor. Koleksiyonumuzdaki, sanat değeri yüksek eserlerin yer alacağı müzemiz için biz de bu alanda dünya çapında bir mimarla çalışmaya karar verdik” diyen Erol Tabanca şöyle devam etti:
“Özellikle gençlerin çağdaş ve modern sanata, tasarıma, mimariye olan ilgisini önemsiyoruz. Polimeks olarak felsefemiz, dünyanın neresinde olursa olsun sadece anahtar teslim projeler üretmek değil. Bulunduğu şehirle ve yerel kültürle bütünleşen, ona katkıda bulunacak, sürdürülebilir ve bizden sonraki jenerasyonlara ilham kaynağı olacak izler bırakmak isteğindeyiz. Eskişehir'in UNESCO Dünya Mirası Listesine girmiş tarihi ve en özel bölgesi olan Odunpazarı'ndaki restorasyon çalışmalarının da bir parçasını oluşturacak bu müze Eskişehirliler'in sanatla buluşmasına katkı sağlayacak, manevi değeri yüksek bir projedir. Eskişehir bizim evimiz, burada daha önce de yatırımlarımız oldu. Polimeks olarak bize böyle bir fırsat sunduğu için Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen'e teşekkürlerimizi sunuyorum.”
Yorum Yaz