maritbet girişmaritbet
Eurasia Shop Design Fuarı ile perakende mağazası tasarımı yeniden gündemde!

Eurasia Shop Design Fuarı ile perakende mağazası tasarımı yeniden gündemde!

CNR EXPO Genel Müdürü Gürkan Sekmen, Eurasia Shop Design Fuarını ve Türk perakende sektörünün daha yakından takip etmesi gereken güncel mağaza tasarımı yaklaşımlarını anlattı

 

Avrupalı ve Orta Doğulu yatırımcıları mıknatıs gibi çeken Türkiye, perakende ve mağazacılık alanında bölgesinin yıldızı olma yolunda ilerliyor. Güncel teknolojilerle birlikte  ilerleyen tasarım ve pazarlama kültürü, perakende sektörünü her geçen gün daha derin bir dönüşüme sürüklüyor. Bu dönüşüme rehberlik etmeyi hedefleyen organizasyonlardan biri 28-31 Mart 2013 tarihleri arasında CNR EXPO'nun salonlarında gerçekleşecek. Mağaza tasarımı, market donanımları ve teknolojileri alanındaki son yeniliklerin sergileneceği Eurasia Shop Design Fuarında, perakende ve tasarım arasındaki ilişki masaya yatırılacak.
 
Hizmet sağlayıcılarla karar vericileri biraraya getirecek olan fuar, yurtiçinden ve yurtdışdan 250 firmanın katılımını, Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'dan 15 bin profesyonelin ziyaretini hedefliyor. 
 
CNR EXPO Genel Müdürü Gürkan Sekmen'le Eurasia Shop Design Fuarını ve Türk perakende sektörünün daha yakından takip etmesi gereken güncel mağaza tasarımı yaklaşımlarını konuştuk. 
 
Mağaza tasarımının, hizmet kalitesi algısında önemli bir payı var. Sizce perakendeciler bu konuda yeteri kadar bilinçli mi?
 
Bilinçli olduğunu söyleyemem. Bütünleşik bir tasarımın, marka algısının oturmasında büyük bir yeri var. Ama biz Türklerin marka yaratma konusunda hala alacak çok yolumuz var. Maliyet baskısıyla estetik ve tasarımsal kaygılar geri planda kalıyor. Gözümüzü kapatıp girdiğimizde hangi market ya da mağazada olduğunuzu anlayabileceğimiz kaç markamız var? Mesela bir Sephora mağazasında olduğunuzu gözünüzü açtığınızda  anlarsınız. Aynı şeyi kaç Türk market ya da mağazası için söyleyebilirsiniz?
 
Bu dönemde mağaza tasarımına yönelik yeni yaklaşımlardan hangileri tercih ediliyor? Fonksiyonellik mi yoksa tasarım mı ön planda?  
 
Bence fonksiyonelliği asla göz ardı etmeyen ama müşteriye de “harca ve git” demeyen, mağazada kalma süresini uzatacak ve onu onure edecek tasarımlar ön planda. Aslında tasarımsal kaygılarla fonksiyonellik el ele gitmeli. Sadece tasarım odaklı füturistik bir mağaza nasıl ticari olarak fiyasko olabiliyorsa, aynı şekilde pazar yeri algısı yaratabilecek salt fonksiyonellik de marka algısını baltalıyor.
 
Çevreci tasarımların popülerliği artıyor mu?
 
Şu anda çevresel kaygılar halen kimsenin gündeminde üst sıralarda değil.
 
Mağaza tasarımının ve etkili raf organizasyonunun reklama ve satışa ne ölçüde katkısı var?
 
Katkıları şüphesiz. Bu konuda üreticiler her gün yeni gelişen ürünlere daha iyi display malzemeleri tasarlıyorlar. Artık örneğin eskinin tüplü televizyonlarının sergilenmesiyle günümüzün panel televizyonlarının sergilenmesi aynı değil. Dolayısıyla display tasarımı, ürünlere göre kendini revize etmeli ve üzerinde sergilenen ürünü cazip hale getirmeyi bilmeli. Kadınlar ütü alırken tabanını görmek isterler, çamaşır makinesinin de kontrol panelini. Teşhir elemanları dolayısıyla hem fonksiyonel hem estetik hem de ticari olmalı. Bu dengeyi yakalayan perakendeciler tasarımı bir satış argümanı olarak kullanmayı başarıyorlar.
 
 Türkiye'de ödüllü mağaza tasarımcıları ve önemli üreticiler var. Bu profesyonelliği mağazalarda neden yeterince göremiyoruz? Eğitimli kadrolar mı eksik?
 
Bu konuda hem vizyon eksikliği var hem de maliyet baskısı... Türk perakendeciliği operasyonel etkinlik, yatırımcılık, finansman konularında çok yol kat etti. Ama insan kaynakları yönetimi ve tasarım konseptleri yaratma konusunda daha çok yolu var. Türkiye insan kaynakları cenneti ancak patronlar akıl satın almayı halen zül görüyor. Doğru insanı bulup, geliştirip, motive edip elinde tutmayı beceremiyor. Kısa vadedeki nakit akışını orta ve uzun vadedeki marka imajına yeğliyor. Bu nedenle tasarıma ve tasarımcıya yatırım yapmıyor.
 
Türkiye'de fuarcılık olumsuz yönde mi ilerliyor? Sektörlerdeki parçalanmış görüntünün ve benzer organizasyonların çokluğunun sebebi nedir?
 
Fuarcılık dünya ticaret yollarının aktığı yöne gidiyor.. Dünya ticaret yollarının batıdan doğuya döndüğü bu ortamda,  Türkiye de   fuarcılığın bölgesel ve uluslar arası yıldızı olma yönünde hızla ilerliyor. Türkiye'ye gelen yabancı fuar şirketlerindeki yüksek artıştan da bunu rahatlıkla görebiliriz. Ancak her sektörde olduğu gibi bizim sektörümüzde de bir konsolidasyon yaşanacak. Birçok benzer organizasyon yerine bölgesel büyük fuarlar ortaya çıkacak.
 
Eurasia Shop Design fuarı perakendeciye nasıl bir bilinç kazandırmayı hedefliyor?
 
Bu fuarda sektörün ortak aklını buluşturmak, bölgesel fırsatları tedarikçilerimizin ayağına getirmek ve müşterileri tasarım olgusunda bilinçlendirmek gibi hedeflerimiz var. Türk perakendesi 270 milyar dolara ulaşırken ülkemizde mağaza ve market donanımları alanında uluslararası büyük bir fuar yaratmak CNR' ın önemli bir vizyonu. Biz özellikle Türkiye'nin büyüdüğü ve iddialı olduğu sektörlerde ülkemize ait güçlü fuarlar yaratmak istiyoruz. Sektör temsilcilerinin başka ülkelerdeki fuarlara gitmek yerine kendi fuarlarına ev sahipliği yapmalarını istiyoruz. Aslında bunun için de tarih ve talih bizden yana...  Çünkü hem Ortadoğu, Kuzey Afrika hem de Avrupa  birçok sebepten dolayı Türkiye'ye gelmeye can atıyor.
 
Eurasia Shop Design'da 2012'de katılımcıları ne gibi yenilikler bekliyor?
 
Eurasia Shop Design fuarı için sektörden büyük bir destek alıyoruz. Fuarın tüm büyük aktörleri, fuarımızın hem fikir babası hem de katılımcısı... Dolayısıyla fuara çok iddialı hazırlanan bir çok firmamız var.  Yeni ürün gruplarının lansmanını fuarımızda yapacak olanlar ve Türkiye pazarına yeni girecek olan markalar var. Fuar ticari bir platform olmanın yanında, çeşitli seminer ve etkinlikleriyle söyleyecek çok sözü olduğunu kanıtlayacak.
 
Can ULUDAĞ/Retail News

Yorum Yaz

Benzer Haberler

28 ova, "büyük ova koruma alanı" olarak belirlendi
  • 15.11.2024 11:06

28 ova, "büyük ova koruma alanı" olarak belirlendi

Ovaların korunması amacıyla 19 ildeki 28 ova "büyük ova koruma alanı" olarak ila ...

Bakan Ersoy:"Yıl sonu ziyaretçi hedefi 61 milyon"
  • 31.10.2024 17:30

Bakan Ersoy:"Yıl sonu ziyaretçi hedefi 61 milyon"

Türkiye, 23.2 milyar dolar gelirle bir çeyrekte elde edilen en yüksek turizm gel ...

Build4U Fuarı 2025'te Antalya'da düzenlenecek
  • 31.10.2024 17:07

Build4U Fuarı 2025'te Antalya'da düzenlenecek

Bina, Teknolojileri ve Malzemeleri Fuarı, sektör paydaşlarını Antalya'da buluştu ...

Arama kurtarma tecrübeleri Moldova'ya aktarılıyor
  • 31.10.2024 15:52

Arama kurtarma tecrübeleri Moldova'ya aktarılıyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Acil Durum ve Afet Müda ...

Türkiye'de eylülde 140 bin 919 konut satıldı
  • 18.10.2024 11:32

Türkiye'de eylülde 140 bin 919 konut satıldı

Türkiye'de yabancılara yapılan konut satışı, eylülde geçen yılın aynı ayına göre ...

Türkiye ve Japonya inşaat sektöründe işbirliği hedefliyor
  • 02.10.2024 10:31

Türkiye ve Japonya inşaat sektöründe işbirliği hedefliyor

Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu, 7. Türkiye-Japonya Uluslararası İnşaat İ ...