Ev kiralarken bilinmesi gereken hususlar!
Kiralık ev tutmaya karar verdiyseniz eğer, ev kiralamadan önce bazı bilgilere sahip olmanız gerekir. İşte her kiracının bilmesi gereken detaylar…
Herkes modern, güzel, ferah ve uygun bir evde yaşamak ister. Kiralık ev arama günümüz şartlarında oldukça zorlayıcı olabiliyor. Kiralık ev arayışına giren kişilerin bu süreçte dikkat etmesi gereken o kadar çok husus var ki; evin lokasyon itibariyle ulaşım olanakları, iç dizaynı, cepheleri, odaları, güvenlik donanımı, depozitosu, kira miktarı derken ev kiralamak bazen kabusa dönüşebilir, mükemmel evi bulma hayali gittikçe sizden uzaklaşabilir. Oysaki yolun başındayken kiralık bir ev bulmanın bu kadar zor olabileceğini düşünmemiştiniz.
Bilinçli bir şekilde ne istediğinize karar vererek gerekli tüm araştırmaları yaparsanız, ev kiralamak o kadar da endişe edecek bir durum olmaktan çıkabilir.
Emlaktasondakika.com olarak ev kiralarken size yol gösterecek önemli detayları araştırdık.
Kiralanacak evi araştırın
- Emlakçının size gösterdiği ya da internet üzerinden bir ev buldunuz. Evi hemen kiramalamak için aceleci davranmayın. Ne demişler "acele işe şeytan karışır", çünkü internet ortamında çok güzel gibi görünen bir ev aslında öyle olmayabiliyor, fotoğraflar yanıltıcı olabiliyor ya da emlakçının size gösterdiği evin dışı içi kadar güzel olmayabilir. Bu yüzden sadece evin içini değil, dışını da araştırmalısınız.
- Evin lokasyonu, ulaşım vasıtalarına yakınlığını, hastane, eczane, market ve okul gibi her zaman ihtiyaç duyacağımız yerlere yakınlığını göz önünde bulundurarak detaylı araştırma yapın.
- Kiralamaya karar verdiğiniz evin gerçek sahibi olup olmadığından emin olun. Herhangi bir sahtekarlığa denk gelmemek için tapu üzerinde gösterilen yer ile kiraladığınız evin aynı yer mi olduğuna mutlaka bakın. Tapu kayıtlarından bu bilgiye ulaşmak mümkün.
- Kiralayacağınız evin deprem sigortası, depreme dayanıklılığı ve herhangi bir hasarı olup olmadığı sorgulayın.
Kira sözleşmesinde dikkat edilmesi gereken yerler
Ev kiralamada dikkat edilmesi gereken en önemli hususlar biri kira sözleşmesidir. Kira sözleşmesinin içeriği çok dikkat edilerek düzenlenmeli ve incelenmelidir.
Kira sözleşmesinde şu noktalara dikkat etmelisiniz;
- Bazı ev sahipleri kira sözleşmesi şartından yana olmayabilir. Bu durumlarda ileride sorun yaşamamak adına kira sözleşmesi istediğinizi belirtin.
- Daire ve dükkan kiralayabilirsiniz. Kiraladığınız gayrimenkulün cinsinin konut ya da iş yeri olarak belirtilmesi önemli bir detaydır.
- Sözleşmede kiracı ve ev sahibinin adı soyadı ve TC kimlik numarasının yazılmış olmasına dikkat edin.
- Kira sözleşmesinin imzalandığı tarih sözleşmede yer almalıdır. Sözleşmenin ayrıntılı ve hukuki açıdan sağlam olmasına dikkat etmekte yarar var. Sözleşmeyi ev sahibi ile birlikte ve varsa kefiller huzurunda imzalayın. Ayrıca kira sözleşmesinin noter huzurunda yapılmasının yararı çok önemli. Ayrıca kira sözleşmesinin her sayfasının imzalandığından emin olun.
- Kira sözleşmesinde belirtilen adresin doğru olduğunu kontrol edin. Burada bina ve daire numarası gibi detaylar önemlidir.
- Kira tutarı, ödeme zamanı ve evin teslim koşulları gibi detaylar mutlaka sözleşmede yer almalı.
- Depozito veriyorsanız ne için verdiğinizi ve hangi şartlarda geri alınacağını kira sözleşmesine yazdırın.
- Elektrik, su, doğalgaz gibi giderler için kiracının kendi adına abonelik tesis etmesine dikkat edilmelidir.
Kiralayacağınız evin rutubetli olmamasına dikkat edin
Rutubetli evler hastalık riski taşıması bakımından tercih edilmemesi gerekir. Rutubet daha çok güneş görmeyen evlerde görülüyor. Yeni yapılan evlerde rutubet sorunu pek olmazken eski evlerde bu durum daha sık görüldüğü unutmayın. Bir evin rutubetli olup olmadığı dolap yanlarına, perde arkalarına, banyo tavanına bakarak anlayabilirsiniz.
Ara katlardan ev bulun
Zemin katındaki daireler ile üst katlardaki dairelerde genellikle ısınma problemi yaşanıyor. Dolayısıyla doğalgaz faturasının kış aylarında yüklü gelmesi gibi bir durum söz konusu olabilir. Ayrıca üst kattaki dairelerin kış mevsiminde sızıntısı problemi olabilir. Bu yüzden sorun yaşamamak için en mantıklı seçim ara katlarda bulunan dairelerden ev bulmak.
Ev kiralarken dikkat edilmesi gereken diğer hususlar
Çevresel faktörler: Kiraladığınız evin çevresinde yeşil alan mevcut mu, yakınında vakit geçirecek bir park var mı bunlara dikkat edebilirsiniz.
Su, elektrik, doğalgaz bağlantıları: Su, elektrik ve doğalgaz bağlantılarına da bakmalısınız. Tüm teçhizatlar mevcut mu hepsine dikkat edilmeli.
Yakıt ve ısınma: Kiraladığınız dairenin binanın yakıt sistemi merkezi mi, kombi mi öğrenin.
Mutfak: Mutfaklar, evde bakılması gereken en önemli alanlardan biri. Buzdolabı, bulaşık makinesi, fırın, ankastre gibi cihazlar için uygun yer var mı bakılmalı.
Kapı ve pencereler: Evin kapı ve pencerelerinin dayanıklılığına bakılmalı, arızalı kapı ve pencereler sorun oluşturabilir.
Asansör: Yüksek katta bir ev kiraladıysanız eğer asansöre ihtiyacınız olabilir.
Yangın merdiveni: Herhangi bir olumsuzluk anında yangün merdivenleri can kurtarıcı bir yararı olabilir. Bu yüzden kiraladığınız eviin apartmanında yangın merdiveni mevcut mu? Bu hayat kurtaran detaya evi tutarken dikkat etmelisiniz.
Güvenlik: Evin bulunduğu sokak veya site güvenli mi? Bu konuda çevreden bilgi edinebilirsiniz. Unutmayın; her şeyden önce ailenize uygun bir ev arıyorsunuz.
Mahallenin durumu: Mahalledeki suç oranları, bölgedeki insanların sosyo-ekonomik durumu gibi kriterler de sizin için önemli olabilir.
Ulaşım araçlarına yakınlığı: Kiralayama karar verdiğiniz evin otobüs, metro, tramvay gibi her zaman ihtiyaç duyabileceğiniz toplu taşıma araçlarına yakınlığını kontrol edin.
İnternet: Evin bulunduğu binanın internet alt yapısı da önemli faktörlerden biri. Fiber veya sabit telefonsuz yalın internet alt yapısı var mı bunları araştırın.
Depozito: Ev sahibi ile depozito konusunda kesin konuşun ve bunu kira sözleşmesine yazın. Depozitonun hangi şartlarda kullanılacağı ve hangi durumlarda iade edileceği konusunda ev sahibi ile anlaşmalısınız.
Esra Karaşin/emlaktasondakika.com
Yorum Yaz