Faruk Malhan Tasarım Vakfı'nda geleceğin kentlerini anlattı
Tasarım Vakfı kurucusu Mimar Faruk Malhan, GREAT Festival of Creativity’de Future Creative Cities programının açılış konuşmasını yaptı
Tasarım Vakfı kurucusu Mimar Faruk Malhan, GREAT Festival of Creativity'nin ikinci gününde, Future Creative Cities programının açılış konuşmasını yaptı.Tasarım kent hayatını nasıl daha iyi bir hale getirir?
“Kompleks Belirsizlik” başlıklı konuşmasında bu sorunun altını çizen Faruk Malhan, “Kent planlama ve kentsel politikalar, rasyonel ve analitik temeller üzerine oturur ki bu şekilde bu fenomenin çok boyutlu parametrelerine ulaşamayız. Analitik data ve daha önce yapılan varsayımların önüne geçebilmek için görünmeyeni görmemiz gerekiyor” diye konuştu.
Yaşadığımız gerçeklik içinde, hayal dünyası, yaratıcı dünya ve kentlerin materyal hayatı ile nasıl başa çıkacağız?
Bunun iki yolu olarak mantık ve kreatif yöntemi açıklayan Malhan, “Mantık, daha çok gerçekliğe, materyale, planlamaya, varsayımlara, bütçe ve yönetime dayanır. Kreatif yöntem ise tasarımın temellerine dayanır ve açıklanabilir değildir” dedi.
Malhan, konuşmasına, tasarımcının, endüstri devriminden sonra ortaya çıkmış, kullanıcı ve üretici arasında bir aktör olduğundan bahsederek devam etti. Bu üç aktörün de kendi içlerinde farklı çıkar beklentileri vardır. Bu üç dinamik arasında iyi bir denge ve fikir birliği olmalı.
Günümüzde Avrupa gündemindeki en önemli konulardan birinin kopya olduğundan bahseden Faruk Malhan, herhangi bir strüktürü,ne kadar yerel kültürü içine katarak tasarlarsanız, o kadar kopyalanabilecek bir şey tasarlamaktan uzaklaşılabileceğini belirtti.
Tasarım Vakfı HakkındaTasarım Vakfı İstanbul 2013 yılında kurulan, kar amacı gütmeyen uluslararası bir organizasyonudur.
Tasarım Vakfı, ortak yaratım ilkesiyle, tüm yaratıcı disiplinlerin bütüncül bir birliktelikle ele alınmasını savunur, iş birliğine, uzlaşmaya ve müşterek zekâya dayalı beraberlik kültürüne inanır. Tasarım odaklı inovasyonu geliştiren yeni modeller oluşturmak için bir fikir ve deneyim platformu olmayı hedefleyen Tasarım Vakfı, tasarımı ekonomiye, ekonomiyi tasarıma kazandırmak, tasarım düşüncesini toplumda ve sektörlerde geliştirmeyi amaçlamaktadır. Tasarım Vakfı, yeni dönemde seramik, deri, keçe, mutfak sanatları, cam atölyeleri ve diğer etkinlik çalışmalarına devam edecektir.
Yorum Yaz