Fatih’te kayıp 211 eser imar planına işleniyor
Birçok medeniyete beşiklik etmiş Fatih’te binlerce tarihi eser bulunmakta
Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in önerisiyle harekete geçen Fatih Belediye Meclisi aldığı bir kararla 2005 yılında Fatih 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama Planı'nda olan ancak, fiili olarak yok olduğu için 2012 yılında hazırlanan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama Planı'nda yer almayan, ayrıca 2005 planında dahi bulunmayıp, 2005 planlarının hazırlanması öncesinde yapılan envarter çalışmasının neticesinde hazırlanan "Kayıp Eser Paftası"nda bulunan 99 adet camii, 57 adet medrese ve tekke, 55 adet sivil mimarlık örneği olmak üzere toplam 211 adet tarihi eserin imar planına işlenmesi kararını oy birliği ile alarak İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinin onayına sundu.
Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Fatih gibi ‘Dünya Kültür Mirası' listesinde bulunan, 8 bin 500 yıllık geçmişiyle dünyayı yöneten imparatorlukların başkenti olan bir yerde, imar planlarının birkaç yıllık değil yüz yıl sonrası hatta bin yıl sonrası düşünülerek yapılması gerektiğini belirterek, ‘Fatih, on bini aşkın tarihi eseri sinesinde barındıran bir ilçe. Bazı tarihi eserler zamana yenik düşmüş, harap ve virane olmuş hatta fiziken bertaraf olmuş olabilirler. Ancak bu onların yok olduğu anlamına gelmez. Biz onların yerini tespit ve tescil ederek, gelecekte oraların ihya edilmesinin önünü açmış oluyoruz. Bu bizim tarihe karşı bir sorumluluğumuzdur.
İnsanlık tarihinde çok önemli bir rol üstlenen ve her medeniyetin kendinden bir şeyler bulacağı Fatih'te yapılacak restorasyon ve ihya çalışmaları sadece bugünün Fatihlilerine hitap eden bir çalışma değil; bilakis geçmişle geleceği de birbirine bağlayacak, kayıp parçaları yerine koyacak kültürler ve medeniyetler arasında köprü kuracak çalışmalardır' dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin onaylamasının ardından mevcut imar planında olmayan ancak 2005 yılında yapılan imar planında bulunan eserler, tekrar aynı yerlerine işlenecek.
Yorum Yaz