maritbet girişmaritbet
Galatasaray Adası elden mi gidiyor?

Galatasaray Adası elden mi gidiyor?

Abdülhamit soyundan olduklarını iddia eden varislerin talep ettiği gayrimenkuller arasında Galatasaray'ın Suada'sı da var.

Osmanlı İmparatorluğu'nun 34. Padişahı Abdülhamit'in soyundan gelen varislerin dedelerinden miras kaldığını öne sürdükleri değerli mülk ve arazi için başlattığı hukuk mücadelesi sürüyor. 

Talep edilen yerlerin toplam değeri milyar dolarla ifade edilirken, bu yerler arasında kabataş Meydanı, Galatasaray Adası, Dolmabahçe'de bostan, İzzetpaşa Mahallesi(Çiftciliği), Veliefendi Hipodromu'nun olduğu bölgeler yer alıyor. Abdülhamit ile kan bağı olduğunu ileri süren çok sayıda kişinin veraset davası 14 Nisan tarihinde İstanbul 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde görülecek. 

250 kişilik liste oluşturuldu

Edinilen bilgiye göre daha önce mahkeme tarafından bilirkişi atanması yönünde karar çıkan duruşmada, dosyanın nihai bilirkişiye gidebileceği belirtiliyor. 2010'da açılan davada Adalet Komisyonu tarafından bilirkişi heyeti seçilmişti. Heyetin önümüzdeki günlerde görülecek davada, soy bağlantısı olan varisler ve miras pay oranları hakkında nihai raporunu verebileceği ifade edildi.  

Birçok varisin vekili Erkan Akkuş, 14 Nisan tarihinde görülecek dava öncesi şu bilgileri verdi: “Sultan Abdülhamit'in veraset belgesi talepli davamız İstanbul 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde devam ediyor. Dosya bilirkişiye tevdi edildi ve bilirkişi bazı evrakların çevirisini ve orijinalini talep etti. Her geçen gün mirasçıların vefatından dolayı davaya yeni mirasçılar ekleniyor. Bu durum yargılamanın uzamasına neden oluyor.”
Erkan Akkuş, aile bireylerinin uzlaşmaktan yana olduğunu dile getirdi: “Abdülhamit'e ait mal varlıkları 1924'te kamulaştırıldı. Yani Cumhuriyet ilan edildikten 1 yıl sonra. Şayet kamulaştırma Cumhuriyet döneminden önce yapılmış olsaydı varisler hak iddia edemezdi. Sultan Abdülhamit 1918'de vefat etti. Miras yeni bir işleme gerek duymadan varislerin mülkiyetine geçer. Osmanlı arşiv belgelerine göre aralarında Türkiye, Lübnan, Suriye, İngiltere, hatta Meksika'dan isimlerin olduğu 250 kişilik bir varis listesi oluşturuldu. Veraset belgesi alındığı takdirde hayatta olan aile bireylerine Abdülhamit'in kan bağı ve miras hakkı bağlanmış olacak. Bilirkişi mülk ve yerlerin tespitini yaparak bir paylaşım tablosu çıkartacak. Aile bireyleri uzlaşmaktan yana. 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin davayı reddetmesi durumunda varisler AİHM'e başvuracak.”

Abdülhamit'in çocukları kanalından gelen birçok varisin avukatlığını üstlenen Ayşegül Topuz ile Burak Varoğlu ise şunları söyledi: “Davada sona yaklaşılıyor. Nihai karar verilmek üzere dosya bilirkişiye gönderilmesini bekliyoruz.”

Hangi yerler isteniyor?

Abdülhamit'le kan bağı olan 250 akraba için 14 Nisan'da İstanbul 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde görülecek dava büyük önem taşıyor. Edinilen bilgiye göre nihai bilirkişinin Abdülhamit'in varisleri ve miras pay oranları hakkında sunacağı rapor merak konusu. Ancak varisler tarafından talep edilen yerlerin birebir iadesinin mümkün olmadığı, atanacak bir bilirkişi heyeti ile bu yerlerin değerlerinin tespit edilerek varislerle anlaşma yoluna gidilmesinin beklendiği ifade ediliyor. Abdülhamit'ten miras kaldığı öne sürülen yerler ise şöyle:

-  Galatasaray Adası 
-  Sultanhamam'daki İzmirli Hanı 
-  İstanbul Gedikpaşa'daki tiyatro arsası 
-  Eyüp Kopçageçidi'ndeki 21 dönüm tarla 
-  Eyüp'te 18 dönümlük Bahariye Kışlası 
-  Kağıthane'de 20 dönüm arazi 
-  Bakırköy'de 70 dönüm arazi 
-  Bakırköy Veliefendi çayırı 
-  Dolmabahçe'de 30 dönüm bostan 
-  Beşiktaş Serencebey'de 2 dönüm bağ 
-  Ihlamur'da 3 dönüm arsa 
-  İstanbul Horhor'da konak ve 5 dönüm arsası 
-  Arnavutköy Akıntı Burnu'nda gazino ve müştemilatı 
-  Ortaköy'de Dalyan mahallesi ve Ali Saip Paşa Yalısı ile müştemilatı 
-  Paşabahçe İrcirli köyünde 40 dönüm arazi ve şişe fabrikası 
-  Beykoz'da 40 dönüm bostan, üç bahçe, 6 tarla, 2 çayır, 3 arsa, 1 bağ, 1 dükkan ve yalısıyla Tokat çiftliği, Yalnız Servi çiftliği. 
-  Beykoz'da Abraham Paşa'dan alınan 38 dönüm arazi ve üzerindeki müştemilat 
-  Şişli'de İzzet Paşa çiftliği 
-  Çatalca ve Çekmece'de; Filifos, Kaparya, Safra, Kılıçali Sagır, Silivri, Bosna, Sazlı Bosna, Haraççı, Papas Bergos, İzzettin, Tozalak çiftlikleri ile Yahya Bey Kışlası.

Milliyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yenilenen Galatasaray Adası'nın açılışı yapıldı!
  • 28.07.2022 11:12

Yenilenen Galatasaray Adası'nın açılışı yapıldı!

Galatasaray camiası, yenilenen Galatasaray Adası'nın açılışında bir araya geldi. ...

Galatasaray Adası ne zaman açılacak? İşte son durum!
  • 23.06.2022 11:06

Galatasaray Adası ne zaman açılacak? İşte son durum!

Galatasaray Adası Ne Oldu, Galatasaray Adası Ne Zaman Açılacak? Galatasaray Kulü ...

Özbek: "Galatasaray Adası eskisinden daha güzel hale getirilip Galatasaraylıların emrine verilecek"
  • 22.06.2022 10:56

Özbek: "Galatasaray Adası eskisinden daha güzel hale getirilip Galatasaraylıların emrine verilecek"

Sarı-kırmızılı kulübün ikinci başkanı Metin Öztürk, yönetim kurulu sözcüsü Rıza ...

Galatasaray Adası havadan görüntülendi
  • 24.08.2019 11:16

Galatasaray Adası havadan görüntülendi

Dursun Özbek’in haciz işlemi başlattığı atıl haldeki Galatasaray Adası havadan g ...