'Gelecekte şehirlerden bahsedeceğiz'
GYODER’in, bu yıl 16’ncısını gerçekleştirdiği Gayrimenkul Zirvesi’nde; gayrimenkul alanında en çok merak edilen konular konuşuldu.
‘Türkiye'nin Gayrimenkul Platformu' GYODER'in, bu yıl 16'ncısını gerçekleştirdiği Gayrimenkul Zirvesi'nde; gayrimenkul alanında en çok merak edilen konular, iş dünyasının önemli isimleri ve sektör temsilcilerinin katıldığı oturumlarda tartışıldı. Uniq İstanbul'da 17 Nisan Salı günü düzenlenen Gayrimenkul Zirvesi'nde konuşan GYODER Başkan Yardımcıları Ersun Bayraktaroğlu, Neşecan Çekici ve Prof. Dr. Gürsel Öngören, ‘Gayrimenkulün Genetik Hafızası' başlığı altında gerçekleştirdikleri sunumlarında; geçmişten günümüze gayrimenkul sektörünün gelişimini değerlendirerek, öngörülerde bulundu.
Gayrimenkul sektörünün yıllar içinde yaşadığı değişimi anlatan GYODER Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Gürsel Öngören, “Bugün sahip olduğumuz her şeyi Cumhuriyete borçluyuz. Cumhuriyeti ve sonrasındaki yılları bütüncül bir atılım dönemi olarak görmemiz gerekiyor. Planlama ve kalkınma o dönemin anahtar kelimeleri. Ankara'yı kurmak için 4 milyon metrekarelik alan kamulaştırılıyor. Yeni zorluklar da bu dönemde, yıllar ilerledikçe gündeme geliyor. 2. Dünya savaşı yavaş yavaş ortamı ısıtıyor. Zorlukla karşılaşan bir nesil görüyoruz, sessiz kuşak ya da savaş kuşağı olarak adlandırılıyor. Bu dönemin sonuna doğru TV ile tanışıyoruz ve hayatımız renkleniyor. 1950-1980 döneminde ekonomi hızlı büyümemesine rağmen köyden kente hızlı göç gecekondulaşma oluşturuyor. 50'ler sonrası görülen çarpık kentleşme, bugün de yaşadığımız sorunlar. 1999 depreminden sonra başlayan kentsel dönüşüm çalışması 2005 yılında sonuçlarını verdi. 2011 Van depreminden sonra afet riski altındaki yapıların dönüşümü için kanun çıkarıldı. İmar planları ve yönetmelikler yenilendi. Bugün geldiğimiz noktada, dönemin mimarisi gökdelenler, çok katlı yapılar, karma yaşam alanları ve rezidanslar artık şehirlerimizin imzaları oldu” diye konuştu.
Değişim yeni başlıyor
Dünyada ve sektörde büyük değişim yaşandığını vurgulayan Prof. Dr. Gürsel Öngören, “Aslında değişim yeni başlıyor desek yeridir. Önümüzde öyle çalışmalar var ki, bırakın sektörleri, insanoğlunu kökten değiştirecek cinsten. İnsan giderek dijitalleşiyor. Beynimizin dijital ortama aktarılması gibi, ölümsüzlük gibi konular üzerinde duruluyor. Şirketler yaşlanmayı durdurmak ve insan ömrünü uzatmak gibi çalışmalar üzerinde çalışıyor. Yapay zekalı yazılımlar belediye personellerinin kamu görevlilerinin yerini alıyor. Akılı kent yazılımlarıyla gelecekte belediyelerde daha az insan çalışacak. Günümüz insanının en büyük tutkularından biri de mutlu olmak. Pazarlamadaki en temel faktörlerden biri gelecekte ev ve ofisin içine mümkün olduğu kadar mutluluk doldurmak olacak. Özellikle işini evden yapmanın yaygınlaşması insanlarımızın daha uzun ömürlü olması sebebiyle evde oturanlar ekosistemde daha fazla zaman geçirecek. Ofisler ve evler buna göre dizayn edilecek” diye konuştu.
Herkes merkezde kolay ve pratik bir yaşam istiyor
Dijitalleşmenin de etkisiyle dünya tarihinde en hızlı değişimin yaşandığını vurgulayan GYODER Başkan Yardımcısı Neşecan Çekici, “Herkes merkezde kolay ve pratik yaşam istiyor. Artık tek merkez yok. Herkes kendi merkezinde, oradan ayrılmadan hayatını sürdürüyor. Uzaklık diye bir şey kalmadı. Toplumda zenginlik kavramı da değişti. Zenginlik farklı noktaya yerleşti. Sınıflar arası geçişler oluyor. Tapu bizim için farklı bir duygu ama yeni jenerasyon kiralamaya ve paylaşmaya inanıyor. Bu durum ürün ve servisleri de etkiliyor. Dijitalleşmenin de etkisiyle dünyada tarihin en hızlı değişimini yaşıyoruz” dedi.
Sektör olarak yarın da başarılı olacağız
Sektörün arz patlaması yaşanan bir dönemin içinde olduğunu ifade eden Neşecan Çekici, “Şurası kesin; sektör olarak yarın da başarılı olacağız” 20 yıl sonra, kurumsal olarak da bireysel olarak da yaptıklarımız için değil, yapmadıklarımız için daha fazla pişmanlık duyacağız. Geleceği düşünelim, gelecek için çalışalım, geleceği tasarlayalım. Hem de hiç vakit kaybetmeden” diye konuştu. Neşecan Çekici, şöyle devam etti: “Son dönemde televizyondan internete kadar tüm mecralar gayrimenkul ilanlarıyla dolu. Ödeme kolaylığı sunan kampanyalar her yerde. Yoğunluk o kadar fazla ki, reklam sektöründe de bir ilke imza attık. İnşaat sektörü Türk reklam tarihi boyunca ilk kez 2016 yılında, bankacılık ve cep telefonu operatörlerinden çok daha fazla reklam vererek bu sektörleri geride bıraktı. Bu yüksek harcama 2017'de de aynı şekilde devam etti” diye konuştu.
Megakent ve midikent kavramları konuşuluyor
Sektörde sadece bina ve sosyal alan inşa etme devrinin bittiğini söyleyen Neşecan Çekici, konuşmasını şöyle tamamladı: “Artık ekosistem kurma vakti. Megakent ve midikent kavramları konuşulmaya başlandı. Dünya orta ölçekli midikentler kurma peşinde, midikent kavramı sürdürülebilirlik ve yönetilebilirlik kavramını beraber getiriyor. Bir şey ne kadar küçük olursa o kadar sürdürülebilir ve yönetilebilir oluyor.”
Kente yerleştikçe geriye bakmaktan kaçamıyoruz
“Gayrimenkul sektörü nereye gidiyor, şehirlerimiz neye dönüşecek, bu değişime ayak uydurabilecek miyiz? Gelecek nasıl geliyor? Sorularına hepimiz cevap arıyoruz?” diyen GYODER Başkan Yardımcısı Ersun Bayraktaroğlu, şunları söyledi: “Kente yerleştikçe geriye doğru bakmaktan kaçamıyoruz. Hafta sonu ormana kaçıyoruz. Alışverişimizi organik pazarlardan yapmaya çalışıyoruz. Yeryüzü için zor bir dönemdeyiz. İklim değişiyor, enerji, su ve hava gelecek için en önemli endişe kaynakları. Yaşamdaki kilit kelime ise dijitalleşme. Artık normal işler ve dijital işler diye bir ayrım söz konusu değil. Çünkü artık her şey dijital. Kentlerimiz de artık daha dijital hale geliyor ve şekil değiştiriyor.”
Gayrimenkul sektörü açısından artık ülkelerin değil, şehirlerin döneminin yaşanacağını fade eden Ersun Bayraktaroğlu, “Gelecekte şehirlerden bahsedeceğiz. İstatistiklere göre her hafta bir buçuk milyon insan şehir nüfusuna katılıyor. Biz kentleşme oranı olarak yüzde 72'deyiz. Türkiye çok hızlı bir şekilde kentleşmeyi becerebilen ülkeler arasında yer alıyor. 2025 yılında 10 milyonun üzerinde nüfus ve 37 megakent olması bekleniyor. Bunların 22'si Asya ve Afrika'dan çıkacak. Dolayısıyla bizim alıştığımız düzen çok farklı bir yere gidiyor. Bu 37 kent arasında İstanbul da var. Küresel gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 85'i şehirlerde oluşturuluyor.Şu anda şehir nüfusu dünya nüfusunun yüzde 55'i, bunun 2050'de yüzde 72'ye çıkması öngörülüyor” dedi.
Gerçek zamanlı, kendini güncelleyebilen kentsel yönetim yapabiliriz
Konuşmasında, gayrimenkulün bir mal olmaktan çıkıp hizmete dönüştüğünü vurgulayan Ersun Bayraktaroğlu, “değişen nesiller ve ihtiyaçlar sebebiyle artık bir mal olarak satılıp paranın cebe koyulacağı bir üründen insanlara dokunan, ihtiyaçlarına çözüm üretmeyi hedefleyen bir hizmete dönüştü gayrimenkul” diye devam etti. “Teknolojik sıçramanın ortaya çıkardığı Endüstri 4.0 kavramının gayrimenkul sektöründe kendini en fazla kentlerde göstereceğini” belirterek “yüksek mühendislik ve tasarımla üretim tarafında; entegre, maliyet tasarrufu sağlayan, düşük karbon salımı yapan, gerçek zamanlı trafik izleme ve yönlendirme yöntemleri ile ulaştırma tarafında; gelişmiş enerji depolama sistemleri ve en etkin enerji dağıtımı ile enerji tarafında ve akıllı paketleme ve paylaşım ekonomisi ile azaltılmış kentsel atık üretimi ve bunların etkin yönetimi ile de katı atık yönetimi ile kentlerimize ciddi katkı sağlayabiliriz. Afete hazır altyapılı binalar ve gelişmiş üretim sistemleri ile de afet anında kendi kendine yaşayabilen kentler kurabiliriz, bunları 3 boyutlu baskı, robotik ve bio mühendislik, blockchain, sanal gerçeklik, yapay zeka, drone gibi teknolojileri kullanarak yapabileceğiz” diye konuştu.
- Etiketler:
- akıllı şehirler
Yorum Yaz