Giresunlular Milli Mücadele şehidi ataları için Afyon’a akıyor!
Milli Mücadele döneminde vatanın savunması için 2 alay gönüllü askeriyle mücadele eden Giresunlu kahraman şehitler Afyon’da anılıyor
Milli Mücadele esnasında vatan için çarpışan Giresunlu iki alaydan biri olan 47. alayın Afyon İscehisar Doğanköy'deki şehitliğine Giresunlular akın ediyor. Giresunlular, tarihleri ve şehit atalarıyla buluşmak üzere bu akşam otobüslerle Afyon'daki Giresun Şehitliği'ne hareket ediyor.
Kendi vilayetleri işgal görmediği halde, Milli Mücadele'nin zor şartlarını idrak ederek 2 alay gönüllü asker çıkaran Giresunlu kahramanlar, vatanın değişik noktalarında düşmana karşı mücadele vermiş, bunlardan 47. Alay gönüllüleri savaşarak ilerledikleri Afyon'da şehit olmuşlar, yörenin vefakâr insanı tarafından bulundukları Doğanlar köyüne defnedilmişlerdi.
Her yıl gittikçe artan bir coşku ve vefa duygusuyla yapılan Afyon Giresunlular Şehitliği ziyareti bu yıl yapılan tanıtım ve iletişim çalışmalarıyla rekor katılım sağlayacak gibi görünüyor. İstanbul, Bursa ve Giresun başta olmak üzere, Giresunluların yoğun olarak yaşadıkları illerden onlarca otobüsle Afyon'a hareket eden binlerce kişi şehit atalarına duydukları saygıyı ifade edecekler.
Hafta içi mesai gününe denk gelmesine rağmen yoğun bir ilgi ve katılımın görüldüğü Afyon Şehitlik ziyaretinde her yaştan ve gruptan Giresunlunun Organizasyon Komitesi'ne ziyaret için ismini yazdırması dikkatleri çekti.
Giresun Federasyonu başta olmak üzere, İstanbul ve Bursa'da Giresunlu dernekleri de yoğun katılım için tanıtım çalışmaları yaparak uğraş verdiler.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Giresun Federasyonu Başkanı Hasan Turan bu yıl siyaset, bürokrasi ve iş dünyasından isimlere de bir çağrı yaparak, vatan için canlarını veren kahramanların ziyaretine daha yoğun bir katılım beklediklerini bildirdi. Turan, toplumun önde gelen isimlerini Afyon Şehitliği ziyaretine katılım ve toplumsal duyarlığın artırılması konusunda daha aktif olmaya davet etti.
Turan şöyle konuştu: “Ülke ve bölge olarak çok önemli bir zaman diliminden geçtiğimiz bu günlerde vatanımızın ne kadar kıymetli olduğunu, bu uğurda canlarını vermiş olan şehitlerimizin ruhlarını yad etmek vesilesiyle bir kez daha idrak ediyoruz, edeceğiz. O zamanki şartlar altında, yarı aç yarı tok, ciddi anlamda silahları bile olmadan, fakat vatandan daha üstün bir değer tanımayarak canlarını feda edenlerin hissiyatları bugün için de geçerliliğini korumaktadır. İşte, Giresunlu hemşerilerimizden ve toplumumuzdan beklentimiz bu ruhun, bu hissiyatın derinden idrak edilmesidir. Geçmişi olmayan bir milletin geleceği olamaz. Geçmişimizi hatıramızdan silmediğimiz müddetçe, kuvvetli bir gelecek için emin adımlarla ilerleme imkânımız olacaktır. Afyon'da şehit düşen, atalarımızın gösterdiği kahramanlık hiç de kolay bir şey değildir. Dinimize göre de, onurlu bir hayat için en temel ihtiyaçlardan biri olan vatan uğruna can vermek gerektiğinde, gözünü kırpmadan bu kararlılığı göstermek, çok büyük bir şereftir. İşte biz, bizler için bu şuurla hareket eden, o yüksek ruhlu insanlara karşı vefa borcumuzu yerine getirmeye çalışacağız. Yarın bütün Giresunluları Afyon Giresunlular Şehitliği'ne bekliyorum.”
Turan, Afyon şehitliğinin ortaya çıkarılmasıyla ilgili önemli noktalara da değinerek şunları söyledi: “Bakınız, Afyon'da şehit olan Giresunlular için bir şehitlik yaptırılması da çok manidar birtakım tevafuklarla gerçekleşmiştir. 47. Alayın şehit olduğu çarpışmada su almaya giden ve döndükten sonra arkadaşlarının şehit olduklarını gören Giresun Muharip Gaziler Derneği üyesi Ahmet Halis Asal 1964 yılında 42 yıl sonra aynı bölgeyi ziyaret ederek arkadaşlarına vefa borucu yerini getirmek için bir şehitlik yaptırmaya karar verir ve çalışmalar bugüne kadar devam eder. Dolayısıyla Gazi Ahmet Asal'a da şükran borçluyuz. Şehitlerimizin yerini tespit etmesi ve sahip çıkmasıyla bugünlere gelindiğini söyleyebiliriz. Şu anda şehitliğin daha da geliştirilerek mini bir Çanakkale oluşturulmasıyla ilgili projenin hayata geçirilmesi projemiz sözkonusudur. Bu büyük projenin gerçekleştirilmesi konusunda Giresun iş dünyası, mülki amirler ve siyasi önderlerden yardım talebimiz vardır. Böylece, atalarımızın yaşadığı savaşı gerçekçi bir şekilde çocuklarımızın gözünde canlandırmalarını sağlamış olacağız. Yani bir tür açıkhava müzesi olacak. Bu yüzden Giresun dernekleri olarak bu projeye sahip çıkılması çok önemlidir.”
Yorum Yaz