Göller Bölgesi Teknokent'ten 5 TL'ye iş yeri kiralanıyor!
Göller Bölgesi Teknokent Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. İrfan Ateşoğlu: 'Teknokentin kiralanabilir alanı bin 425 metrekaredir. Kira ücreti ise metrekaresi 5 TL gibi düşük bir ücretle kiralanabiliyor. Doluluk oranı yüzde 90'dır.'dedi
Türkiye'de geçmişi 1990'lı yıllara uzanan ve teknokent ya da teknopark olarak adlandırılan teknoloji geliştirme bölgelerine (TGB) ilgi giderek artıyor. Mevcut vergi muafiyetlerine ilave olarak geçen yıl yapılan düzenlemeyle yeni teşviklerin getirilmesi yatırım iştahını artırdı. Daha önce 10 yıl olarak öngörülen ve 2013'te dolması beklenen vergi muafiyetlerinin yürürlülük süresi 2023 yılına kadar uzatıldı. Teknokentlerde faaliyet gösteren firmalara kurumlar vergisi, katma değer vergisi (KDV) ve damga vergisi muafiyetleri sağlanıyor. Çalışanlar da gelir vergisi ödemiyor. Yine firmalar, SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) primi işveren payının yüzde 50'sinden muaf.
TEŞVİKLER GENİŞLETİLDİ
Bu avantajlar geçen yıl mart ayında yapılan yeni düzenlemeyle daha da genişletildi. Örneğin, yeni şirketleri desteklemek için teknokentlerin bütçeleri yeterli gelmediğinde Sanayi Bakanlığı devreye giriyor ve ödenekleri artırıyor. Daha önce sadece teknokent içindeki Ar-Ge personeline teşvik veriliyordu. Yeni düzenlemeyle aynı personelin dışarıdaki Ar-Ge faaliyeti de teşvik kapsamına alındı. Ayrıca işbirliği imkânları da genişletildi. KOBİ'leri teşvik etmek için KOSGEB'in "Teknogirişim" adıyla uygulamaya koyduğu 100 bin TL'lik hibe desteği de teknokentlerin cazibesini artırıyor.
METREKARESİ 5 TL'YE KİRALANABİLİYOR
Göller Bölgesi Teknokenti'nde halen 132 firma faaliyet gösteriyor. Göller Bölgesi Teknokent Genel Müdürü İrfan Ateşoğlu'ndan alınan bilgiye göre, teknokentin 112 bin metrekarelik bir açık alanı 3 bin metrekarelik de kapalı alanı bulunuyor. Kiralanabilir alan ise bin 425 metrekare. Kira ücreti ise metrekaresi 5 TL gibi düşük bir ücretle kiralanabiliyor. Buna genel giderler, elektrik, su, internet ve ısınma dahil. Bu ofisleri kiralamak isteyenlerin öncelikle teknokentin web sayfasındaki ön başvuru formunu doldurması gerekiyor. Ön başvurusu onaylananların, esas başvuru formlarını üç nüsha halinde teknokente teslim etmesi veya e-postayla göndermesi gerekiyor. Projesi hakemler tarafından onaylanan firma, son onayı icra kurulundan alıyor. Proje onay alırsa kira sözleşmesi yapılarak ofis tahsis ediliyor ve firma teknoparkta faaliyete başlıyor. Halen doluluk oranını yüzde 90 olarak açıklayan Ateşoğlu teknokentte en fazla yazılım ve enerji sektöründe yoğunluk olduğunu dile getirdi.
Fahri Sarrafoğlu/Yeni Şafak
Yorum Yaz