maritbet girişmaritbet
'Güneş panelinden çatı yapılabilir'

'Güneş panelinden çatı yapılabilir'

Güneş enerjisi platformu Solarbaba'nın Kurucusu Ateş Uğurel GES kurulumuna ilişkin, değerlendirmelerde bulundu.

Güneş enerjisi platformu Solarbaba'nın Kurucusu Ateş Uğurel, çatı üstü mini güneş enerjisi santrallerinin (GES) kurulu olduğu evlerde yıl boyunca elektrik üretiminin devam ettiğini belirterek, tüketimin olmadığı dönemlerde üretilen elektriğin bölgedeki dağıtım şirketine verilerek elektrik faturalarında bir mahsuplaşma modelinin geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Uğurel, Türkiye'de güneş enerjisi sektörünün gelişimi ve çatılardaki mini GES kurulumuna ilişkin, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Dünya genelinde birçok ülkede çatı üstü mini GES'lerin oranının giderek arttığını dile getiren Uğurel, şebeke erişimine uzak yerlerde de fosil yakıtla elektrik üreten jeneratörler yerine güneş panellerinin kullanılmaya başlandığını söyledi.

Uğurel, çatılarında mini GES bulunan vatandaşların yaz mevsiminde yayla evleri ve yazlıklarında sadece iki ay elektrik tükettiklerini ve yılın kalan 10 aylık döneminde bu elektriğin sisteme verilemediğini aktardı.

Türkiye'de henüz çatı üstü GES'lerden üretilen elektriğin kimin tarafından alanabileceğine ilişkin bir mevzuatın bulunmadığına işaret eden Uğurel, şöyle konuştu:

"Vatandaşlar çatı üstü güneş enerjisi santrallerinden üretilen elektriğin tüketilmeyen kısmını sisteme veremiyor. Biz, bu üretilen elektriğin faturada dağıtım şirketleriyle mahsuplaşılmasını istiyoruz. Yıllık mahsuplaşma talep ediyoruz. Bu, çift yönlü sayaçlarla çözülebilecek kadar basit bir konu. Böylece kimse Ankara'ya gelmek zorunda kalmaz. Güneş enerjisi sektör ve dernekleri ile Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) bu konu için bir masada buluşmalı. Fazladan üretilen elektriğin satışı ya da mahsuplaşmasıyla ilgili bir mevzuat yok. Vatandaş ancak kendisi kullanıyor. Ne satabiliyor ne de şebekeye verebiliyor. Türkiye'de en az bin evin çatısında mini GES var. Bu sistemin yeni bir eve doğalgaz kombisi bağlanması kadar kolay olmasını istiyoruz." 

"Güneş panelinden çatı yapılabilir"

Uğurel, bir evin ortalama yıllık elektrik tüketimini karşılaması için yaklaşık iki kilovatlık güneş panelinin yeterli olduğunu belirterek, "Bunun tüketicilere maliyeti yaklaşık 2 bin 500 dolar ve amortisman süresi 8 yıl. Ayrıca çatılardaki mini GES'lerin kullanım ömrü yaklaşık 30 yıl." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de minimum 10 bin megavat çatı üstü GES potansiyeli bulunduğuna dikkati çeken Uğurel, "Türkiye'nin güneşte kurulu gücü 2 bin megavat ve büyük çoğunluğu arazide kurulmuş. Buralarda 20 bin kişi çalışıyor ve megavat başına 10 kişi istihdam edilmiş. Çatı üstü GES'lerin artışıyla bu istihdam yüzde 50 artarak megavat başına 15 kişi olacak. Bir tane büyük sektör paydaşı olacağına yerel ekonomisi olan yüzlerce küçük oyuncu olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Uğurel, Türkiye'de inşaat sektörünün çok geliştiğini ifade ederek, çatı üzerine güneş paneli monte etmek yerine, güneş panelleri bir çatı malzemesine dönüştürülerek bu panellerden çatı yapılabileceğini söyledi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Samsun Adliyesi, kendi enerjisini üretecek
  • 04.09.2024 12:08

Samsun Adliyesi, kendi enerjisini üretecek

Samsun'da 4 bloktan oluşan adliyenin hizmet binasının çatı katına kurulacak Güne ...

Kara yolları enerjisini güneşten alıyor
  • 19.07.2024 10:45

Kara yolları enerjisini güneşten alıyor

Enerjiden tasarruf edilmesi amacıyla Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesinde GES ...

GAÜN'nden yılda 120 milyon lira tasarruf hedefi
  • 06.05.2024 14:28

GAÜN'nden yılda 120 milyon lira tasarruf hedefi

Gaziantep Üniversitesi GES ile yılda 120 milyon liranın üzerinde tasarruf sağlam ...

Güçlerini birleştirip deprem bölgesine güneş enerjisi taşıdılar
  • 16.02.2023 16:22

Güçlerini birleştirip deprem bölgesine güneş enerjisi taşıdılar

Güneş enerjisi alanında faaliyet gösteren firmalar, Kahramanmaraş merkezli depre ...

Türkiye, GES'te 2035'e kadar yüzde 500 artış hedefliyor
  • 03.01.2023 11:52

Türkiye, GES'te 2035'e kadar yüzde 500 artış hedefliyor

Türkiye'nin güneş enerjisi kapasitesinin 2035'e kadar yaklaşık yüzde 500 artışla ...

Güneş enerjisi yatırımları için 110 milyar dolarlık rekor başvuru!
  • 29.11.2022 16:51

Güneş enerjisi yatırımları için 110 milyar dolarlık rekor başvuru!

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, depolamalı rüzgar ve güneş enerjisi yatırımları içi ...