Güneşe dayalı lisanslı enerji üretimi yapacak ilk şirketler!
Enerjide dışa bağımlılığı önleme adına bir büyük adım daha atıldı
Cari açığın en büyük nedenlerinden olan enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanım oranını artırmayı amaçlayan Türkiye, bu kapsamda güneş potansiyelini enerji üretiminde daha etkin kullanacak. Güneş enerjisinden lisanslı elektrik üretimi yapmaya hak kazanan ilk firmalar yarışmayla belirlendi. Güneş enerjisinden lisanslı elektrik üretim amacıyla ayrılan 600 megavatlık kapasitenin 13 megavatlık kısım için TEİAŞ Genel Müdürlüğünde yarışma yapıldı. İlk yarışma Elazığ'a ayrılan 8 megavatlık kapasite için gerçekleştirildi. Yarışmaya, Solentegre Enerji, RA Güneş, Güçlü Tekstil Limited Şirketi, İnşar Enerji ve Başakkent Güneş Enerjisi Üretim AŞ katıldı. Yarışma komisyonu, firmaların evraklarını inceledikten sonra sunulan teklifleri açıkladı. En yüksek teklifi megavat başına 827 bin lira ile Solentegre Enerji verdi.
İkinci yarışma Erzurum bölgesindeki 5 megavatlık kapasite için gerçekleştirildi. Erzurum bölgesi için yapılan yarışmaya Makronom Enerji Üretim Limited Şirketi ve Halk Enerji katıldı. Erzurum için ayrılan 5 megavatlık kapasitenin 4,9 megavatlık kısmı için en yüksek teklifi megavat başına 68 bin lira ile Halk Enerji verdi. Yarışmaya katılan şirketlerin teklifleri, üretim tesisinin ilk ünitesinin geçici kabulünün yapıldığı tarihten başlamak üzere en fazla 3 yıl içerisinde birim megavat başına TEİAŞ'a katkı payı ödeme taahhüdüne göre değerlendiriliyor. Bu yarışma aynı zamanda önümüzdeki dönemde yapılacak yeni yarışmaların da provası niteliğindeydi.
Türkiye'nin kaynağı Avrupa'nın 2 katı
Erzurum'daki lisanslı güneş enerjisi yarışmasını kazanan Halk Enerji'nin Genel Müdürü Mustafa Atilla, lisanssız santrallerde Türkiye'nin ilk resmi izninin ardından ilk lisansı almış olmaktan son derece mutlu olduklarını ifade etti. Atilla, Erzurum'da yılda 7 milyon kilovatsaat elektrik üretimini hedefliyoruz” dedi. Atilla, Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen yarışmada Erzurum için ayrılan 5 megavatlık lisanslı güneş enerjisi yatırım kapasitenin 4,9 megavatlık kısmının kullanımını megavat başına 68 bin lira ile kazanmalarının ardından 7 yıldır çalışma yaptıklarını belirtti. Türkiye'nin güneş açısından Avrupa'nın en şanslı ülkesi olduğunu vurgulayan Atilla, Türkiye'de metrekare Almanya'nın 1,7 katı daha fazla ışınım düştüğüne dikkati çekti. Atilla, “Coğrafyamız oranın 2 katı büyüklüğünde. Almanya'daki kurulu gücün 2 katının Türkiye'de kurulacağını varsayarsak yaklaşık 60-70 bin megavatlık güneş enerjisi santralinin ülkemizde kurulması gerektiğine inanıyoruz” dedi.
Türkiye
Yorum Yaz