Güriş Holding, Romanya’da rüzgar enerjisi üretecek
Güriş Holding, Romanya’da 10 MW’lik kısmı işletmede toplam 28 MW’lik lisansı bulunan rüzgâr santraline sahip bir şirketi satın aldı
Güriş Holding'in Kırım'daki 250 MW'lik RES yatırımı ise yönetime kim gelirse gelsin tamamlanacak. Türkiye'nin önde gelen müteahhitlik gruplarından Güriş Holding, son yıllarda yatırımlarını taahhüt işlerinden sanayi ve özellikle de enerji yatırımlarına doğru kaydırıp yoğunlaştırıyor. Grubun gerek yurt içinde gerekse yurt dışında enerji yatırımları mevcut. Yurtdışı yatırımları arasında Kırım'daki 250 MW'lik rüzgar santrali projesi öne çıkıyor. Güriş Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Müşfik Yamantürk'e, Ukrayna'daki iç karışıklıklar sonrası Rusya'ya bağlanmaya hazırlanan Kırım'daki yatırımın durumunu ve diğer faaliyetlerini Dünya'ya anlattı.
Ukrayna'daki gelişmelerin Kırım'daki rüzgar santrali yatırımınıza bir yansıması var mı?
Gelişmeler şu aşamada sadece zaman açısından yansıyor. Parasal bir yansıması yok. Bu yatırımda henüz türbin montajına başlamamıştık, şantiye seviyesindeyiz. Ülkenin, bizim yatırımın bulunduğu bölgesinde de hiçbir problem yok. Bir silahlı olay, hadise yok. Asayiş berkemal. Ruslar da gelse biz yine bu yatırıma devam ederiz.
Demek ki kreditörler de desteğini çekmedi...
Avrupa'daki partnerlerimiz de zaten bu işin arkasında olduklarını söylediler. Kreditörler arayıp “merak etmeyin yola devam edin, biz kredisini vereceğiz” diye bir teyitte de bulundular. Yani Kırım'da kim gelirse gelsin biz bu yatırımımızı tamamlayacağız.
Gelişmeler bize zaman açısından yansıyor derken neyi kastettiniz?
Bu bize bir yıla yakın zaman kaybettirir diye düşünüyoruz. Yani ülke stabil olana kadar bekleriz. Şu anda şantiye aktif durumda değil. Henüz türbinler gelmedi. Sipariş verilmedi. Halen orada yönetici ve beş altı arkadaşımız dışında kimse yok.
Orada çalışan ekibiniz Türkiye'ye döndü mü?
Hayır, oradalar. Biz oradaki arkadaşlara “Problem varsa atlayın gelin” dedik. Onlar da “problem yok dönmemize gerek yok” dediler. İktidara kim gelirse bizim için fark etmiyor. Yatırımlarımıza devam edeceğiz yani...
Bu yatırımın büyüklüğü ne kadardı?
Toplam kurulu gücü 250 MW olan bir rüzgar projesi bu. 125+125 MW olmak üzere iki etapta kurmayı düşünüyoruz. Bunlar yan yana olacak. Önce ilk 125'i sonra da ikinci 125'i devreye sokacağız.
Türkiye'deki çalışmalarınız ne durumda? Yeni yatırım var mı?
Jeotermal, rüzgâr ve hidroelektrik santrallerimizle devam ediyoruz. Burada geliştirme aşamasında bir projemiz yok... Mevcut yatırımlarımız sürüyor.
Yakında devreye alınacak tesis var mı?
Jeotermale dayalı 162.5 MW'lik Gürmat 2 santralinin 22.5 MW'lik kısmı Temmuz 2014'te devreye alınacak. 47.4 MW'lik kısmını da Aralık 2014'te devreye alacağız. Kalan kısmı da 2015'in ilk yarısında devreye girecek.
Ukrayna dışında yurtdışı yatırımınız var mı?
Evet var. Yeni bir ülkeye daha giriyoruz. Romanya'da halen 10 MW kurulu gücü işletmede bulunan, 18 MW'lik de ilave lisansa sahip bir şirketi satın aldık. Firma sahipleriyle aramızda bir anlaşma imzaladık. Satın alma işlemi hem üretimdeki 10 MW'yi hem de 18 MW'lik ilave lisansı kapsıyor. 18 MW'lik kısmı kendimiz kuracağız.
Mehmet Kara/Dünya
Yorum Yaz