Güvenliğinizi sağladığı kadar tasarruf da ettiriyor! Nasıl mı?
Enerjide yüzde 30 tasarruf sağlayan panjurlar aynı zaman da güvenliğinizi de sağlamaya yardımcı oluyor.
Kurucu başkanlığını Becker Antriebe Limited Şirketi Genel Müdürü Volkan Kebir'in yaptığı AKİAD, panjurun enerji tasarrufunda sağladığı avantajlar konusunda toplumu bilinçlendirmeye hazırlanıyor
Türkiye'deki pazar büyüklüğü 1 milyar doları bulan alüminyum koruma, kapatma ve gölgelendirme sistemleri sektöründe faaliyet gösteren firmalar dernek çatısı altında biraraya geliyor. Kurucu başkanlığını Becker Antriebe Limited Şirketi Genel Müdürü Volkan Kebir'in yaptığı Alüminyum Koruma Kapatma ve Gölgelendirme Üreticileri ve İşadamları Derneği (AKİAD) öncelikle sektörün daha güçlü temsil edilmesini sağlamayı, ardından da panjurun enerji tasarrufunda sağladığı avantajlar konusunda toplumu bilinçlendirerek, yeni bina projelerinde panjur sistemlerinin standart hale getirilmesini hedefliyor.
Enerji tasarrufu konusunda panjurun fonksiyonunun bilinmediğinden yakınan AKİAD Başkanı Volkan Kebir, “Binalarda ısı kaybının en çok olduğu bölgeler doğramalar. Avrupa'da bu sorun panjur ile aşılıyor. Türkiye'de ise doğramaların küçültülmesi yoluna gidiliyor. Panjur kullanımı ile enerjiden yüzde 30 tasarruf etmek mümkün. Biz bunun cari açığı önlemede de katkı yapacağını düşünüyoruz. Çünkü Türkiye'nin cari açığının en önemli kalemini enerji. Panjurun standart olarak her binada bulunması gerektiğini kamu yöneticilerine anlatacağız” diye konuştu.
Sektör derdini anlatamıyor
Sektörün temsil sorununa dikkat çeken Kebir, “Örneğin İzmir'de 600'e yakın, tenteci, perdeci, panjurcu alüminyumcu var. Bunları kimi ticaret odasına, kimi sanayi odasına, kimi esnaf derneklerine üye. Bulundukları mesleki örgütlerde de bağımsız meslek grupları oluşturabilmiş değiller. Bizim birinci hedefimiz TOBB'da NACE kodlarının değiştirilip, sektörümüzle ilgili bir meslek komitesinin kurulması. 20-30-40 milyon TL ciro yapan meslektaşlarımız var ama kendilerini anlatamıyor, Sektör temsilcilerimiz Anadolu kaplanları misali ihracat, yatırım yapıyorlar ama bunlar için destek söz konusu olmuyor. Bugün örneğin bir bilişimci teknoparkta bir yer alsa bir çok desteğe hak kazanıyor” dedi.
81 ilde de olacağız
20 üye ile yola çıktıklarını belirten Kebir, “Her ilde 10-20 arası kurucu üye bulduk. Önce İzmir'de kuracağız. İstanbul, Bursa, Ankara, Trabzon, Diyarbakır gibi illerdeki arkadaşlar temsilcilikleri kuracaklar. 6 ay sonra bir olağan genel kurul yaparak yapılanmayı tamamlayacağız” dedi.
Hedef 25 milyar dolar
Sektörün büyüklüğünün şu an 1 milyar dolar olduğuna dikkat çeken Volkan Kebir, “Ama bizim hedefimiz 25 milyar dolara çıkarmak. Bunu da eğitimlerle, teşviklerle, desteklerle yapmak istiyoruz. Bir de tüm sektörlerde olduğu gibi kayıtdışı sorunumuz var. Kayıt dışını da kayıt içine çekmek istiyoruz. Sektörün ihracat potansiyeli de büyük. Şu an örneğin Uganda'ya tente ihracatı yapan meslektaşlarımız var.” dedi.
Dünya/Ahmet Usman
Yorum Yaz