Haliçport yapılırken tescilli yapılara dokunulmayacak
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Haliçport projesinin yapılacağı alanda bulunan tescilli yapılar ile kazı tarihi eserlerin korunacağını söyledi
Milliyet Gazetesi'nden Meriç Tafolar'ın haberine göre Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Haliçport adıyla bilinen Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi'yle bölgenin denizcilik faaliyetlerinden uzaklaşacağı iddiasını, “Yapılacak yat limanlarıyla denizcilik faaliyetlerine devam edilecek” sözleriyle yanıtladı.CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur'un Haliçport'a ilişkin soru önergesini yanıtlayan Yılmaz, Haliç Tersaneler Bölgesi olarak adlandırılan ve Tersane-i Amire olarak bilinen bu alanın 3 tersaneden oluştuğunu, tersanelerin ilkini 1455 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan tarihi Haliç Tersanesi olduğunu, ikincisinin Haliç Tersanesi'nin yanındami Taşkızak Tersanesi olduğunu, son olarak Camialtı Tersanesi'nin inşa edildiğini kaydetti. Yılmaz, şunları kaydetti:
‘Tersaneler atıl durumda'
“1455'te Fatih döneminde yapılan Haliç Tersanesi halen faal olup İstanbul Deniz Otobüsleri tarafından kullanılıyor. Bu tersane Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın ‘Haliçport Projesi' içinde yer almıyor. Taşkızak ve Camialtı Tersaneleri uzun zamandır atıl durumda. Mevcut projeyle bu alanda hem denizcilik faaliyetlerine devam edilmesi hem de geri sahasında sosyal ve kültürel alanların oluşturulması hedefleniyor.”
Yılmaz, şöyle devam etti:
‘Ekonomiye kazandırılacak'
“Atıl durumdaki bu alanın canlandırılarak ekonomiye ve istihdama fayda sağlaması amacıyla Maliye Bakanlığı tarafından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na tahsisi gerçekleşti. Yüksek Planlama Kurulu da Haliçport'un Yap-İşlet-Devret modeliyle ihale edilmesi için bakanlığa yetki verldi. İhalesi yapıldı ve sözleşmesi imzalanarak yer teslimi gerçekleştirildi. Sözleşme hükümlerine göre bu alanda bulunan hiçbir tescilli yapıya kesinlikle dokunulmayacak ve bu tescilli yapılar onarılarak koruma altına alınacaktır. Proje alanı olan ve atıl durumdaki Taşkızak ve Camialtı Tersaneler bölgesinin, Haliç Tersane Bölgesi ile hiçbir ilgisi bulunmadığı gibi proje alanında hiçbir gemi üretim ve bakımı da yapılmıyor.”
‘Yeniden tersane olamaz'
Yılmaz, şu bilgileri verdi:
“Bu proje ile sözkonusu alanın denizcilik faaliyetlerinden uzaklaşacağı iddiası doğru olmayıp, yapılacak yat limanları ile bu alanda denizcilik faaliyetlerine devam edilecektir. Haliç üzerine önceki yıllarda yapılan köprüler ve deniz derinliğinden dolayı sözkonusu alan, sadece küçük ve orta çaplı deniz taşıtlarının bakım ve onarımına imkan vermektedir. Bu nedenle bu alanın tersane gibi çok ciddi ve büyük bir hizmeti yapabilmesi mümkün değildir.”
Yorum Yaz