Haluk Karabel: Türk Telekom Arena'nın üstü kapatılmayacak!
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ahmet Haluk Karabel, idare tarafından Galatasaray Kulübü için inşa edilen Arena Stadı’nda hata olduğu eleştirilerine tepki gösterdi
Stada inşa edilmesi planlanan açılır kapanır çatının inşasından deprem ihtimali sebebiyle vazgeçildiğini vurgulayan Karabel, “Çelik çatı hususunda Galatasaray yönetimi ve Gençlik Spor Genel Müdürlüğü ile görüşmeler çerçevesinde İstanbul'un 1. derece deprem bölgesinde olması dolayısıyla mekanik mekanizmayla açılır kapanır bir çatının büyük depremde kilitlenebileceği hususunda fikir birliğine varıldı.” dedi. Karabel, Galatasaray'ın talepleri doğrultusunda, çatıya harcanması planlanan paranın, stadın içindeki başka bölgelere harcadıklarını ve daha lüks ve kullanışlı hale getirdiklerini kaydetti.
Skytürk360 TV'de yayınlanan Üç Nokta programına konuk olan TOKİ Başkanı Karabel, gündemdeki konulara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Arena Stadı için ilk yapılan sözleşmeyi şanssızlık feshetmek durumunda kaldıklarını belirten Karabel, ikinci sözleşme çerçevesinde 15 ay gibi kısa bir sürede stadı ilgili yükleyicilerle gerçekleştirdiklerini söyledi. Stadı Galatasaray'dan önce Gençlik ve Spor Bakanlığı'na teslim ettiklerini ve onların da protokol çerçevesinde stadı Galatasaray'a teslim ettiğini ifade eden Karabel, projede bir hata olmadığını söyledi. Karabel, “Bütün statların alanında bir kılçık drenaj sistemi yapılır. Biz de bunu uyguladık. Buralara uygulanmış olan belli mekanizmalarda kılçık drenaja zarar verildiği açıklandı. Galatasaray Kulübü bununla ilgili çalışmaları başlatacak.” diye konuştu.
Karabel, konutlarda Katma Değer Vergisi'ni (KDV) artıran düzenlemenin kendilerine ayrıcalık sağlamayacağını ifade etti. Karabel şöyle konuştu: “TOKİ de bu kanuna tabidir. Arsa rayiç değeri 500 liraya arsa olan yerlerde yüzde 1 KDV gayet normal. Sosyal konutun amacı, ucuz olmasıdır. Dolayısıyla arsanın da ucuz olması gerekmektedir. 500 ile 1.000 lira arası metrekare değeri olan arsalarda yapılacak konutlarda KDV yüzde 8 olacak. Biz de bunu uygulayacağız. 1.000 liranın üzerindeki yerlerde de herkes gibi TOKİ de yüzde 18 KDV'ye tabidir.” Lüks villa, rezidans ve daire satarak kuruluş gayelerinin dışına çıktıkları yönündeki iddialara açıklık getiren Karabel, “Sosyal konutların finansını sağlamak için yüzde 15 civarında gelir getirici projeler yapmalıyız. Hazine'ye yük olmadan Türkiye ekonomisine katkıda bulunuyoruz ve üretim sağlıyoruz. Sadece konutlardan dönen taksitlerle bunun yapılması mümkün değil. Peşin alımlarımız oldukça düşüktür.” ifadelerini kullandı. TOKİ, yeni dönemde, yöresel mimariye uygun konutlar inşa edecek. İdare bu amaçla, bir tasarım birimi oluşturdu. “Kentsel dönüşüm projelerinde bugüne kadar 57 ilde 127 belediyeyle 262 bin konutluk projemiz başlatılmıştır.” diyen TOKİ Başkanı, bunların 45 bininin tamamlandığını söyledi. Kamu binaları olarak bakanlıklar ve diğer kamu kurumlarında bugüne kadar 70 civarında proje gerçekleştirdiklerini kaydeden Karabel, “Bugüne kadar 900'e yakın okul, 1.000'e yakın spor merkezi yaptık ve okullarda 50'ye yakın kütüphane gibi sosyal donatı uygulamalarımız da var.” dedi.
Fakir konutlarının hükümet politikası çerçevesinde ilgili bakanlık olan Aile Sosyal ve Yardımlaşma Bakanlığı'na bağlı genel müdürlük kanalıyla yürütüldüğünü ifade eden TOKİ Başkanı Karabel, “2012'de ilgili bakanlıkla yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde nüfusu kalabalık olan ailelerde 2 odalıya geçilmesi görüşüldü ve kabul edildi. Bir ailede kız ve erkek çocuk olduğu zaman ayrı ayrı odalarda barınabilmeleri sosyal ve psikolojik açıdan gerekli görüldüğü için bu yola başvuruldu.” ifadelerini kullandı
TOKİhaber.com
Yorum Yaz