Hasanpaşa Gazhanesi yeniden hayat buluyor!
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyon çalışmaları başlayan Hasanpaşa Gazhanesi, enerji ve kültür müzesi olacak.
1892 yılında hizmete giren, 50 yıl Fransızlar tarafından işletilen Hasanpaşa Gazhanesi'ni 1931'de millileştirilmiş ve 1945'te de İETT'ye devredilmişti.
1993 yılında kapanarak o günden sonra kullanılmayan Hasanpaşa Gazhanesi'ni İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın verdiği talimatla Enerji Müzesi Ve Kültür Merkezi haline dönüştürülüyor.
Restorasyon sonrasında enerji sistemleri müzesi ve bilgi tüneli, uluslararası sergi salonu, açık pazar yeri, atölye, 300 kişilik çok amaçlı gösteri salonu, çocuk bilgilendirme evi, 3 adet cep sineması, 40 kişilik 3d sinema ve fuaye alanı, kütüphane, seyir terası, restoran ve kafeterya ile 300 araç kapasiteli otopark yeri olacak olan inşaat alanına ziyaret gerçekleştiren Başkan Topbaş yapılan çalışmalarla ilgili olarak yetkililerden bilgi aldı.
İnşaat gezisi sonrası basın mensuplarına bilgi veren Başkan Topbaş, “Uzun soluklu bir iş restorasyon işi. Çok kolay bir iş değil. Çünkü hem özgün malzemeyle doğru iş yapmak zorundasınız ve iğne ile kuyu kazmaya benzer. Koruma kurullarının verdiği değerlerle değerlendirilir ve ona göre bunun yol haritasını çizersiniz” diye konuştu.
Yapılan çalışma ile birlikte Hasanpaşa bölgesinin çok önemli bir değer kazanacağını vurgulayan Başkan Topbaş, “Tarihi tekrar ayağa kaldırıyoruz. Koruma kullanma dengesini kurmak suretiyle bu işi yapacağız. Yeni fonksiyonlar veriyoruz. Geçmişte İstanbul'un hava gazı dediğimiz gaz üretme tesislerinden bir tanesiydi Hasanpaşa. Ben çocukluğumda da gayet iyi bilirim, kok kömüründen elde edilen hava gazı o zamanki İstanbul'un hem Avrupa hem Asya yakasındaki yerleşim alanlarının bir çoğuna erişirdi ve bu kullanılırdı. Tabi daha sonraları tedavülden kalktı. Çünkü diğer doğalgaz, diğer enerji kaynakları bu imkanı bu fırsatı verdi” ifadelerini kullandı.
Tarihe Saygı Gösteren Bir Ecdadın Mensuplarıyız
Başkan Topbaş, bir kente yeni değerler kazandırırken eski değerleri de koruyarak günümüze kadar getirmeyi becerebilmiş bir milletin bireyleri olduklarını ifade ederek açıklamasını şöyle sürdürdü: “Özellikle bizim bu kente yerleşmemizle 1453'ten itibaren, medeniyet izlerimizi ortaya koymuşuz. Birçok eserler vermişiz. Ama öyle eserler verirken diğer eserleri de korumuşuz, hassasiyet göstermişiz saygı göstermişiz. Bu başka toplumlarda maalesef yok. Başka toplumlarda girdikleri yerde bütün değerleri yok edip sadece kendilerinin varlığını hissettirmeye çalışıyorlardı. Benim için çok önemli bir anekdottur. Atina'daki Akrapol Müzesi'nin açılışına gittiğimde oradaki belediye başkanına şunu bahsettim; 400 yıl Osmanlı idaresinde kalan Yunanistan ve Atina'da Akrapolis'teki o bizim inancımıza uygun düşmeyen çıplak heykelleri, hayvan heykellerinin hiçbirini ufalamamışlar dokunmamışlar bozmamışlar ki bugün bu müzede siz bunu sergileyebiliyorsunuz diye ifade ettim. Tarihe böyle bir saygı gösteren bir ecdadın mensuplarıyız.”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın belediye başkanlığı dönemiyle başlayan kültürel değerleri tekrar ayağa kaldırma hamlesini kendi dönemlerinde de devam ettiklerini belirten Başkan Topbaş, “Onlarca restorasyon yaptırdığımız, yenilediğimiz eserler var. Bunlar çok kolay olmayan bilim insanlarımızla koruma kurullarımızla irtibat kurmak suretiyle, koruma kullanma dengesini kurarak yeni fonksiyonlarla kente hizmet ettirmeye çalıştık” dedi.
Hasanpaşa Gazhanesi'nin 1993 yılından sonra kullanılmaz hale geldiği ve çevreyi rahatsız eden bir takım olumsuzlukların burada yaşandığını hatırlatan Başkan Topbaş burada yapılan restorasyon çalışmalarının bazı çevrelerce yanlış değerlendirildiğini ifade etti.
“Ama şunu söylemek istiyorum ki burada yapılan iş doğru bir iştir. Yani biz burayı yaparken çok değişik söylemlerle karşılaştık. Farklı kullanacağımız zannedildi. Ama biz dedik ki bu bölgenin bir kültürel değeri olarak ortaya çıksın ve bu hassasiyeti gösterdik. Bilindiği gibi 1891'de kurulmuş bir sistem ve 1945 yılında da bizim belediyemize ait olan İETT'ye geçmiş. Belediyemizin malı haline gelmiş, 1993'te de kapatılmış. Daha sonra bütün çevre halkının rahatsız olduğu, bir takım olumsuzlukların yaşandığı mezbelelik pislik haline gelmiş bir bölge maalesef. Bunun üzerine biz bu konuyla ilgili bir çalışmaya girdik ve takriben 87 milyon TL'lik bir ihale yatırım buraya öngördük. Ciddi bir yatırım, doğru bir iş. Çünkü burada yaşayan Kadıköy halkı başta olmak üzere ve İstanbullulara önemli bir kültür dokusu, adası oluşturuyoruz. Burada enerji laboratuvarı müzesi diyebileceğimiz, insanoğlunun yeryüzündeki enerjiyi başlangıcından günümüze kadar kullanımındaki geçirdiği evrimleri yansıtacağız. Bununla ilgili çalışmaları yürütmekteyiz. Bugün de sabah sayın enerji bakanımızla bu düşüncemizi kendileriyle paylaştık.”
İstanbul'a 105 milyarlık Yatırım
Göreve geldikleri günden bu güne İstanbul'a yaptıkları yatırımlar toplamının 105 Milyar olduğunu ve bu yıl ki bütçenin de 16,5 Milyar olduğunu hatırlatan Başkan Topbaş, yaptıkları işlerle tarih yazdıklarını söyledi. Başkan Topbaş şöyle devam etti: Sadece burada yaptığımız yatırım Sadece buraya 87 Milyon TL. Şu anda İstanbul'un değişik yerlerinde şantiyelerimiz var. Biz her birine her gün gitsek herhalde 2.5 sene gezmemiz lazım. Ama çok etkili ve önemli olanları metroları gezdik, bugün buradayız çok önemsediğimiz ve doğru bir iş yaptığımız bir proje olarak görmekteyiz. Başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Bizim bakış açımız her daim bu olmuştur. Birileri ne derse desin hep işimize bakıyoruz. Görevimizi yapıyoruz çünkü büyük bir sorumluluk aldık. Bu ülkenin gelişmesi ve gelecek adına biz yerel yönetimler bir farklı yönetim anlayışındayız. İnşallah tamamına erdiririz, beraberce açılışı yaparız. Esasında bir tarih yazıyoruz. Bu sizin çektiğiniz yorgunluklara bir iş olarak bakmayınız. Kültüre tarihe bir katkı olarak bakınız.”
Başkan Topbaş daha sonra restorasyonu devam eden bir binanın duvarında raspa yaptı ve Hasanpaşa Gazhanesi restorasyonunun proje danışmanı Prof.Dr. Afife Batur ile inşaat alanını gezdi. Afife Batur'da yaptığı konuşmada, “Burada ciddi bir iş yapıyoruz. Burası öğrencilerimiz için bir atölye durumunda. Burası Sayın Başkanımıza çok teşekkür ediyorum buraya gösterdiği hassasiyet için. Burada yaptığımız çalışmaları meslek hayatımdaki en önemli işlerden biri olarak görüyorum” ifadeleri kullandı.
Yorum Yaz