Havalimanı kiralamada 10 milyar dolarlık gelir…
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM) raporuna göre, yakın zamana kadar havayolu sektörünün merkezi Avrupa olarak gösterildi
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün (SHGM) raporuna göre, yakın zamana kadar havayolu sektörünün merkezi Avrupa olarak gösterilirken, gelecek 10 yıl içinde bu durum değişecek ve İstanbul, Doha, Abu Dabi, Dubai gibi kentler cazibe merkezi olacak. Rapora göre, transfer yolcuda Avrupa-Asya-Afrika-Ortadoğu koridorunun pazar payı yüzde 66 olurken, havalimanı kiralama kapsamında yaklaşık 10 milyar dolarlık gelir elde edildi.
Raporda, İstanbul'un küresel bir hub (merkez) olma yönünde bir çok avantajının bulunduğu belirtildi. Rapora göre, İstanbul'un Avrupa havacılık pazarına ulaşmada maliyet avantajı ve pazarın en canlı olduğu koridorda ve büyümesinin en yoğun olduğu Avrupa Ortadoğu bölgesinde bulunması etkili olacak. Yakın zamana kadar havayolu sektörünün merkezi Avrupa olarak gösterilirken, gelecek 10 yıl içerisinde, havayolu sektörünün merkezi, batıdan doğuya kayacak ve İstanbul, Doha, Abu Dabi ve Dubai gibi kentler, havayolu seyahati açısından cazibe merkezleri olacak. Rapora göre, transfer yolcuda Avrupa-Asya-Afrika-Ortadoğu koridorunun pazar payı yüzde 66 olurken, havalimanı kiralama kapsamında yaklaşık 10 milyar dolarlık gelir elde edildiği kaydedildi.
70 hat teşvik kapsamında
Türk sivil havacılığında, 2013'te yüzde 14.6 artışla yolcu sayısı 150 milyonu aştı. Geçen yıl iç hat yolcu trafiğinde yüzde 17.6'lık artış gerçekleşirken, yolcu sayısı 76 milyon 138 bin 315'e yükseldi. Dış hat yolcu trafiği yüzde 11.8 artışla 73 milyon 393 bin 414'e, direk transit yolcu trafiğinin de 654 bin 502 rakamına ulaştı. Yolcu sayısı ile birlikte uçak trafiği de önemli oranda arttı. Geçen yıl iç hat uçak trafiği bir önceki yıla göre yüzde 13.3 artarak 680 bin 525 oldu. Dış hat uçak trafiği ise yüzde 9.9 artışla 540 bin 821'ye yükseldi. İç hatlarda uygulanan teşvikler kapsamında toplam 70 hat teşvik kapsama alındı. Belirlenen hatlarda haftalık en az 3 frekans uçuş yapılması kaydı ile başvurana, 2 yıl tek başına uçuş yapma hakkı getirilirken, ayrıca başvuran firmalara da dış hat uçuş tahsislerinde öncelik tanınacak. Rapora göre iç hatlarda Avrupa'nın en hızlı büyüyen ülkesi Türkiye oldu.
Her yıl 500 pilot lazım
SHGM'nin raporuna göre, önümüzdeki 20 yıl içinde toplam uçak sayısına 20 bin yolcu uçağı ilave edileceği hesaplanıyor. Böylece 600 bin ilave uçak teknisyenine ve 400 bin yeni pilota ihtiyaç duyulacağı gerçeği ortaya çıkıyor. Türkiye ise 2023 hedeflerini yakalayabilmesi için her yıl 500 pilotu yetiştirmesi ve sektöre sokması gerekiyor. Şu an sektörde 780 yabancı pilot istihdam ediliyor. Bu sürecin tersine dönmesi, ihtiyaçların yerli kaynaklardan karşılanması, hatta dışarıya pilot ihraç edilmesi için temellerin çok sağlam olması gerektiği, bu da havacılığın tabana yayılması için amatörcülüğün gelişmesi ve önünün açılması gerektiğini gösteriyor.
Dünya
Yorum Yaz