Havanın devleri, Sabiha Gökçen Havaalanı'nın kapısında
THY'nin Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan gerçekleştirdiği yurtdışı uçuşları 19'a çıkarmasının ardından Lufthansa ve British Airways sıraya girdi
Dört defa üst üste Avrupa'nın en iyi havalimanı seçilen, dünya sıralamasında 180'inci sıradan 90'ıncı sıraya yükselen Sabiha Gökçen Havalimanı'na havacılık devlerinin ilgisi artıyor. Bu ilginin artmasın en önemli sebeplerinden biri Türk Hava Yolları'nın (THY) Atatürk Havalimanı'ndan sonra Sabiha Gökçen'i ikinci uçuş merkezi yapmaya başlaması. Geçtiğimiz günlerde Başbakan Erdoğan tarafından Sabiha Gökçen'de hizmete açılan THY'nin Uçak Bakım Onarım Merkezi (HABOM) ile de bu hamle perçinlendi.
Bu gelişmelerin ardından dünyanın en büyük havayolu şirketlerinin sıraya girdiğine dikkat çeken Sabiha Gökçen Havalimanı Ceo'su Gökhan Buğday, “Lufthansa ile her yıl iki üç kez görüşüyoruz. British Airways ve Air France da Sabiha Gökçen'den uçmak istiyor. Ama Avrupa'daki ciddi ve büyük sıkıntılar onları bu adımı atmakta zorluyor. Avrupa havacılıkta yüzde 2 büyüdüğünde seviniyor, biz yüzde 20'nin altına düştüğünde üzülüyoruz. Hal böyle olunca da yeni hatlarda frene basıyorlar. Bir de şu dezavantajları var. 'Tamam Sabiha Gökçen'de de pazara girmem gerekiyor' diyorlar ama aynı şehirde ikinci bir limana inmekte tereddüt ediyorlar. Lufhansa görüştüğümüz Avrupa devleri arasında en önemlisi. Çünkü Lufthansa'nın Türkiye-Almanya arasında büyük bir marketi var. THY'nin Sabiha Gökçen'den 19 dış hat seferi var. Bu pastadan Lufthansa'da pay almak istiyor. Üçüncü havalimanında ilk faz 2017'nin sonunda bitecek. Bu durumda Atatürk Havalimanı'ndan yeni uçuş izni almaları da imkânsız. Bu yüzden yakın zamanda bir karara varacaklarını düşünüyorum” diye konuştu.
Üçüncü havalimanı İstanbul'u uçuşların merkezi yapacak
Üçüncü havalimanı tamamlanana kadar İstanbul'dan uçan yolcu sayısının 120 milyonu geçeceğine değinen Sabiha Gökçen Havalimanı Ceo'su Gökhan Buğday, “Aslında yeni havalimanının yapımın geç kalındı. Ama bu Sabiha Gökçen'e yaradı. Bizim uzak uçuşlarımızı besleyen en büyük kaynağımız Uzakdoğu ve Ortadoğu'dan gelen uçuşlar. Örneğin İran'dan Amerika uçuşlarına büyük bir yolcu desteği geliyor. Beyrut'tan, Dubai'den, Doha'dan çok büyük talep geliyor. Bu hatları İstanbul'a bağladığımız zaman uzak uçuşları portföyümüze katma şansımız çok büyük olacak. Bunu iki yılda başarabiliriz. Üçüncü havalimanı tamamlandığında da Türkiye batıdan doğuya, kuzeyden güneye bütün uçuşların en büyük merkezi haline gelecek” şeklinde konuştu.
Cemil Yıldız / Türkiye
Yorum Yaz