Hayati Yazıcı Slovenya Yatırım Semineri'nde konuştu
Slovenya Yatırım Semineri'nde Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı “Türk ve Sloven inşaat şirketleri arasında iş birliği fırsatlarını da değerlendirmeliyiz" dedi
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, son yıllarda Türkiye'nin sadece yatırım çeken bir ülke olmadığını, doğrudan yatırım için de sermaye ihraç eden ülke konumuna geldiğini belirterek, "Bütün bunlar ülkemizdeki güven ortamı ve ekonomik istikrarın bir sonucudur" dedi. Yazıcı, Slovenya Yatırım Semineri'nde yaptığı konuşmada, Slovenya ile Avrupa'nın ve bölgenin istikrar ve refahı için iş birliği yaptıklarını ifade ederek, "Küresel barışın tesisinde beraber çalıştığımız önemli bir dostumuz, müttefikimiz ve ortağımızdır" diye konuştu. Türkiye ile Slovenya arasındaki ilişkilerin, Slovenya'nın bağımsızlığını kazanmasından bu yana hızla geliştiğini ifade eden Yazıcı, şunları söyledi: "İkili ilişkilerimiz çerçevesinde son 10 yılda yaklaşık 20 üst düzey ziyaret gerçekleştirildi. Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, Başbakan olduğu dönemde, 3-4 Mart 2011 tarihlerinde ülkemize resmi bir ziyaret gerçekleştirmişti. Bu ziyaret sırasında Sayın Başbakanımız ile Cumhurbaşkanı Pahor 'Türkiye-Slovenya Stratejik Ortaklık Anlaşması'nı imzaladı. O günden bu yana Slovenya ile siyasi ilişkilerimiz 'Stratejik Ortaklık' düzeyinde devam etmektedir. Türkiye'nin, Slovenya'nın 'Stratejik Ortaklık' ilişkisi tesis ettiği, üç ülkeden biri olması, ikili ilişkilerimizin ulaştığı seviyenin önemli bir göstergesidir."
Yazıcı, Slovenya Stratejik Konseyi tarafından Türkiye'nin, karşılıklı yatırımlar bakımından stratejik öneme haiz 6 ülkeden biri olarak değerlendirilmesinin önemine işaret etti.
Türkiye-Slovenya ikili ticari ilişkileri
Türkiye'nin son yıllarda artan ticaret hacmine paralel olarak Türkiye ve Slovenya arasındaki ticaret hacminin de artmasından memnuniyet duyduklarını belirten Yazıcı, "Ülkelerimiz arasında 2002 yılında 126 milyon dolar olan ticaret hacmimiz, 10 yıl içinde yaklaşık 7 kat artarak 2012'de 860 milyon dolara yükseldi. 2013 yılının ilk 11 ayında bu rakam, 892 milyon dolara ulaştı. Bu rakam, iki ülke tarihinde ulaşılan en yüksek değerlerden biridir" diye konuştu.
Slovenya'nın çok iyi bir altyapıya, eğitimli işgücüne sahip olduğunu anlatan Yazıcı, ayrıca Balkanlar ile Batı Avrupa arasında stratejik bir konumda bulunduğunu söyledi.
Gelişmiş bir deniz filosunun yanı sıra demir ve karayolları ağı ile donatılmış Slovenya'da 6 serbest bölgenin bulunduğunu ifade eden Yazıcı, şunları dile getirdi: "Bu bağlamda Slovenya, Batı Avrupa'ya kara ve deniz yolundan mal arz eden ticaret erbabımıza stratejik açıdan geniş imkanlar sunmaktadır. Slovenya, istikrarlı ekonomisi, stratejik konumu ve yüksek büyüme potansiyeliyle yabancı sermaye açısından cazip bir yatırım merkezidir. Ancak gerek ülkemizin Slovenya'daki yatırımları gerekse Sloven firmaların Türkiye'deki faaliyetleri ülkelerimizin potansiyeline oranla son derece sınırlıdır. Slovenya'daki Türk yatırımları, 2,9 milyon avro gibi maalesef düşük bir düzeyde seyretmektedir. Slovenya'nın ülkemizde gerçekleştirdiği yatırımlar da 10,8 milyon avro ile görece az bir rakamdır. Daha fazla sayıda ve büyük ölçekli firmaların, her iki ülkede de yatırım yapmasını arzu etmekteyiz."
Slovenya'daki otoyol ve demiryolu projelerine Türk firmalarının katılımı
Yazıcı, Slovenya'da özellikle uluslararası finansman kurumlarının desteklediği Avrupa koridorları kapsamında önemli otoyol ve demiryolu yatırımları yapılmasının planlandığını belirterek, "Türk firmalarının, tecrübeleri ve sermaye birikimleriyle bu projelere katılmaları her iki ülkeye de fayda sağlayacaktır. Ayrıca Türk ve Sloven inşaat şirketleri arasında iş birliği fırsatlarını değerlendirmeliyiz" görüşünü de dile getirdi.
Türk firmalarının Slovenya'da ikili, üçlü ortaklıklar çerçevesinde başta AB olmak üzere üçüncü ülke pazarlarına yönelik ortak yatırımlar gerçekleştirebilecekleri geniş bir yelpaze olduğunu vurgulayan Yazıcı, "Keza imalat sanayii, tekstil, otomotiv ve turizm alanlarında ülkelerimiz arasında yeni işbirlikleri kurma potansiyeli mevcuttur" dedi.
Yazıcı, Batı Avrupa'ya kara ve deniz yolundan mal götüren nakliye firmalarının Slovenya'nın stratejik konumundan istifade imkanlarını değerlendirmesinin mümkün olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti: "Biz, firmalarımızı Orta Avrupa ve Balkan piyasalarına erişimde stratejik öneme sahip Slovenya'da iş yapmaları konusunda özendiriyoruz. Sloven firmalarını da ülkemizde daha aktif olarak görmeyi istiyoruz. Türkiye, Slovenya için önemli ve büyük bir pazardır. Türkiye üçte birini genç nüfusun oluşturduğu, 76 milyonluk büyük bir ülkedir. Ayrıca Kafkaslardan Orta Asya'ya Orta Doğu'dan Türkçe konuşulan cumhuriyetlere kadar bütün bu geniş coğrafyaya Türkiye üzerinden ulaşmak kolaydır. Türk Hava Yollarının, dünyada en fazla noktaya uçuş gerçekleştiren havayolu şirketi olduğunu da hatırlatmak isterim. Bizim iş adamlarımız Sloven iş adamlarına çok geniş bir coğrafyanın kapılarını açacaktır."
Hayati Yazıcı "Türkiye doğrudan yatırım için sermaye ihraç eden ülke konumuna geldi"
Türkiye'nin son yıllarda uluslararası doğrudan yatırımlar konusunda çok önemli mesafeler kat ettiğini aktaran Yazıcı, şöyle konuştu: "Uluslararası derecelendirme kuruluşları, Türkiye ekonomisindeki gelişmeleri peş peşe teyit etti. Ülkemize 2003'ten 2013 yılı Ekim ayına kadar 132 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım geldi. Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü'nün '2013-Dünya Yatırım Raporu'nda Türkiye 24. sırada yer almaktadır. Raporda Türkiye, gelişmekte olan ülkeler arasında 14. ve Batı Asya bölgesinde birinci olmuştur. Yabancı yatırımları ülkemize daha fazla yönlendirmek için 2012 yılında yeni bir teşvik sistemi hazırladık. Yeni teşvik sistemi yabancı yatırımcılara çok büyük kolaylıklar sağlıyor. Son yıllarda Türkiye sadece yatırım çeken bir ülke değil, doğrudan yatırım için sermaye ihraç eden ülke konumuna gelmiştir. Bütün bunlar ülkemizdeki güven ortamı ve ekonomik istikrarın bir sonucudur."
Yazıcı "Slovenya 15 devlet şirketini özelleştirecek"
Türkiye ve Slovenya arasında ekonomik ve ticari ilişkilerin gelecek yıllarda daha ileriye taşımanın ortak hedef olduğunu belirten Yazıcı, Karma Ekonomik Komisyon (KEK) 4. Dönem toplantısını Slovenya'da gerçekleştirdiklerini, 5. Dönem toplantısını ise 18-19 Şubat 2014'te Ankara'da yapacaklarını anlattı.
Yazıcı, Slovenya Yatırım Konferansı'nın, Slovenya'nın Türkiye'ye verdiği değerin önemli bir göstergesi olduğunu ifade ederek, "Sloven Hükümeti tarafından, 15 devlet şirketinin özelleştirileceği ilan edilmiştir. Özelleştirme, ülkelerimizin ekonomilerin dünya ekonomisine eklemlenmesi bakımından önemlidir" dedi.
"50 milyar dolarlık özelleştirme"
İşletmelerin özel sektör elinde olduğu zaman daha rekabetçi ve fırsat eşitliği sağlayan bir yapıya kavuştuğunu vurgulayan Yazıcı, sözlerini şöyle tamamladı: "Ülke olarak özelleştirme konusunda uzun yıllara dayanan bir tecrübeye sahibiz. Türkiye'de 1986'dan 2003 yılına kadar yapılan özelleştirme miktarı 8 milyar 240 milyon dolardır. 2004 yılından 2013 yılına kadar gerçekleştirilen özelleştirmelerin tutarı ise 50 milyar 350 milyon dolardır. Ticaret sadece alış-veriş yapmak ve kar etmek demek değildir. Ticaret, kültür köprüleri kurmak, dünyaya, insanlığa hizmet etmek demektir. Sloven dostlarımızı sağlam altyapısıyla bölgemiz ve ötesinde yükselen bir değer haline gelen Türkiye ekonomisinin bir parçası olmaya ve Türk işadamlarımızı da Avrupa Birliği'nde istikrarlı bir konuma sahip Sloven ekonomisine yatırım yapmaya davet ediyorum."
AA
Yorum Yaz