maritbet girişmaritbet
Heliport sayısında ikinci dalga büyüyor!

Heliport sayısında ikinci dalga büyüyor!

Havacılık alanında yaşanan büyümeden helikopter pisti (heliport) yatırımları da nasibini alıyor. 2010'da 31 olan heliport sayısı 54'e yükseldi. Bugün itibariyle SHGM tarafından yapım izni verilen 43 heliport varken, Türkiye'nin farklı bölgelerinde henüz yapımı izni verilmeyen ancak işlemlerine başlanmış 80’de başvuru bulunuyor

Sivil havacılık alanında son 10 yılda çok önemli gelişmeler yaşandı. İkili havacılık anlaşmalarına paralel olarak uçuş ağını 250 noktaya çıkartan Türkiye, kurmuş olduğu hava köprüleriyle dünyanın en büyük beşinci uçuş ağına sahip ülkesi konumuna yükseldi. Yine son 10 yılda havayolunun ülke içi yolcu taşımadaki payı yüzde 1,7'den yüzde 7,8'e yükselerek çok önemli bir sıçrama gerçekleştirdi. Aynı dönemde büyük gövdeli uçak filosu ise yüzde 132 büyüdü. 

Sivil havacılık alanında yaşanan gelişmeler hava taksi ulaşımını ve helikopter işletmeciliğini de beraberinde büyütmüş durumda. Günlük hayatta helikopter kullanımı hiç olmadığı kadar artmış bulunuyor. Uzun yıllar sadece sınırlı sayıda işadamı tarafından kullanılan helikopterlere özellikle büyük şehirler ve turizm bölgelerinde talep hızla artıyor. Bu da heliport (helikopter pisti) sayısını yükseltiyor. 

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından başlatılan çalışmalar sonucunda 2010'da 31 olan ruhsatlı heliport sayısı bugün 54'e yükselmiş durumda. Esasında 2009'da arasında heliport sayısı daha yüksekti. Fakat daha önce izin belgesiyle çalışan heliportlara ruhsat zorunluluğu getirilince 2010'da sayıları çok düşmüştü. Şimdi heliportlarda, bu kez ruhsatlı olarak, ikinci artış dalgası yaşanıyor. 

Şu anda SHGM tarafından yapım izni verilen heliport sayısı 43. Tüm bunlara ek olarak, İstanbul ağırlıklı olmak üzere, Türkiye'nin farklı bölgelerinde henüz yapım izni verilmeyen ancak işlemlerine başlanmış 80 adet de heliport başvurusu bulunuyor. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde bu alanda hızlı bir büyüme beklemek mümkün. 

2007 milat oldu 

Heliportların yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar hatırlanacağı üzere 2007 sonunda başlamıştı. SHGM, bu tarihten itibaren helikopter taşımacılığının emniyetli ve standartlara uygun şekilde sürdürülmesi amacıyla helikopter iniş kalkış alanı olarak kullanılan heliportların yaygınlaştırılmasına yönelik birçok projeyi hayata geçirdi. Hatırlanacağı gibi önce "Her İlçeye Bir Heliport Projesi" başladı. Hemen ardından "Her Gökdelene Bir Heliport Projesi" duyuruldu ve son olarak Sağlık Bakanlığı ile birlikte yürütülen "Ambulans Helikopterleri Projesi" devreye girdi. Bu projeler çerçevesinde Türkiye genelinde ruhsatlandırılan heliport sayısı hızla arttı. Türkiye genelinde işletim izni verilen heliport sayısı 2002 yılında 21 iken, geçtiğimiz yıl 54'e ulaştı. Bunlardan 14 tanesi yükseltilmiş heliport statüsünde olup, bina üzerine inşa edilmiş durumda. Buna ilave olarak 21 acil iniş alanı da bulunuyor. Önümüzdeki dönemde özellikle yükseltilmiş heliport sayısında hızlı bir artış bekleniyor. 

Hedef 300 heliport 

Bu arada inşaat sahiplerinin emlak değerini arttırdığı için heliport yatınmlanna zaten sıcak baktığını belirtelim. Son dönemde gerçekleşen gökdelen ve rezidans projelerinde heliport yapıp projenin değerinin arttırılmaya çalışıldığı gözleniyor. SHGM'nin heliport yatırımları konusundaki hedefi ise bir hayli yüksek. Bilindiği gibi, heliportlara önce yapım izni veriliyor, yapım tamamlandıktan sonra da ruhsatlandırma süreci gerçekleşiyor. Şu an SHGM tarafından 43 heliport için yapım izni verilmiş durumda. Kaç tanesinin yıl sonuna kadar tamamlanacağı henüz belli değil. Bunun temel sebebi yatırımların özel sektör tarafından yapılıyor oluşu. Fakat genel beklenti heliport sayısının yıl sonuna kadar 70 civarına çıkacağı şeklinde. Fakat SHGM'nin bu konudaki hedefi net. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, geçmiş dönem açıklamalarında Türkiye'nin ihtiyacı olan asgari heliport sayısının 300 olduğunu söylemişti. SHGM, tüm planlarını buna göre yapmış durumda. 

Bu hedefi gerçekleştirebilmek için özellikle otoyol kenarlarında helikopter alanları oluşturulması planlanıyor. Bu kapsamda Karayolları Genel Müdürlüğü ile görüşmeler devam ediyor. Görüşmelerde helikopter iniş kalkış alanlarının yerleri ve minimum standartları üzerinde duruluyor. Bu arada Türkiye'deki heliportların çoğunluğunun küçük heliped statüsünde olduğunu da söyleyelim. Yani içerisinde helikopterlerin bakım, yakıt gibi tüm ihtiyaçlarının hepsinin aynı anda karşılanmasına imkan veren nitelikte büyük heliport sayısı yeterli değil. 

87 helikopter var 

Heliport sayısında yaşanan artışın önemli nedenlerinden biri de hava taksi uygulamasının yaygınlaşması. Son rakamlara göre, şu anda Türkiye'de 87 helikopter bulunuyor. Bu helikopterlerin büyük kısmı hava taksi işletmeleri tarafından işletiliyor. Geri kalanlar ise genel havacılık ile acil durum helikopterlerinden oluşuyor. Helikopter sayısı düşük gibi gözükse de, aslında sivil helikopter sayısında düzenli bir artış yaşanıyor. Beş yıl önce bu rakamın 20'ler civarında olduğunu dikkate aldığımızda büyümenin ivmesi ortaya çıkmış oluyor. 2012 sonu itibariyle Türkiye'de 58 hava taksi işletmesi bulunuyor. Bu işletmelerin elindeki toplam hava aracı sayısı ise 198. Başta İstanbul olmak üzere büyük kentlerde iş adamları için alternatif ulaşım aracı olmanın yanı sıra fotoğraf ve film çekimi, geziler ve turlar, hava ambulansı gibi konularda da hizmet veren hava taksi işletmelerine talep artıyor. SHGM, yeni ruhsatlarla hava taksi işletme sayısını daha da yukarı çekmeye çalışıyor. 

İki hedef var 

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, heliport projeleriyle aslında iki hedefi gerçekleştirmeyi planlıyor. Birincisi hava taksi işletmeciliği konusunda yaşanan gelişmeler karşısında helikopter iniş kalkış alanı olarak kullanılan heliportları yaygınlaştırmak, ikincisi ise deprem ve diğer doğal afetlerde kurtarma, tahliye, yangın söndürme ve sağlıkla ilgili ambulans hizmetlerinde helikopter kullanımını arttırmak. SHGM'nin yürüttüğü tüm projeler bu iki hedefe göre kanalize olmuş durumda. 

Emrah Gürkan/Ekonomist

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Çorum'da yapılan Kırkdilim Tünelleri'nde sona geliniyor
  • 22.02.2021 10:34

Çorum'da yapılan Kırkdilim Tünelleri'nde sona geliniyor

Karadeniz Bölgesi'ni İç Anadolu'ya bağlayan en önemli güzergahlar arasında yer a ...

Uçaklarda kabin bagajı yasağı kalkıyor
  • 16.12.2020 11:01

Uçaklarda kabin bagajı yasağı kalkıyor

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün aldığı yeni karar doğrultusunda yarın itibar ...

İHA'lara yönelik kurallar yeniden düzenlendi
  • 23.02.2016 12:35

İHA'lara yönelik kurallar yeniden düzenlendi

Tu¨rk hava sahasında is¸letilecek veya kullanılacak sivil insansız hava araçları ...

Havalimanı kiralamada 10 milyar dolarlık gelir…
  • 05.09.2014 10:36

Havalimanı kiralamada 10 milyar dolarlık gelir…

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM) raporuna göre, yakın zamana kadar hav ...

SHGM'nin başlattığı proje ile 'yeşil' havalimanı sayısı 16 oldu
  • 16.06.2014 14:27

SHGM'nin başlattığı proje ile 'yeşil' havalimanı sayısı 16 oldu

16 havalimanı 'Yeşil Kuruluş' unvanı almaya layık görüldü ...

TSE, Yeşil Havalimanı Belgesi denetimi yapacak
  • 28.02.2014 15:07

TSE, Yeşil Havalimanı Belgesi denetimi yapacak

TSE ile SHGM, Türkiye'deki havalimanlarının ve bu havalimanlarında faaliyet göst ...