Hem işte hem stilde patronlar!
Ünlü modacı Raşit Bağzıbağlı, gayrimenkul patronlarının giyim stillerini emlaktasondakika.com için değerlendirdi.
Türkiye'nin en genç haute-couture modacısı Raşit Bağzıbağlı'nın ünü çoktan Türkiye sınırlarını aştı. Kıbrıslı Bağzıbağlı Ailesi'nin son kuşak temsilcisi olan Raşit Bağzıbağlı, kendi markası ‘Rashid'le dünya yıldızlarını bile kendine hayran bırakıyor. Kadın kıyafetleri konusunda bir uzman olan Bağzıbağlı, emlaktasondakika.com için bu kez iş dünyasındaki erkek stili hakkında ipuçları verdi.
İş adamları kıyafet tercihlerinde sıradanlıktan kurtulmak için neler yapmalı?
Takım elbise her zaman giyilebilir modası asla geçmez. Ama iş adamlarına daha renkli giyinmelerini tavsiye edebilirim öncelikli olarak. Takım elbise giymek istemeyen farklılık oluşturmak isteyenlerse değişik renklerde pantolon ve ceket kombinler tercih edebilirler. Son dönemde iş dünyasında bir trend oluşmaya başladı.
Kıyafetlerin ve aksesuarların verdiği mesajlar neler?
İyi ve şık bir giyim ilk intiba için çok çok önemli bir unsur. Aksesuar da bunu tamamlayıcı bir unsur. Hepsinin verdiği bir mesaj var aslına bakarsanız. Mesela kravat resmiyetin sembolü. Cekete iliştirilen mendil zarafetin, kol düğmesi ise asaletin sembolü olarak görülür.
İş adamları takım elbisede hangi renkleri tercih etmeli?
İş hayatında şüphesiz en çok tercih edilen renk laciverttir. Siyah ise daha resmi ve ağır durur. Lacivert karşı tarafa iyi bir elektrik verir ve aksesuarda canlı renklerle kombini çok daha kolaydır. O yüzden lacivert ve tonları her zaman kurtarıcı bir unsurdur.
Takım elbisede renk kombinleri nasıl olmalı?
Aslına bakarsanız bu tamamen giydiğiniz şeye bağlı. Ama örnek vermek gerekirse düz bir lacivert takım elbise giyiyorsunuz. Beyaz gömleğinizle sarı bir kravat, lacivert ve sarı puantiyeli bir mendil tercih edebilirsiniz. Renk kombin yapmak için doğaya bakmak yeterli bence. Tüm ipuçları orada.
İş dünyasındaki genç jenerasyonun giyim tarzını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Derviş Bağzıbağlı bünyesinde birçok genç iş adamına takım elbiseler dikiyoruz. Tercih edilen kıyafetler genelde üzerlerine oturan ceketler, sigaret pantolonlar oluyor. Takım elbiselerde ise tek yırtmaçlı olanlar tercih ediliyor. Renkli ceketler ve pantolonlar da özellikle genç iş adamlarının stillerini oluşturan öğeler.
Kravatı doğru boyda bağlamak, doğru çorap ve ayakkabı seçimi gibi dikkat edilmesi gereken kritik noktalar neler?
Kravatı doğru boyda bağlamak vücut proporsiyonu ile orantılı olmalı. Mesela göbekli erkekler kravat boyunu daha uzun tutarlar, zayıf erkekler ceketini iliklendiği noktanın altında kullanırlar. Ben çorap konusunda son derece takıntılı bir insan olduğum için hep giydiğim pantolonuna uygun olmasını tercih ederim ama bazen renkli çoraplarda tercih ediyorum. Ayakkabı seçimi de çok çok önemli. Ben ayakkabının ne kadar sade olursa o kadar iyi olacağını düşünüyorum.
İş yemekleri için nasıl kıyafetler tercih edilmeli?
İş yemekleri genelde daha sosyal bir ortamda geçiyor. Erkekler iş dünyasının stresinden biraz olsun arınmak istiyor. Takım elbise olmadan da hem şık hem de ciddi olmak mümkün. Bunun için benim önerim pantolon ve ceketleri kombin etmeleri yönünde.
Mesela önemli bir iş anlaşmasına giden biri nasıl giyinmeli?
Bir iş anlaşmasına kesinlikle takım elbise ile gidilmeli. Mümkünse takım elbisenin rengi de lacivert olsun. Ama lütfen erkekler kırmızı kravat takmasınlar. Toplantılarda herkes banka memuru gibi oluyor. Lacivert takım elbiseye, yeşil bir kravat ya da son noktayı koymak için sarı kravat tercih edilebilir.
Bir süredir erkek stilini etkileyen İtalyan modasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Tartışmasız İtalyan erkekleri İngilizlerden sonra dünyanın en stil sahibi erkekleridir. Moda da kadınlar ve erkekler arasındaki giyim ayrımı kalktıkça erkeklerde dar ve kısa pantolonlar tercih ediyor. Ama bir iş adamı asla çorapsız takım elbise giymemeli. Günlük hayatta hoş pantolonların çorapsız ayakkabılar giyilmesine karşı değilim ama her şeyde olduğu gibi iyi fizik her kıyafette önemli. Kilolu biri için İtalyan stili çok abes oluyor.
İşte Raşit Bağzıbağlı'nın gayrimenkul patronlarının giyim tarzıyla ilgili yorumları:
Süleyman Çetinsaya (Artaş)
Süleyman Bey'in takım elbiselerinde ceket boyunu biraz daha kısaltmasını tavsiye ederim. Statüsüne uygun bir tarzda ve şık giyindiğini söyleyebilirim.
Ali Ağaoğlu (Ağaoğlu)
Ali Ağaoğlu giyime özen gösteren bir iş adamı. Bu fotoğrafta giydiği ceketin omuzları çok geniş duruyor. Ali Bey'e hazır giyim yerine kişiye özel dikimi tercih etmesini tavsiye ederim. Ceket çok kötü durmasa da bu kadar önemli bir iş adamında daha iyi bir ceket görmeyi beklerim. Günlük hayatında kendine has bir stili olduğunu düşünüyorum.
Erden Timur (Nef)
Erden Bey'in kıyafetini beğendim. Normalde benim çok sevdiğim bir look. Kolej havası veriyor, şık gözüküyor. Erden bey sadece biraz kilo verse olacak. Gerisi tamam.
Erdinç Varlıbaş (Varyap)
Bu listede en iyi giyinen erkek Erdinç Bey bence. Gerek Erdinç Bey'in fiziği, takım elbisesinin boyu ve kesimi ile harika. Sadece mümkünse kırmızı kravattan uzaklaşsın. Ayrıca çift düğmeli ceketlerde alt düğmeyi iliklemesin.
Ziya Yılmaz (Dap)
Ziya Bey'e de aynı şekilde kişiye özel dikim tavsiye ediyorum. Omuzlarını daha dik ve geniş gösteren ceketler giyebilir. Bende günlük hayatta yelek çok severim ama bu çok abiye bir yelek modeli. Yelek giymek istendiğinde daha yukardan kapanan bir yelek tercih etmesini tavsiye ederim kendisine.
Kerem Göğüş (Göğüş İnşaat)
Sevgili Kerem'in giyime olan düşkünlüğünü sosyal yaşamda karşılaşmalarımızdan biliyorum. Ama kişiye özel dikim tercih etmesini tavsiye ediyorum. Ceketin omzunda olan kırılmalar olmaz böylelikle. Kravatını çok beğendim ama gömleğinin düz beyaz olmasını tercih ederdim. Çok detay şıklık anlamına gelmiyor. Sadelik de stil sahibi olmanın gerektirdiği kriterlerdendir.
Yaşar Aşçıoğlu (Aşçıoğlu İnşaat)
Yaşar Bey'e Derviş Bağzıbağlı bünyesinde de kişiye özel dikim hizmeti vermiştik. Daha önce de söylediğim gibi, 'yeşil kravat tercih edin ve renkten korkmayın' demiştim. Yaşar Bey buna iyi bir örnek.
Merve N. Güreş/Emlaktasondakika.com
Yorum Yaz