Hızlı Geçiş Sistemi hakkında merak edilenler 5 soruda yanıt buluyor!
17 Eylül’de başlayacak olan Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) hakkında vatandaşın hala yeterli bilgisi yok. HGS nedir, nasıl çalışır, kaç liradır, nereden alınır
17 Eylül'de başlayacak olan Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) hakkında vatandaşın hala yeterli bilgisi yok. HGS nedir, nasıl çalışır, kaç liradır, nereden alınır? İşte EMLAK ROTASI olarak bütün bu konuları beş başlık altında inceledik
Türkiye köprü ve otoyollarda yepyeni bir sisteme geçmeye hazırlanıyor: Hızlı Geçiş Sistemi, yani HGS… Fakat otoyollarda halen Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) ve Kartlı Geçiş Sistemi (KGS) olmak üzere iki ayrı sistem zaten uygulanıyor.
Peki yeni sistem HGS'nin diğerlerinden farkı ne? Hangisi daha avantajlı, hangisi daha dezavantajlı? HGS nasıl çalışır? Neler getirecek?
İşte bütün bu soruların cevaplarını EMLAK ROTASI olarak sizler için araştırdık…
1- HGS nedir?
Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) adı verilen yeni sistem, iki ayrı alternatifi olan ve ücretli geçişlerde KGS'ye göre daha hızlı çalışan bir sistem. Etiket tipi, aracın ön camına yapıştırılıyor. Kart tipinde ise tıpkı basın araç kartları gibi aracın ön camına konması yetiyor. KGS'ye göre en büyük avantajı ise gişe geçilirken durmak veya duraklamak zorunda kalınmaması.
2- HGS kaç lira?
Etiket tipi HGS 5 TL'ye, kart tipi HGS 15 liraya satılacak. PTT müşterilerinden ise bu ücretler alınmayacak. HGS alan vatandaşlar, hesaba en az 60 TL bakiye yüklemek zorundalar. Ayrıca hesapta 30 TL'nin altında bakiye kalması halinde hesap kara listeye alınıyor. Bunun yanında HGS ile yapılacak geçişler, OGS gibi, KGS'ye göre yüzde 20 indirimli olacak.
3- HGS nereden alınır?
Tüm PTT şubeleri ile otoyol ve köprü girişlerine kurulan 29 PTT gişesinin yanı sıra yollar üzerindeki dinlenme tesisleri ve benzin istasyonlarından alınabilecek. Yine PTT Şubeleri başta olmak üzere kart satışı yapılan tüm noktalardan yükleme yapılabilecek. Ayrıca telefonlar aracılığıyla SMS yoluyla da yükleme mümkün olacak.
4- HGS ne zaman başlayacak?
Hızlı Geçiş Sistemi (HGS), ilk olarak 17 Eylül tarihinde İzmir – Çeşme, İzmir – Aydın Otoyolu ve İstanbul Boğaziçi Köprüsü'nde başlayacak. Yıl sonunda tüm Türkiye genelinde HGS başlamış olacak.
5- OGS, KGS ve HGS sistemlerinin hangisi daha avantajlı?
OGS; otoyol ve köprülerden duraklamadan, yüzde 20 indirimli geçiş imkanı sağlar. Ancak alması zahmetli ve pahalıdır. 40 ila 60 lira bedelle alınır. Banka hesabında sürekli para bulundurmak gerekir.
KGS kullanmak için gişelerde durmak gerekir. OGS ve HGS'ye göre yüzde 20 daha pahalıdır. Ancak kartını almak 1 lira ile 5 liraya mal olur. Hesapta para bulundurmak gerekmez. Yükleme yapmak son derece kolaydır.
HGS; hızlı ve yüzde 20 indirimli geçiş imkanı sağlar. OGS'ye göre almak daha kolay ve ucuzdur. 5 ve 15 lira olmak üzere iki türü vardır. Yükleme yapmak çok kolaydır. En büyük sıkıntısı asgari 60 liralık yüklemeler gerektirir; bakiyesi 30 liranın altına düşen ‘kara listeye' girer.
Emlak Rotası
Yorum Yaz