IBM akıllı şehirler kurmak istiyor
Günümüzde artan şehirleşmenin getirdiği sorunlara çözüm arayan IBM “Akıllı Şehirler Teknoloji Merkezi” kurdu
Şirketin İstanbul'daki ana binasında kurulan merkezde şehir operasyon merkezi, kamu güvenliği, ulaşım, sosyal hizmetler, enerji ve bina yönetimi gibi farklı alanlarda çalışmalar yapılıyor.
Dünyada bugüne kadar 2 binin üzerinde akıllı şehir projesi gerçekleştiren IBM, şehir kaynaklarının daha iyi yönetilmesine yardımcı olmayı hedefliyor.
“Şehirleşme oranının artması beraberinde bir çok sorun çıkarıyor” diyen IBM Türk Teknoloji ve Sektörel Çözümler Satış Müdürü Server Tanfer'e göre “şehir yönetiminde herkes kendi bilgisi ve yetkisi dahilinde iyileştirmeler yapmaya çalışıyor, ama bunları birbirinden bağımsız düşünmek doğru değil. IBM olarak yapmaya çalıştığımız şey sistemi bir bütün olarak görmek ve ona göre çözümler üretmek.”
“Şehirlerin daha yaşanabilir hale getirilmesinde teknoloji, beton kadar önemlidir” diyen Server Tanfer, yapılan yeni projelerde teknolojinin kullanılmamasını büyük bir eksiklik olarak değerlendiriyor. “Türkiye'nin en teknolojik şehrini kurmak isteyen ve bununla gurur duyacak belediye başkanlarına ihtiyacımız var” diyen Server Tanfer, bugüne kadar hiç bir belediye başkanının bu ‘Akıllı Şehir de neymiş?' diye sormak için kapılarını çalmadığını da ısrarla ifade ediyor.
“Kaynaklarımız azalıyor, parayı verseniz bile satın alamayacağımız şeyler var, o nedenle kaynaklarımızı verimli kullanmayı öğrenmemiz lazım” diyen IBM BT Mimarı Reha Yurdakul ise şehirdeki yaşam kalitemizi arttırabilmek için teknolojik yatırımlar yapmanın zorunlu olduğuna vurgu yapan bir başka isim. 20 yıldan fazla IBM'de görev yapan Reha Yurdakul'a göre veri toplamaya ve taşımaya yardımcı olan sensörlerin ucuzlaması şehir sistemlerini yeni baştan tasarlamaya imkan verecek.
IBM'in dünyanın farklı şehirlerinde yaptığı uygulamalarından bazıları ise şunlar. Hangi vagonun boş olduğunu önceden bildiren bir sistemin geliştirildiği İtalya'da yolcular boş olan vagonun önünde bekleyebiliyor. Her gün 4,5 milyon kişinin otobüs ve trene bindiği Singapur'da yolcular tek bir kart ile tüm taşıma araçlarını kullanabiliyor, park ücretlerini ödeyebiliyor ve küçük alışverişler yapabiliyor. Amsterdam havaalanında kullanılan bagaj kontrol sistemi sayesinde ise bagaj gecikme ve kayıp oranları yüzde 60'a varan oranlarda azaltılmış durumda.
İnternette gizlilik hakkı azalıyor
Teknoloji şirketi EMC'nin 15 ülkede 15 bin tüketiciyle yaptığı araştırmaya göre 10 internet kullanıcısından 6'sı geçen seneye oranla daha az gizlilik hakkına sahip olduğunu hissediyor. Bu konuda en karamsar ülkeler Brezilya ve ABD. Araştırmaya katılanların yüzde 81'i ise önümüzdeki 5 yıl içerisinde bugünkü mevcut hakların daha da azalacağını düşünüyor. “İnternette Gizlilik” adlı araştırmanın sonuçlarına göre, işletmelerin gizlilik haklarını koruma taahhüdünü yerine getirmeleri giderek daha önemli bir hal alıyor.
LittleBigPlanet'ın yeni bölümü kasımda çıkıyor
Sony'nin en beğenilen oyunlarından birisi olan LittleBigPlanet'ın yeni bölümü, kasım ayında Playstation 4 için çıkacak. Sackboy adlı sevimli karakterin, hayalî dünya Imagisphere'deki maceralarını konu alan oyunun yeni bölümünde OddSock, Swoop ve Toggle gibi yeni karakterler de olacak. Oyunun 3 Kasım 2014'te satış raflarında yerini alması bekleniyor.
TeknoSA, Bingöl'ün ilk teknoloji marketini açtı
Hizmet ağını genişletmeye devam eden TeknoSA, hizmet ağına Bingöl'ü de ekledi. Doğu ve Güneydoğu illerinde büyümeyi hedefleyen TeknoSA, Bingöl Cadde Mağazası'nda 258 metrekarelik bir alanda hizmet verecek. Bu mağaza ile birlikte şirket Türkiye genelinde 304 mağazaya ulaşmış oldu.
Zaman
- Etiketler:
- akıllı şehirler
- ıbm
Yorum Yaz