İdris Güllüce, 'AK Parti'ye sandıktan yüzde 46-47 oranında oy çıkar'
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, göreve geldikten sonra ilk kez bir televizyon programına 360’da çıktı
Türkmedya Grup Başkanı Cengiz Özdemir'in hazırlayıp sunduğu Stüdyo 360'a katılan Güllüce, yerel seçimlerden, kentsel dönüşüme, çere politikalarından 17 Aralık darbesine kadar bir dizi soruyu yanıtladı. Geçmişte İstanbul Tuzla Belediye Başkanlığı da yapan, Bakan Güllüce, AK Parti'nin sekiz hafta sonra yapılacak seçimden sıra dışı rekorla çıkacağını ifade etti, satır başlarıyla şunları söyledi: Yerel seçimler, genel seçime dönüştürüldü. AK Parti yeni bir belediyecilik anlayışı getirdi. İster sevsinler, ister sevmesinler, oy veren de vermeyen de “Belediyecilik AK Parti'nin işidir” diyor. Böyle bir kanaat oluştu. Belediyecilikte en iddialı parti, AK Parti'dir. Vatandaş, derin izan ve anlayışıyla bunu hissediyor. Lafa bakmıyor. Bütçenin 30 katı harcama vaad edene “Parayı nereden bulacaksın” diyor. “200 bin konut yapacağım” diyene, “Bu kadar alanı nereden bulacaksın” diye soruyor. 2014 seçimleri, AK Parti'nin büyük zaferiyle sonuçlanacak. Yerel seçimlerde toplam oyu tahmin etmek zordur. AK Parti 2009'da yüzde 38 aldı. Geçen seçimlerden fazlasını alırız. Yüzde 46,47,48, 49 olabilir. Bazı şehirlerde yüzde 80'i buluruz. Türkiye genelinde yüzde 46-47 olur. Bu müthiş bir şeydir, önemlidir. AK Parti üç genel seçim, iki referandum, iki yerel seçime girmiş. Üzerine menfi propaganda yapılmış. O yüzden yüzde 46-47 sıra dışı rekordur.
Türkiye'nin çevre politikaları
Çevre anlayışı bu ülke insanın yerli malı olduğuna inanıyorum. Bu ülke insanı çevre konusunda dikkatlidir. İnsan haklarına, hayvan haklarına duyarlıdır. Dünya bunları bizden sonra öğrenmiştir. Geçmişte eksik ve yanlışlar oldu. Farklı bir şekilde yorumlandığı için biraz frene basmış gibi duruyor vatandaşımız.
Herkesi çevre bayraktarı yapacağız
Bizim anlımız açık. Kampanyalarla herkesi çevreci yapacağız. Afrika'yı kirletmedik. Karadeniz'e nükleer atık bırakmadık. Bütün okullarda, gittiğim her yerde, herkesin birer çevre bayraktarı olmasını sağlayacağım.
2023'te hedef sıfır kirlilik
2023 vizyonumuz atık suyun yüzde 100'ünü arıtmaktır. Sıfır hava kirliliğidir. Katı atıkların geri dönüşümünde iyi bir yerlere geldik. Avrupa Birliği standartlarının hepsine uyacak durumdayız. Avrupa Birliği çevre ile ilgili faslı açtı. Bu konuda iddialıyız. Atık sanayicilerine sesleniyorum, yatırıma çağrı yapıyorum. Çevre konusunda 5-10 yıl sonra dünyanın en iyisi olacağımıza inanıyorum.
Çevre Bakanlığı destan yazmıştır
Batı'ya bakmaktan boyun fıtığı olduk. Benim kendi medeniyetimde, kültürümde, inancımda çevre, insan ve hayvan konusunda hassasiyet var. Aşırı tüketmemek emredilmiş. Tüketmeye sınır konulmuş. Avrupa kirletmemeyi 1970'lerde öğrendi. Biz 1000 yıldır biliyoruz. Eski yılların eksiklerine rağmen Çevre Bakanlığı destan yazmıştır.
Binaların yüzde 70'i riskli
Kentsel dönüşüm ve afete karşı ciddi adımlar atıldı. Ben 1999 depreminde İzmit'te enkaz kaldırdım, ceset çıkardım. Allah bu ülkeye her türlü güzelliği vermiş ama depremi de vermiş. Böyle bir vatanımız var. Bilgide çok iyiyiz, zemini tanımı ve mühendislik ise geçmişin hatalarıyla dolu. Biz kentsel dönüşümde yol gösterici olmak istiyoruz. Bu işi, vatandaşın belediyelerin, TOKİ'nin yapmasını istiyoruz. İstanbul Esenler'deki çalışmalar buna örnektir. Deprem riski barındırmayan binalara ulaşmamız lazım. Bazı ülkeler bunu, 20,30, 40 senede yapmış. Biz daha kısa sürede gerçekleştireceğiz. Köyleri de dönüşüme dahil etmek istiyoruz.
Öncelikli amaç yerinde dönüşüm
Yapılabilecek her alanda, yerinde dönüşüm anlayışından yanayım Bunun için çalışacağım. Vatandaşı oturduğu yerden kalması, Vatandaş, “Ben mahallemde kalmak istiyorum, başka yerde oturmak istemiyorum” diyor. Bizim için de öncelikli olan budur. Mecbur kalmadıkça, kimseyi başka bir semtte oturtmak istemeyiz.
Fikirtepe'de son durum
Kolay kolay zaman vermem. Saat ve gün verdim. “8 saat, iki hafta” dedim. 36 saatte Fikirtepe projesini imzaladım. Bir gün önce bir gün sonra, 15 gün içinde de temel kazılarına başlanacak. Bir yanlış anlaşılmayı düzeltmek isterim. Orada Büyükşehir Belediyesi veya bakanlığımız inşaat yapmıyor. Şirketler ve vatandaş yapıyor. İş firmalara kaldı. Avan projesini getiren, ruhsatını alan hemen çalışmaya başlar.
Alo 181, “İnek bizi rahatsız ediyor”
Alo 181 hattı açtık. “İnek bizi rahatsız ediyor” diye telefon eden de var, babasını çevreyi kirlettiği için şikayet eden çocuk da var. “Damperli kamyon moloz döküyor” diye plakasını veren de var Alo 181 faydalı oluyor. Vatandaşımızın aramasını bekliyoruz. Halkımızın anlayacağı üslupla çevreciliği anlatmaya çalışacağım. Ortak ir dil oluşturacağız.
17 Aralık Operasonu: İnadına demokrasi
Vatandaşın kirli bilgiyle bilgilenmeme hakkı olması lazım. Söyleni başından sonundan çıkarıp, önüne arkasına ekleme yaparak istedikleri gibi insanları manipüle ediyorlar. Bu çok kurnazca bir insan hakkı ihlalidir. AK Parti iktidara geldiğinde iyi yönetilmeyen bir ülke vardı. 17 Aralık, ekonomimizi sendeledi, Çok şükür başbakanımız sayesinde bu durumu aştık. Ben gelecekte daha da iyi olacağımızdan eminim. Bunun için inadına demokrasi diyorum.
Yorum Yaz