İdris Kardaş: 3. Köprü kanlarla inşa edildi!
Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün açılışında, İdris Kardaş ve Hikmet Genç köprünün önemini ve ne kadar zor şartlar altında inşa edildiğini anlattı.
Köprü açılısı sırasında düşüncelerini A Haber ekranlarında aktaran, Barış Akademisyeni Direktörü İdris Kardaş'ın yorumları;
“Bu köprünün, bugün açılışı için buraya gelen insanlar bunun anlamını biliyorlar. Sadece köprü olmadığını, 15 Temmuz sonrası ne kadar önemli olduğunu biliyorlar. Türkiye'de bir gelecek bir umut var. Ekranların başında insanlar heyecanla bekliyor. Umut gelecek olmazsa, yatırım olmaz. Büyük bir hevesle bekliyorlardı Türkiye bitecek diye, ama çok şükür öyle bir şey olmadı. Bakın köprü açıyoruz bugün. Bu köprünün açılmış olması gerçekten değeri çok büyük bir gurur. Herhangi bir köprü açılışı değil bu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan türbe ziyaretinden gelmiş. Burada dünyaya mesaj var, siz hukuksal darbelere, askeri darbelere devam edin biz yatırımlara devam edeceğiz. Çünkü bizim teslim olmaya niyetimiz yok. Dünyanın gözü Türkiye'de derken övüyoruz diye değil, 40 gün önce darbe girişimi olmuş ondan sonra böyle bir yatırımla köprüyü açabiliyoruz, başka bir örneği yok bunun.”
Avrupa'da hangi ülkede böyle yatırımlar var?
“Hem içerden hem dışarıdan engellemeler oldu. 3. Köprüye hayır sloganları atıldı hatırlarsanız. Bu köprü kanlarla inşa edildi. Bedel ödeye ödeye bir yerlere gelmeye çalışıyoruz. Türkiye 100 yıldır bir bağımsızlık savaşı veriyor. Birini başardı Cumhuriyeti kurdu, birde bunu devam ettirmek için savaşıyoruz. Bütün savaşlara karşı mücadele veriyoruz, bu istikrar halkın kendi iradesine sahip çıkışı en net kanıttır. Kılıçdaroğlu'na yapılan saldırıda herkes çok güzel tepkiler verdi herkes kınadı, bu mükemmeldi. Bu savaşta her bireyimizi kim olursa olsun asker, polis, halk, arkasında olmamız gerekiyor. Türkiye'nin ekonomisinin güçlü olduğunun göstergesidir bu. Avrupa'nın hiçbir ülkesinde bu kadar büyük yatırım yapıldığını sanmıyorum. Türkiye herkesle çarpışa çarpışa bu köprüyü açıyor. Siyasi, ekonomik yapılan bütün saldırılara karşı gelerek bu köprüyü yaptık. 15 Temmuz şehitleri, daha öncesi ve sonrası hepsinin kıymetini biliyoruz. Bunun farkında olarak bu köprüye sahip çıkıyoruz” dedi.
İdris Kardaş'ın yorumlarına Hikmet Genç şöyle devam etti;
“Meydan okumaktır bu. Bu mega bir proje, ne diyoruz dünyanın en büyük en geniş köprüsü. Türkiye bu topraklarda bu köprüyü açıyor bütün dünya basında bu haberi geçiyor. Çok güzel bir manzara, boğaza en güzel gerdanlık bu oldu. Raylı sistemi olan asma köprü olarak dünyaya gösteriyoruz. Bununla bitmiyor Avrasya tünelimiz var. Tüm dünya gündeminde birde şu var, dünya gündeminden düşmüyoruz 5 seneye 4 seçim, darbe, köprü açılışları sığdırdık. Sürekli meydan okuyoruz. Ne olursa olsun bu ülkede bu yatırımlar devam ediyor. 15 Temmuz darbe girişiminden geçiyoruz bunları aşıyoruz hemen ardından bu köprüyü açıyoruz. Sürekli gündemi olan sürekli mücadelesi olan milletiz. Bunlar ne kadar dinamik bir toplum olduğumuzu gösteriyor. Bu topraklarda yaşayan insanlar bunlardan mutlu oluyor. İçimizde muhalefet yaptığını zannedenler var, mimarlar odası kule böyle olmamalıydı filan diyor ama onlar yeni kapı ruhundan filan anlamaz. İki tane kule diyorlardı bakın şimdi nasıl. Sosyal medyada eleştirmeye çalışanlar var ama umursamıyoruz. Bu ülke uçurtma gibi rüzgar vurdukça uçuyor.”
İyi ki bu topraklarda doğmuşuz!
“Vatana millete hayırlı olsun, bu kadar büyük bir yapıdan Türkiye bu topraklarda daha nicelerini yapacaktır. Bu projeler bizi heyecanlandıran kendimize güvenimizi sağlayan bizim topraklarımızda yükselen ve dünyaya meydan okuyan projeler. Tüm Batılılar gelişmiş ülkeler bu büyük yapılarla ne kadar Türkiye üzerinde oynasa da siyasi sıkıntılar olsa da, Türkiye bunları yapmaya devam ediyor. Küçümsenecek şeyler değil, umarım ki bu enerjimiz ülkemizde yeni projelerin katılmasını yapılmasını sağlayacak. Bu sene sonunda Aralık ayının 24 ya da 26'sında Avrasya açılışı var. Hakikatten dev bir proje, bu ülkede ne yaşlanırsa yaşınsın büyümeye devam ediyor. Büyük oyunlarına rağmen ayakta duruyoruz büyümeye devam ediyoruz. İyi ki bu topraklarda doğmuşuz” dedi.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü Kuzey Marmara Otoyolu projesinin Odayeri – Paşaköy kesiminde yer alıyor. Köprü üzerindeki raylı sistem, Edirne'den İzmit'e kadar yolcu taşıyacak. Marmaray ve İstanbul Metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yeni yapılacak 3. Havalimanı da birbirine bağlanacak.
Araçlar hem kesintisiz bir şekilde transit geçiş yapabilecek hem de İstanbul'un şehir içindeki ve mevcut boğaz köprülerindeki trafiği azalmış olacak. Böylece, önemli ölçüde yakıt tasarrufu da sağlanacak.
Hangi araç hangi köprüden geçecek?
15 Temmuz Şehitler Köprüsü
Dingil mesafesi 3.20 altında olan panelvan, kamyonet ve vam dışında 1. sınıf tüm araçlar 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nden geçebilecek. Taksi, dolmuş ve İETT otobüsleri için de bu yeni uygulama geçerli olacak.
Fatih Sultan Mehmet Köprüsü
1. sınıf tüm araçlar, kamyon ve kamyonet dışında dingil mesafesi 3.20 ve üzerinde olan 2. sınıf araçlar Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçebilecek.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü
Ağır tonajlı araçlar, kamyonet, kamyon ve diğer tüm araçlar Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçebilecek.
Geçiş ücreti otomobiller için 9 lira 90 kuruş
Köprü geçiş ücretleri, Avrupa'dan Asya'ya geçişte otomobillerde 9,90 lira, aks aralığı ve sayısına göre ağır tonajlı araçlarda 13,20 liradan başlayacak. Asya'dan Avrupa'ya geçişler ise ücretsiz olacak. Köprünün bağlantı yollarının ücreti ise kilometre başına 8 sent (24 kuruş) olarak belirlendi. Ücretler, 2 Ocak 2017'ye kadar geçerli olacak.
Yavuz Sultan Selim Köprüsünde OGS ve HGS'nin yanı sıra vatandaşın köprüye alışmasını sağlamak için nakit para ile geçiş imkanı da sunulacak. Ancak sonraki süreçte nakit geçiş kaldırılacak.
Yorum Yaz