IFC, sağlık tesislerine finansman sağlıyor
Dünya Bankası Grubu üyesi IFC (Uluslararası Finans Kurumu), yeni nesil sağlık tesislerinin inşa edilmesini destekliyor.
Dünya Bankası Grubu üyesi IFC (Uluslararası Finans Kurumu), Doğu Anadolu bölgesinin önemli bir sağlık merkezi olma yolunda hızla ilerleyen Elazığ'da, yeni nesil sağlık tesislerinin inşa edilmesini destekleyen bir proje tahviline 80 milyon Euro yatırım yapıyor.Söz konusu projenin yüksek kalitede halk sağlığı hizmetlerine erişimin arttırılmasına yardımcı olması hedefleniyor.
Toplam değeri 288 milyon Euro olan 20 yıllık bu tahvil, Türkiye'de kamu-özel sektör ortaklığı (KÖSO)modeli ile yapılan bir hastane için yapılmış ilk proje tahvil finansmanı. IFC destekli proje,ülkenin kamu hastanelerinin büyük bir revizyondan geçirilmesi için tasarlanan önemli bir girişim olan Türkiye Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın bir parçası. 1000 yatak kapasiteli Elazığ Entegre Sağlık Kampüsü,son derece modern teknolojilerle donatılmış 5 adet sağlık tesisini kapsayacak. Bu kampüs eski ve farklı yerlere dağılmış olan hastanelerin yerini alarak sağlık hizmetlerinde verimliliğin arttırılmasına olanak sağlayacak.
Tahvil ihracında ana yatırımcı olan IFC, bu büyük yatırımı ile Türkiye'ye ve projeye yatırımcı güveninin güçlenmesini hedefliyor. IFC'nin katılımı aynı zamanda Türkiye'nin proje finansmanı piyasasında çok yaygın olmayan vadelerde fonlama sağlayan daha geniş ve çeşitli gruplardan uluslararası yatırımcının proje tahviline iştirak etmesine yardımcı oldu.Bu borç dilimi Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Dünya Bankası Grubu'nun Çok Taraflı Yatırım Garanti Ajansı (MIGA) tarafından sağlanan yenilikçi bir kredi geliştirme mekanizması ile de desteklendi. Kredi ile zenginleştirilen bu dilim Moody's tarafından Türkiye'nin mevcut kredi notunun iki puan üzerinde Baa2 notunu aldı.
Rönesans Sağlık ve Gayri Menkul Yatırımları Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Kamil Yanıkömeroğlu “IFC'nin bu işlemdeki katılımını oldukça değerli buluyoruz. Sağlık alanında KÖSO yapılanmalarında tecrübeli ve sermaye piyasası başlangıçlarını arttıran uluslararası bir finansal kuruluş olan IFC, bu konuda önemli bir rol oynamış ve çeşitli kurumsal yatırımcılardan istifade etmemize yardımcı olmuştur "dedi.
Tahvil, aynı zamanda, önemli bir çevresel, sosyal ve yönetişim derecelendirme kuruluşu olan Vigeo tarafından da tasdik edilen Türkiye'deki ilk "yeşil ve sosyal" proje tahvilidir. Gelirler, iklim dostu teknolojilerle donatılan bir kampüsün inşasını finanse edecektir.
“IFC Türkiye Ülke Müdürü Aisha Williams, "Sermaye piyasaları, nüfusun büyük bölümüne uygun fiyatlı sağlık hizmetlerinin ulaştırılmasında kritik bir rol oynayabilecek uzun vadeli istikrarlı finansmana erişim sağlıyor" şeklinde ifade etmiştir. “Elazığ'daki sağlık kampüsü için tahvilin başarıyla ihraç edilmesinin, sağlık sektöründe benzer projeler için uzun vadeli finansman paketlerinin farklı ve yenilikçi metodlara geliştirilmesine önderlik edeceğini öngörüyoruz.
İhraççı şirket konsorsiyumundaki en büyük iki pay sahibi, IFC'nin özsermaye müşterisi ve Türkiye'nin en büyük inşaat şirketlerinden biri olan Rönesans Holding A.Ş ve sağlık alanında KÖSO projelerinde lider kuruluş Rönesans Sağlık Yatırımları ile küresel bir altyapı fonu olan Meridiam'dır.
Bu yatırım, daha etkin ve mali açıdan sürdürülebilir bir sağlık sistemine katkıda bulunarak eşitliği ve sosyal hizmetleri arttırmaya yardımcı olduğundan Dünya Bankası Grubu Türkiye Ülke Ortaklık Stratejisi'ni desteklemektedir.
Elazığ Entegre Sağlık Kampüsü, TC Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen KÖSO programının bir parçasıdır. IFC 165 milyon doların üzerinde doğrudan finansman ile programı desteklemiş ve Türkiye'de üç adet KÖSO sağlık projesine 245 milyon dolar değerinde ilave finansmanı harekete geçirmiştir. Sonuç olarak Ankara, Kayseri ve Adana'da her biri birkaç hastaneden oluşan üç adet sağlık kampüsü inşa edilecektir. Halk sağlığı hizmetlerine, sağlık ihtiyaçları Genel Sağlık Sigortası sistemi kapsamında olan Türkiye nüfusunun büyük bir çoğunluğu tarafından erişebilirdir.
Toplamda 5 milyar dolarlık portföy ile Türkiye, IFC'nin dünyada faaliyet gösterdiği ikinci büyük ülkedir ve Washington D.C'den sonra en büyük ofisi Türkiye'dedir. 2016 mali yılında IFC, diğer finansal kuruluşlardan elde edilen sendikasyon dahil toplam 1.8 milyar dolarlık kısa ve uzun vadeli yatırım yaparak Türkiye'de rekor kırmıştır.
Yorum Yaz