İklim değişikliğiyle mücadele için proje hazırlandı
"Düşük Karbonlu Kalkınma İçin Çözümsel Tabanlı Strateji ve Eylem Geliştirilmesi Teknik Yardım Projesi" hayata geçiriliyor.
İklim değişikliğiyle mücadele kapsamında yürütülen küresel çaplı çalışmalara destek verilmesi amacıyla "Düşük Karbonlu Kalkınma İçin Çözümsel Tabanlı Strateji ve Eylem Geliştirilmesi Teknik Yardım Projesi" hazırlandı.
Bölgesel Çevre Merkezi (REC) Türkiye'den alınan bilgiye göre, REC, Human Dynamics ve AESA konsorsiyumunca yürütülen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının faydalandırıcısı olduğu, AB Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı Programı Hibe Anlaşması çerçevesinde yapılandırılan projenin açılış toplantısı 12 Ekim'de gerçekleştirilecek.
Projeyle, iklim değişikliğine karşı küresel çapta yürütülen çalışmalara bilimsel tabanlı mücadele yoluyla katkı sağlanması, insan kaynaklı sera gazı salımlarının azaltılması, iklim dirençli düşük karbonlu kalkınma yolunda orta ve uzun vadeli iklim eylemi için ulusal ve yerel kapasitenin artırılması hedefleniyor.
Bu kapsamdaki çalışmalar, AB iklim politikası ve mevzuatıyla uyumlu, uzun vadeli düşük karbonlu kalkınmanın desteklenmesi için oluşturulacak analitik temel ve İklim Değişikliği Ulusal Eylem Planı'nda (İDEP) yer alan "bina, atık, ulaşım ve tarım" sektörlerine yönelik maliyet etkin iklim değişikliği azaltım faaliyetlerine odaklı olacak.
Projenin yürütücü ortağı REC Türkiye, özellikle ulusal mevzuatla uyumlaştırılacak iklim değişikliğiyle ilgili AB direktiflerine yönelik etki analizi çalışmalarını yapacak.
Yeşil büyüme sağlanacak
Üç yıl sürecek proje sonunda, iklim değişikliğiyle ilgili stratejilerin gözden geçirilmesi, AB iklim mevzuatına yönelik düzenleyici ve sektörel etki analizlerinin hazırlanması, İDEP'te belirtilen eylemlerin seçilen ekonomik sektörlerde oluşturacağı maliyet ve salım azaltım potansiyelinin belirlenmesi, olası stratejiler için analitik temel ve uzun vadede yeşil büyümeyi sağlayacak eylemlerin geliştirilmesi öngörülüyor.
Proje bitiminde konuya ilişkin mevcut durum ve değerlendirme raporları, düzenleyici etki analizleri, ulusal düzeyde ve seçilen sektörler düzeyinde sera gazı senaryoları ile stratejik olarak uygulanabilir iklim değişikliği azaltım eylemleri raporu gibi çıktıların alınması planlanıyor.
Yorum Yaz