İKSV İstanbul Tasarım Bienali tamamlandı!
İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın 40. yılında, Eren Holding, Koray Şirketler Topluluğu, Vestel ve VitrA eş sponsorluğunda, iki buçuk yıllık bir hazırlanma sürecinin ardından hayata geçirdiği ilk İstanbul Tasarım Bienali, 12 Aralık Çarşamba günü sona erdi
İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın 40. yılında, Eren Holding, Koray Şirketler Topluluğu, Vestel ve VitrA eş sponsorluğunda, iki buçuk yıllık bir hazırlanma sürecinin ardından hayata geçirdiği ilk İstanbul Tasarım Bienali, 12 Aralık Çarşamba günü sona erdi.
İstanbul Tasarım Bienali'nde küratörler Emre Arolat ve Joseph Grima'nın, Londra Tasarım Müzesi Direktörü ve İstanbul Tasarım Bienali Danışma Kurulu Üyesi Deyan Sudjic tarafından belirlenen “Kusurluluk” (Imperfection) temasını, kendi bakış açılarıyla yorumladılar. Küratöryal sergilerde iki farklı mekânda 46 ülkeden 300'e yakın tasarımcı ve mimarın 100'ün üzerinde projesi yer aldı. Emre Arolat'ın küratörlüğündeki “Musibet” sergisi İstanbul Modern'de, Joseph Grima'nın küratörlüğünü üstlendiği “Adhokrasi” sergisi ise Galata Özel Rum İlköğretim Okulu'ndaydı.
Bienalin iki ana sergisinin yanı sıra iki ay boyunca İstanbul'un farklı bölgelerine yayılan Akademi Programı, Atölye Çalışmaları Sergileri, Yaratıcı Film Kuşağı, Tasarım Yürüyüşleri, Seminer Programı ve Paralel Katılımcı etkinlikleri gerçekleştirildi.
İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir ve Kıbrıs'ta bulunan 26 üniversitenin 76 bölümü ile işbirliğinde geliştirilen Akademi Programı kapsamında ortaya çıkan ürün ve fikirlerin yanı sıra paneller ve kolokyumlar gerçekleştirildi. Üniversite öğrencilerinin, proje yürütücüsü akademisyenlerle beraber “Kusurluluk” temasını farklı bakış açılarıyla yorumladıkları ve İstanbul'un çeşitli bölgelerindeki 17 üniversite kampusunde ve 5 farklı mekândaki 82 projeyi toplam 27.250 kişi ücretsiz olarak ziyaret etti.
Bienalin ön etkinlikleri kapsamında, 22-27 Mart 2012 tarihlerinde gerçekleştirilen 12 ayrı atölye çalışmasında yer alan 250'ye yakın öğrenci ve 30 uluslararası tasarımcı tarafından tasarlanan ürünler, projeler, eskizler ve diğer materyaller Atölye Çalışmaları sergileri kapsamında İstanbul'un farklı semtlerinde bulunan 21 mekanda yer aldı.
Yaratıcı Film Kuşağı kapsamında, mimarlıktan moda tasarımına, ürün tasarımı, grafik tasarım ve gastronomiden kentsel tasarıma uzanan geniş yelpazedeki belgesel ve video işlerinden oluşan 9 ülkeden 19 film, 19 güne yayılan bir programla gösterildi. Yaratıcı Film Kuşağı'nın açılışı, ünlü yönetmen Gary Hustwit, sinema yazarı Esin Küçüktepepınar, reklamcı ve İstanbul Bilgi Üniversitesi akademisyenlerinden Levent Erden ile İstanbul Tasarım Bienali Direktörü Özlem Yalım Özkaraoğlu'nun konuşmacı olarak yer aldığı “Sinema ve Tasarım: Yaratıcı Bir İlişki” başlıklı panelle yapıldı. Panel kapsamında İstanbul'un kentsel dönüşümü masaya yatırıldı.
İstanbul'un farklı bölgelerindeki tasarım odaklı ofis, mağaza, atölye, imalathane ve mimari yapıları özel bir rehber eşliğinde gezme fırsatı sunan Tasarım Yürüyüşleri, Kuzguncuk, Beyoğlu-Cihangir-Galatasaray, Şişhane-Galata, Nişantaşı-Teşvikiye, Sultanahmet, Fener-Balat, Karaköy ve TasaPlatform ile Tasarım Yürüyüşü olmak üzere 8 ayrı rotada yapıldı. Tasarım Yürüyüşleri, Türkiye'den ve yurtdışından gelen ziyaretçiler tarafından büyük ilgi gördü, programda ilave yürüyüşler düzenlendi.
Seminer Programı kapsamında farklı kuruluşlar tarafından bienal temasıyla bağlantılı olarak toplam 16 seminer, panel ve konferans düzenlendi. Seminer Programı'ndaki etkinliklere katılan isimler arasında, GSD-Kamusal Alan, Sanat ve Tasarım programının yürütücüsü Krzysztof Wodiczko, Londra Royal College of Art Dekanı Ute Meta Bauer, Columbia Üniversitesi Graduate School of Architecture, Planning and Preservation Dekanı Mark Wigley, yazar, küratör, mimarlık tarihçisi Zeynep Çelik, mimar Felicity D. Scott, New York Şehir Planlama Bölümü Müdürü Amanda M. Burden, Rotterdam Mimarlık Bienali yetkilileri, Rotterdam Belediye Başkanı Ahmed Aboutaleb, Arnavutköy Beldiye Başkanı Ahmed Haşim Baltacı, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, YANDEX Başkanı Arkady Volozh,TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Abdurrahman Çelik ve Belyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan gibi isimler de yer aldı.
Mimarlık/tasarım ofisleri ve yaratıcı alanlarda faliyet gösteren firmaların bienal teması ile bağlantılı etkinlikler gerçekleştirdiği , +D Group, Arzum, BMS, Camhane, Camper, ÇEBİ, Dhoku, Dilek Hanif, Ersa, Koleksiyon, Meriç Akay, Milli Reasürans Sanat Galerisi, Mozaik, NORDist, Tayfun Mumcu, Türk Patent Enstitüsü, Zebra Design Factory gibi firmaların ve stüdyoların aralarında bulunduğu Paralel Katılımcı programında, Prof. Dr. İlhan Tekeli, Prof. Dr. Murat Güvenç, Ali Cindoruk, Ela Cindoruk, Ayşe Birsel, Koray Özgen, Ece Yalım gibi önemli Türk tasarımcı, düşünür ve fikir liderlerinin yanı sıra Marcel Wanders, Giulio Cappellini, Filip Pagowski ve Bibi Seck gibi dünyaca tanınmış tasarımcılar da yer aldı.
Uluslararası basından yoğun ilgi gören İstanbul Tasarım Bienali, açık kaldığı süre boyunca 25 ülkeden 300'ün üzerinde tasarım editörü ve eleştirmeni ağırladı, dünyanın önde gelen pek çok yayın organında geniş yer buldu
13 Ekim'de kapılarını açan ilk İstanbul Tasarım Bienali sergilerini 44.600 kişi ziyaret etti. İstanbul Tasarım Bienali, sergilerin yanı sıra gerçekleştirilen tüm yan etkinliklerle yaklaşık 115.000 izleyiciye ulaştı.
İstanbul Tasarım Bienali'nde çocuk ve öğrenciler tasarımla buluştu;
Ziyaretçiler ücretsiz rehberli turlar eşliğinde sergileri gezdi
İstanbul Tasarım Bienali kapsamında İstanbul Modern tarafından, 9-12 yaş aralığındaki çocuklara özel hazırlanan “Tasarım Zamanı” adlı eğitim programı yapıldı. İKSV'nin bireysel katılımcılar ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Bilgi Üniversitesi Gençlik Çalışmaları Birimi, Nesin Vakfı, Tarlabaşı Toplum Merkezi, Toplum Gönüllüleri Vakfı ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı desteğiyle gerçekleştirdiği BitamBiöğrenci projesi, kapsamında yaklaşık 3.500 öğrenci, İstanbul Tasarım Bienali sergilerini gezdi.
Bienal kapsamında düzenlenen turlar için toplam 35 tur rehberi görev aldı. Sergilere bilet alan ziyaretçiler, bienalin eş sponsorlarından Vestel'in katkılarıyla sergileri ücretsiz rehberler eşliğinde gezme fırsatı buldu. Üniversite öğrencileri ise İKSV Resmi İletişim Sponsoru Vodafone'un katkılarıyla, bienal sergilerine bir bilet aldıklarında, bir bilet de hediye aldı.
İstanbul Tasarım Bienali'ne özel, arşiv niteliği taşıyan yayınlar hazırlandı
İstanbul Tasarım Bienali için birçok farklı yayın hazırlandı: Tüm bienal etkinliklerinin yer aldığı İstanbul Tasarım Bienali Yaratıcı Kent Haritası, sergi ve etkinliklerin tüm detaylarının yer aldığı İstanbul Tasarım Bienali Program Kitapçığı ve 3 ayrı cilt ile tasarımı özgün bir kavramsallaştırılmaya tabi tutarak sergilerde yer alan projeler hakkında ayrıntılı bilgi sunan ele alan İstanbul Tasarım Bienali Kataloğu. Kataloğun tasarımı, İstanbul Tasarım Bienali web sitesi ve DOMUS Dergisi'nin tasarımcıları Marco Ferrari ile Elisa Pasqual tarafından yapıldı. Editörlüğünü Benan Kapucu, Tamar Shafrir, Vera Sacchetti ve Avinash Rajagopal'ın üstendiği yayın, Ofset Yapımevi tarafından basıldı.
Bienal kapsamında iki haftada bir Mayıs ayından beri yayımlanan sokak gazetesi “New City Reader”, yıl sonuna kadar şehrin duvarlarında yer almaya devam ediyor. Farklı başlıklarla hazırlanan ve her sayısında kent, mimari ve kamusal alana dair makalelere yer verilen “New City Reader” gazetesinin içeriğine dair detaylı bilgilere istanbultasarimbienali.iksv.org web sitesinden ulaşılabilir.
İlk İstanbul Tasarım Bienali, dünya tasarım ve mimarlık çevrelerinin yanı sıra uluslararası basının ilgi odağı oldu
New York Times (ABD), Blueprint (İngiltere), Forbes.com (ABD), Abitare (İtalya), Die Tageszeitung (Almanya), Telegraph (İngiltere), The Guardian (İngiltere) ve Wall Street Journal, Evening Standard (İngiltere) gibi dünya basının önde gelen gazete ve dergilerinden eleştirmenler bienali izlemek için İstanbul'daydı ve izlenimlerini kendi ülkelerine taşıdılar.
İstanbul Tasarım Bienali'yle ilgili övgü dolu haberler ayrıca Reuters, International Herald Tribune, Financial Times, Der Spiegel, Die Tageszeitung, Süddeutsche Zeitung, ABC Spain, Wallpaper*, New York Times Style Magazine, Domus, Frame, Interni, Abitare, Metropolis, Dezeen, Architectural Record, Architectural Review, DDN, Elle Decoration, Interior Design, Designlines, TL Magazine, Wired, AD Spain, AD France, Le Journal des Arts, Monopol, Kunstzeitung, Objekt, Form, Stylus, Wohnrevue, Depature, The Art Newspaper, Canvas Magazine, Vogue İtalya gibi dünyanın önde gelen pek çok yayınında yer buldu.
İstanbul Tasarım Bienali ile ilgili haberler, henüz bienal kapılarını açmadan dünyanın önde gelen birçok yayın kuruluşunda geniş yer almaya başladı. New York Times gazetesinde 9 Eylül tarihli sayısında tasarım eleştirmeni Alice Rawsthorn “Adhokrasi, tasarımın hızla değişen rolü hakkında devam eden tartışmaya yapıcı bir katkıda bulunabilecek ve alışılmadık derecede tutkulu bir çaba. Eğer başarılı olabilirse, İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen İstanbul Tasarım Bienali, küresel tasarım takvimine dinamik bir ilave olarak eklenebilir” öngörüsünde bulundu. Wall Street Journal gazetesinin 5 Ekim 2012 tarihli sayısında Thorsten Gritschke, küratörlüğünü Emre Arolat ve Joseph Grima'nın üstlendiği İstanbul Tasarım Bienali'nin, kusurluluk temasını bir ilham kaynağı olarak kullandığını ve çeşitli tasarım disiplinleri üzerinde bir konuşma noktası olarak yeniden keşfettiğini vurguladı.
İstanbul Tasarım Bienali'nin ön izleme günlerinde ziyaret eden birçok uluslararası tasarım eleştirmeni bienalden övgü dolu sözlerle bahsetti. Mimarlık ve tasarım alanlarının önde gelen mecralarından Dezeen dergisinin baş editörü Marcus Fairs, 18 Ekim tarihli haberinde, İstanbul Tasarım Bienali açılışında İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı'nın “İstanbul'un tasarıma diğer şehirlerden daha fazla ihtiyacı var'' sözlerini manşete taşırken, Eczacıbaşı'nın, ‘Designed in Turkey' tabirinin arzu edilen bir nitelik haline gelmesiyle İKSV'nin bu alandaki misyonunu tamamlamış olacağı sözlerine de yer verdi. Almanya'nın en çok gazetelerinden Die Tageszeitung'da Ingo Arend'in 16 Ekim tarihli haberinde “Türkiye kültür hayatının ayrılmaz bir parçası olan ve bu bakımdan büyük bir övgüyü hak eden İKSV bu en genç etkinliğiyle yelpazesine bir renk daha ekliyor” yorumuna yer verilirken, İngiltere basının en yüksek tirajlı gazetelerinden Telegraph'tan David Nicholls, “İstanbul'un ilk Tasarım Bienali gelecek için mükemmel bir temel oluşturuyor. İstanbul'u gitgide daha cazip ve dinamik bir şehir haline getiren tasarım odaklı iş kollarının, bienal ile birlikte ekonomiye artan katılımını görmeyi merakla bekliyorum” yorumunda bulundu.
İstanbul Tasarım Bienali birçok kurumun desteğiyle gerçekleştirildi
İlk İstanbul Tasarım Bienali, Eren Holding, Koray Şirketler Topluluğu, Vestel ve VitrA eş sponsorluğunda gerçekleştirildi.
Atölye Çalışmaları'na eş sponsorlardan Koray Şirketler Topluluğu, Vestel ve VitrA'nın yanı sıra Absolut Vodka, Coca-Cola, Roman, Matraş ve Nef destek verdi.
Atölye Çalışmaları ve Yaratıcı Film Kuşağı'nın mekân destekçileri arasında TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Material ConneXion İstanbul, Dükkan Steak House, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Seramik ve Cam Tasarımı Bölümü, Pera Müzesi ve Fransız Kültür Merkezi yer aldı.
Tasarım Yürüyüşleri, o.d.m. watches sponsorluğunda yapıldı.
Seminer sponsorluğunu Audi Urban Future Initiative üstlendi.
Superpool tarafından tasarlanan Yaratıcı Kent Haritası sponsorluğunu TUSKON (Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu) üstlendi. Bienale destek veren kurumlar arasında TÜSİAD da yer aldı.
Bienalin konaklama sponsorluğunu Martı İstanbul Hotel, yapı malzemeleri sponsorluğunu Jotun Boya üstlendi. Bienale katkı sağlayan diğer kuruluşlar arasında ise +90 ArtıDoksan Hızlı İmalat Teknolojileri San. ve Tic. AŞ, CEVA Lojistik, UPM-Kymmene Kağıt Ürünleri San. ve Tic. Ltd. Şti., Lumina Aydınlatma, Adahan İstanbul Hotel ve Kavaklıdere yer aldı.
İstanbul Tasarım Bienali'nin düzenlenmesi için Başbakanlık Tanıtma Fonu, Avrupa Birliği Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beyoğlu Belediyesi de destek verdi.
İKSV'nin tüm festivallerine Öncü Sponsor Eczacıbaşı Holding, Resmi Havayolu Türk Hava Yolları, Resmi İletişim Sponsoru Vodafone ve Resmi Taşıyıcı DHL Express, Servis Sponsorları Ergo Sigorta ve GFK da destek oldu.
Bienalin kurumsal görsellerini ise TBWA hazırladı.
Yorum Yaz