maritbet girişmaritbet
İmar barışında 'komşu komşuya' muhtaç!

İmar barışında 'komşu komşuya' muhtaç!

‘İmar Barışı’ bir yandan çözüm sunarken bir yandan yeni sıkıntıları beraberinde getirdi.

Barıştan yararlanmak isteyenler tek tek komşuların olurunu almak zorunda. Vatandaşlar bunun sıkıntılı olduğunu belirtip devletten çözüm istiyor. Öneriler ise “Birey-daire, sınıflandırma veya üçte bir çoğunluk” olarak sıralanıyor. Uzmanlar da yanlış beyan endişesi taşıyanlara harita mühendislerine başvurmasını tavsiye ediyor.

Türkiye genelinde 13 milyon yapıyı ilgilendiren ‘İmar Barışı' bir yandan çözüm sunarken bir yandan yeni sıkıntıları beraberinde getirdi. Çevre ve Şehirçilik Bakanlığı, tıpkı kentsel dönüşümün ilk başladığı yıllarda olduğu gibi bu süreçte de tüm komşuların yüzde 100 onayını istedi. Bu durumda Yapı Kayıt Belgesi için vatandaş bireysel olarak 31 Ekim'e kadar başvursa bile çıkacak bedelin tamamı belirtilen süre olan 31 Aralık 2018'e kadar ödenmediği müddetçe barış mümkün olmayacak. Her komşunun kendi payına düşen bedeli ödemesi gerekiyor. Birinin benim param yok ya da ödemiyorum demesi durumunda ise Yapı Kayıt Belgesi düzenlenemiyor.

BARIŞ İSTEYEN ÇOK

İşte tam da bu noktada Türkiye genelinde sıkıntıların yoğun olarak yaşandığı gözleniyor. Vatandaş, “Barışmak isteyen çok ama bir kişinin istememesi ve parayı ödememesi neden çoğunluğu etkiliyor? Çoğunluğun hiç mi önemi yok? Birey-daire veya üçte bir çoğunluk sorunu çözer ve vatandaş barışabilir” deniyor.

ASLINDA TALEP HAKKI VAR

Bir başka çözüm önerisi ise sınıflandırma olarak karşımıza çıkıyor. Bize telefon açan bir vatandaş, “Bizim apartmanda tapular kat mülkiyetli. Ben en üst katta oturuyorum. Dairemi terası içeriye katarak büyüttüm. Şu an öyle kullanıyorum. Bunu yasal hale getirmek istiyorum. Zaten bina yıkılıp yeniden yapıldığında yapı kayıt belgesi bana ek bir emsal vermiyor. Kimsenin yıkılıp yeniden yapıldığında da hakkını ihlal söz konusu değil. Benim durumumda olanlarda çoğunluk aranmamalı” talebinde bulunuyor.
 
Yapı Kayıt Belgesi'nin verilmesine ilişkin düzenlenen ve Resmi Gazete'de yayımlanan usul ve esaslarda, “Yapı Kayıt Belgesi bedelinin tamamını ödeyen yapı maliki genel hükümler çerçevesinde diğer yapı maliklerinden kendi paylarına düşen miktarı talep etme hakkına sahiptir” deniliyor. Ancak bunun da sorunu tam olarak çözmediğine dikkat çekiliyor. Bize telefon açan bir vatandaş, “Benim apartmanda 12 daire var. Apartman yöneticisi olarak e-devletten müracaat ettim. Ama bir kişi ödemem diyor. Diğer daire sahipleri de biz onun payına düşen parayı ödemeyiz diyorlar. İkna edemedim kimseyi. O kişiden bu parayı almak için avukat tutmak gerekiyor. Bu da en az 3 bin lira avukata para ödemesi demek. Sonra mahkemenin ne zaman biteceği belli değil. Bittiğinde de ödemeler tam rakamdan olmayabilir. Bu işi her bir daire sahibi olarak, (bireye daire olarak) değiştirmezlerse binlerce kişi mağdur olacak” dedi.
 
Yeni Şafak 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İzmir Körfezi'ne yönelik "İzmir İçin Nefes" projesi tanıtıldı
  • 20.11.2024 14:47

İzmir Körfezi'ne yönelik "İzmir İçin Nefes" projesi tanıtıldı

Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Gürsel Erul, bakanlıkta düzenlediği basın ...

Göcek Körfezi, 6 etaplı projeyle korunacak!
  • 17.03.2022 09:24

Göcek Körfezi, 6 etaplı projeyle korunacak!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Göcek Körfezi’ni koruyacak 6 e ...

Türkiye ve Angola şehircilik alanında iş birliği yapacak!
  • 11.03.2022 10:06

Türkiye ve Angola şehircilik alanında iş birliği yapacak!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Angola Bayındırlık ...

Yerli üretim, Hazine taşınmazları ile destekleniyor!
  • 15.02.2022 13:39

Yerli üretim, Hazine taşınmazları ile destekleniyor!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ilaç ve kozmetik sektöründe yo ...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ismi resmen değişti!
  • 29.10.2021 09:22

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ismi resmen değişti!

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Çevre ve Şehircilik ...