İnovasyon Zirvesi, Bursa'nın mega projelerini ağırlıyor
Bursa’daki yerli tramvay ve eğitim uçağı üretim çalışmaları, stanbul’da düzenlenen Ar-Ge ve İnovasyon Zirvesi’nde yoğun ilgi gördü.
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin standını ziyaret eden Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ve TÜBİTAK Başkanı A. Arif Ergin, Bursa'daki yerli tramvay ve eğitim uçağı üretim çalışmaları hakkında bilgi aldı.
İstanbul'da düzenlenen 1. Ar-ge ve İnovasyon Zirvesi, Mimar Mühendisler Gurubu tarafından İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlendi. Açılış törenin ardından sergiyi gezen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, TÜBİTAK Başkanı Arif Ergin, MMG Genel Başkanı M. Kürşat Çapar ile birlikte Büyükşehir Belediyesi'nin standını ziyaret etti. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İsmail Yılmaz, Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Kemal Alioğlu, ve Bilgi İşlem Şube Müdürü Yücel Akkul tarafından karşılanan Bakan Özlü'ye, Bursa'daki yerli tramvay ve eğitim uçağı üretim çalışmaları ile makine taşıt ve sürücü verimliliği arttırma projesi hakkında bilgiler verildi. Genel Sekreter Yılmaz'dan Bursa projeleri hakkında detaylı bilgi alan Bakan Özlü, bu projelerden övgü ile bahsetti.
Verimlilikle büyük tasarruf
Zirve kapsamında “Şehirlere Değer Katan İnovatif Projeler” konulu panel düzenlendi. Moderatörlüğünü Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rafet Bozdoğan'ın yaptığı panelde konuşan Genel Sekreter İsmail Yılmaz, Bursa Büyükşehir Belediyesinin Ar-ge ve İnovasyona kurumsal bakışını anlattı. Öne çıkan Ar-Ge Projelerimden, Makine ve Sürücü Verimliliği arttırma Projesi, Kavşak Verimliliğini Arttırma Projesi ve Büyükşehir personeli tarafından yapılan e-Belediye yazılımı hakkında bilgi veren Yılmaz, kavşak verimliliği arttırılması projesiyle yıllık ortalama 2 milyon TL, Makine Taşıt ve Sürücü Verimliliği projesiyle de 480 bin TL tasarruf sağlanacağını vurguladı.
Yenilenebilir enerji kaynakları
Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına yönelik önemli projeler üzerinde çalıştıklarını hatırlatan Yılmaz, Türkiye'de ilk kez yerli olarak üretilen Çamur Yakma Tesisinin çok yakında işletmeye alınacağı, bu tesiste günde 400 ton çamurun bertaraf edilerek, sonunda ise 2,5 megavat elektrik üretilebileceği kaydetti. Büyükşehir Belediyesi'nin ihtiyacı olan elektriği üretmek adına Hidroelektrik santrali kurduklarını da dile getiren Yılmaz, “Yakında kurulumu tamamlanacak 3 adet santral ile ve kurulan güneş enerji santralleriyle yıllık ortalama 35 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi üretilecek. Büyükşehir Belediyesi'nin 1 yıllık tüketiminin 60 milyon kilovatsaat olduğu düşünülürse, tüketimin yaklaşık yüzde 58'ini biz üretmiş olacağız” dedi.
BUSKİ Scada Merkezi Projesiyle 289 istasyonun ve 16 pompa istasyonunun anlık olarak izlendiğini kaydeden Yılmaz, bu merkezle entegre çalışan kaçak su birimlerinin yaptıkları müdahalelerle 790 adet içme suyu arızasını giderdiğini ve günlük 493 metreküplük su kaybını önlendiğini ifade etti.
Panelde ayrıca; İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Tahir Büyükakın ve Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu da birer sunum yaptı.
- Etiketler:
- İnovasyon Zirvesi
- bursa projeleri
Yorum Yaz