İnşaat sektörü BIM tercih etmeye başladı! BIM'in kullanılması için 8 neden!
İnşaat sektörü tüm dünyada, zaman ve paradan tasarruf etmek için Yapı Bilgi Modellemesi’ni (BIM) tercih etmeye başladı. İngiltere’de yapılan sektörel ankette BIM kullanıcılarının %65'i BIM’in maliyet etkinliği getirdiğini, %78'i inşaat belgelerinin koordinasyonunu iyileştirdiğini, %59'u ise projelerde teslim hızını arttırdığını söylüyor. Yapı tasarımı, inşaat ve inşaat altyapı sektörlerinde teknoloji lideri Autodesk, birçok ülkede yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanan BIM’in sektöre sağladığı
1. Foto gerçekçi üç boyutlu resimler ile etkili ikna süreci: Sektör dışındaki çoğu insan iki boyutlu bir çizime bakarak tasarımın, inşa edildiği zaman nasıl görüneceğini hayal edemez. Buna rağmen projenizi, iki boyutlu çizim yerine foto gerçekçi üç boyutlu bir resim ile gösterdiğinizde mutlaka bu görsellikten etkilenecektir. BIM, kullanıcılarına konsept oluşmaya başladığı andan son aşamaya kadar olan süreçte müşterilerinin kararlarını etkileyecek her türlü bilgiyi paylaşma imkanı sunuyor. Böylece en erken safhalardan itibaren maliyet hesaplaması yapılabiliyor ve projenin her aşaması görülebiliyor.
2. BIM para tasarrufuna yardımcı olur: Bir bina tasarımında tek bir hata bile maliyetin hızla artmasına sebep olur. Üç boyutlu bir modelde ise kirişle çakışan bir borunun pozisyonunu düzeltmenin hiç maliyeti yoktur çünkü model üzerinden koordinasyon otomatiktir ve basit değişiklikler anında gerçekleştirilebilir. Böylelikle BIM sayesinde şantiyede hatadan ve israftan kaçınmak mümkün oluyor.
BIM; mimar, mühendis, yüklenici ve mülk sahiplerine koordineli ve birbiriyle uyumlu dijital tasarım bilgileri sunuyor. Bu sayede, enerji verimliliği, kullanılan malzemelerin tipi ve diğer çevresel faktörler de dahil olmak üzere tasarımın tüm yönleriyle ilgili daha bilinçli kararlar almak mümkün hale geliyor.
3. Sürdürülebilirlik artık daha kolay: BIM, mühendis ve mimarların tasarım iş akışlarına, analiz, simülasyon ve görsellik ekleyerek, proje boyunca daha iyi kavrama ve bilinçli kararlar alma olanağı sağlıyor. Böylece bina performansını iyileştirebiliyor, birçok alternatifi değerlendirebiliyor, inşaat atıklarını azaltabiliyor ve tasarım süreciyle bir bütün olarak malzemeleri en iyi şekilde kullanabiliyorlar.
4. Paket programlar: Disiplinler arasında daha iyi işbirliği sağlayan BIM, gelişmiş yazılım ürünleriyle birlikte kullanılabiliyor. Autodesk, değişik yazılım çözümlerini paket programlar halinde, tasarım ve inşanın tüm aşamalarını yönetmeye olanak sağlayan bir araçlar dizisi olarak sunuyor. Üstelik paket programlar tüm programları ayrı ayrı satın almak ile kıyaslandığında %71'e varan bir indirim sağlıyor.
5. Bulut teknolojisi: BIM ve Bulut teknolojisi çok iyi bir ikili oluşturuyor. Veri ve işlevselliğe tasarım ofisinden, şantiyeden veya toplantıya giderken dizüstü bilgisayar, tablet veya akıllı telefon aracılığıyla her yerden ve her zaman ulaşılabiliyor. Bulut teknolojisi sonsuz ölçeklenebilir olduğu için ihtiyaç duyulduğu zaman fazladan bilgi işleme gücüne erişilebiliyor. Böylece sermaye masrafları azaltılıyor ve şirketlerin diğer proje hizmetlerine ödenek sağlanıyor.
Sonuçta Bulut, BIM'e ulaşmadaki birçok pratik engeli ortadan kaldırmaya yardımcı oluyor. Tüm proje takımı üyelerinin hızlı ve kolay erişim için tasarımlarını, belgelerini ve verilerini tek ara yüze sahip merkezi bir modelde birleştirebileceği bir yer sağlıyor. Bu da sadece büyük, veri zengini model değiş tokuşunda meydana gelebilecek problemleri engellemeye değil aynı zamanda 'gerçeğin tek bir versiyonunu' içerdiği için versiyon kontrolü ve işbirliği sorunlarını da ortadan kaldırıyor.
Tasarımları en iyi hale getirme, maliyet, program, karbon ve enerji verimliliği gibi çoklu boyutlarda model analizi yapma ve görsel araçları kullanma gibi BIM'i en yüksek kapasitede çalıştırmak mevcut bant genişliğini zorlayabiliyor, bu da yavaşlama ve gecikmelere neden olabiliyor. Güçlü bir iş istasyonuyla bile bir kompleks oluşturmak saatler boyu sürebiliyor. Aynı işlemi Bulut içinde yapmak ise sadece dakikalar alıyor. Bir başka deyişle, daha fazla analiz, daha hızlı görsel görev ve dolayısıyla daha hızlı karar verme olanağı sağlıyor.
6. Değer katıyor: Şirketler BIM'e alıştıkça ve iş akışları verimlileştikçe, modelleri veya üretilen verileri kullanarak hizmetlerine değer katmanın yeni yollarını keşfetmeye başlıyor. Bir binanın tüm verilerle tam donanımlı olarak yapılmış 3 boyutlu bir modeli müşteri için çok değerli oluyor, şirketler için de toplam maliyeti önemli ölçüde düşürüyor. Birçok projeden elde edilen BIM verileri de ayrıca şirketlere, trendleri belirlemek ve tedarik zincirlerini optimize etmekte yardımcı oluyor.
7. Küçük şirketlere rekabet şansı: BIM'in Bulut teknolojisi ile çalışması pahalı donanım ve uzman kaynak gereksinimini ortadan kaldırdığından küçük şirketler için cankurtaran görevi görüyor. Küçük şirketler büyük şirketlerden daha çevik olabildikleri için BIM'e geçtikten sonra daha hızlı şekilde ilerleyebiliyor. Ekipler arasında iletişim daha kolay olduğundan karar alma süreçleri genellikle daha hızlı gerçekleşiyor ve değişimin yönetimi de o kadar külfetli olmuyor.
8. Kütüphane açıldı: İlkbahar döneminde açılan National BIM Library (Ulusal BIM Kütüphanesi) geniş kapsamlı sistemler yelpazesi için jenerik BIM araçlarından oluşan geniş bir seçki sunuyor. Bu kütüphane tutarlılığın arttırılmasına ve işbirliğinin geliştirilmesine katkıda bulunacaktır.
Yorum Yaz