İnşaatlarda koruma perdesi ile hedef; sıfır iş kazası!
Doka Kalıp İskele Genel Müdürü Ender Özatay, inşaatlarda iş kazalarının engellenmesinde kullanılan koruma perdesinin önemine dikkat çekti.
İnşaat sektöründeki ölümlü kazaların en fazla yüksekten düşmeden kaynaklandığı biliniyor. Bu durum da kalıp ve iskele sektörünün önemini gözler önüne seriyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Doka Kalıp İskele Genel Müdürü Ender Özatay “Bugün inşaat sektörü GSYİH oranı yüzde 6'larda olan önemli lokomotif bir sektör. Günümüzde iş kazalarına baktığınız zaman Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yaptığı açıklamalarda tüm ölümlü iş kazalarının yüzde 38'i inşaat sektöründe yaşandığı belirtiliyor. Bunların içinde en önemli neden ise yüksekten düşme. Yüksekten düşmeyi engellemenin en önemli yapı taşlarından bir tanesi ise yüksek yapılarda koruma perdesi kullanımıdır” dedi.
İş kazalarının önlenmesi noktasında bakanlığın almış olduğu çok önemli kararlar uygulamaya konuldu. "Ölümlü iş kazalarında yüzde 47'lik iyileşme söz konusu ama bu rakamları daha minimum seviyelere indirmek mümkün. Çalışanların sakat kalmasına, yaşamını yitirmesine neden olan ve dolayısıyla insancıl yönü öncelik taşıyan iş kazalarının yol açtığı ekonomik kayıplar da oldukça önemlidir. Dileğimiz İş Sağlığı ve Güvenliği'nin belirledikleri “hedef sıfır” temalı vizyonun gerçek olmasıdır. Yaşanan değişimlerin ardından işverenlerde de ciddi anlayış değişikliği olduğunu belirten Özatay, “Bizim için iş güvenliği en öncelik ve önem verdiğimiz unsur. Bizim kartvizitlerimizin arkasında bile “Önce Güvenlik” yazar ve bu 50 yıla yakın süredir böyle. Ürün ve hizmetlerimizle inşaat sektöründe maksimum güvenlikte bir çalışma ortamı oluşturmak ana hedeflerimizden biri. İnşaat sektörü içerisinde yüksekte çalışmanın getirdiği tehlikeler, kalitesiz ve herhangi bir kalite normuna uymayan sistemsiz kalıp malzeme tercihleri, mühendislik hizmeti eksik ya da hiç olmayan uygulamalar istenmeyen iş kazalarına sebep olmaktadır. Bu durum kalıp iskele sektörünün ne kadar önemli olduğunu gözler önüne sermektedir. İnşaatlarda iş kazalarının engellemesinde koruma perdesi kullanımı yanı sıra, kalıp sisteminin yanında çalışma konsolları ve platformların, katlar arası geçiş sistemlerinin (kapalı merdiven oluşturulması), döşeme, perde kolon kenarlarının cephe korkulukları ile kapatılması, kalıbın taşınması ve tekrar kurumunda güvenlikli taşıyıcı ekipman kullanılması (Vinç çatalları, masa kalıbı taşıma sistemleri) gereklidir. Bu bahsettiğimiz sistemler Doka'nın gerçekleştirdiği tüm projelerde malzeme listelerine sistem parçası olarak eklenmektedir”.
Tam güvenlikli bir inşaat sahası kurmak, toplam inşaat maliyetinin yüzde 1'i
Tüm bu unsurların inşaat alanlarında kullanıldığı takdirde iş kazalarının ve işçi ölümlerinin engellenebileceğinin altını çizen Ender Özatay; “Tam güvenlikli bir inşaat sahası kurmak, toplam inşaat maliyetinin yüzde 1'i bir masrafa denk geliyor. Yüksek teknoloji kullanılarak oluşabilecek tüm dış etkenler hesaplanıyor ve inşaata uygun çözümler üretiliyor. Uluslararası İş Güvenliği Kurumu'nun yaptığı bir araştırmaya göre iş güvenliğine yapılan 1 milyon Euro yatırımın firmaya geri dönüşü 2,2 milyon Euro oluyor. Bu da aslında firmalar tarafından maliyet olarak algılanabilen bu yatırımların maddi anlamda da firmalara yapacağı büyük katkıyı gözler önüne seriyor.
Yorum Yaz