- Güncel
- 22.09.2012 10:10
- Okuma Süresi: 02:08 dakika
Isı pay ölçer cihazı enerji tasarrufu sağlamaz!
Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Ege Cansen, insanların ısı pay ölçer cihazı kullanarak tasarruf sağlayacağını zannettiğini, oysa bu cihazın ısı kontrolünde kullanıldığına dikkat çekti
Bundan 5 yıl önce, 18.4.2007 tarihinde “Enerji Verimliliği Kanunu” çıkmış. Bu kanuna göre de yönetmelikler yayınlanmış. Bu kanunun hazırlanışı sırasında “ceberut bürokratik” kafa, her zaman olduğu gibi, tüm haşmetiyle duruma el koymuş. Enerji kullanımında verimliliğini arttırmak gibi kutsal bir başlık altında, insanlara hayatı zorlaştıran ve onları durduk yerde “suçlu” durumuna sokacak ne kadar madde yazmak mümkünse yasaya yerleştirilmiş. Pek tabii “her yasak, bir rant kapısıdır” kuralına göre fırsat kollayan uyanık iş adamları da “esir müşteri” yaratmanın yollarını yasa ve yönetmeliklerin içine şırınga etmeyi başarmışlar. Ayıkla pirincin taşını…
SUÇLU OLMASI GEREKMEZ, KİMİ YAKALARSAM CEZAYI ONA KESERİM
Bundan bir süre önce bizim apartmanın, üniversite mezunu yöneticisi hanım dehşet içinde bana geldi. “Eğer kıştan önce ısı pay ölçer cihazı taktırmazsak, yönetici olarak ben para cezasına mahkûm olacakmışım” dedi. Ben de “olmaz öyle saçma şey” dedim. “Pay” ölçme cihazı, adı üstünde doğal gaz giderlerini aramızda nasıl “paylaşacağımıza” yardım eder, hiçbir tasarruf da sağlamaz dedim. Bu cihazları taktırmamak ve takan firmadan okuma hizmeti almamakla, kamuya veya üçüncü şahıslara bir zarar vermiş olmayız. Üstelik niçin size bir ceza terettüp etsin ki, bir kusur varsa bundan “Kat Maliklerinin” sorumluğu olur. Konuyu Kat Malikleri Genel Kuruluna getirin, takıp taktırmama kararını orada alalım diye ilave ettim. Ama “kıdemli bir T.C. vatandaşı” olarak içime kurt düştü. Bal gibi olur “böyle saçma şey” diye düşünmekten kendimi alamadım. Çarşamba günkü Hürriyet Ekonomi'de Mert Temizkan ve Erkan Çelebi “pay ölçer” konusunu gündeme getirdiler. Çok da iyi ettiler.
MEKÂN ISITMADA ENERJİ TASARRUFU
Soğuk hava ortamında, herhangi bir mekânı, belli bir sıcaklıkta tutmak için, o mekânın çevreye transfer ettiği miktara eşit ısı enerjisini o mekânın içine koymak gerekir. Bu cümlenin pratik sonucu şudur: “Ne kadar yalıtım, o kadar tasarruf”. Pay ölçme cihazı, o mekâna giren ısı enerjisini ölçer, ısı kayıplarını azaltmaz. Dolaysıyla enerji tasarrufu sağlamaz. “Termostatik vanalar” da yalıtım sağlamaz, ama sıcaklık dalgalanmalarını törpüleyip, mekân sıcaklığını sabit tutmaya yaradığı için, dolaylı olarak enerji tasarrufu sağlayabilir. Isı pay ölçerler ise, denetim için kullanılabilir.
ISI PAY ÖLÇER CİHAZI APARTMANLARDA SORUN YARATIR
Çok daireli bir binanın münferit dairelerinin kullandığı ısı miktarı, dairenin dışa bakan cephelerden kaybettiği ısı enerjisine ilaveten, üst katın tabanı olan tavandan, alt kat tavanı olan tabandan ve komşu daire ile aralarındaki ortak duvarlarından kaybettiği ısı enerjisi toplamına eşittir. Eğer herhangi bir daire boşsa ve radyatör vanaları kapalıysa veya oturanlar soğuk seviyorsa, onlara komşu olan dairelerin “ısı kullanımı” artar. Hatta radyatörleri yetersiz kalabilir. Kuzeye bakan daireler aynı oda sıcaklığını güneye bakan daireler göre daha fazla ısı enerjisi kullanarak sağlayabilir. Bu yüzden apartman giderlerine malikler “arsa payı” esasına göre katılır. Esasen merkezi ısıtmalı apartmanların ısıtma sistemleri daire-daire değil, bir “bütün” olarak tasarlanır. Unutulmasın, merkezi ısıtma, münferit (kombili) ısıtmaya göre daha ekonomiktir.
Son Söz: Amacı dışında kullanılan araç, faydadan çok, zarar yaratır.
Ege Cansen/ Hürriyet
Yorum Yaz